Page 1 of 1

Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 01, 2009 10:24 pm
by Mallakastrioti
Mendoj qe na duhet edhe dikush qe di latinisht te mund te na perktheje disa libra si p.sh ky me poshte i shek 17.

Autori quhet Giuseppe Simone Assemani,dhe tregon fakte historike,perkatesi etnike,gjeografike dhe gjuhesore per shqiptaret(me aq pak sa kuptova nga latinishtja duke e lidhur me italishten),qe me te vertet duhet marre parasysh.
Ketu libri qe mund te shkarkohet...

http://books.google.it/books?id=v4tYAAA ... ia&f=false

Re: Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 01, 2009 11:15 pm
by Zeus10
Mallakastrioti wrote:Mendoj qe na duhet edhe dikush qe di latinisht te mund te na perktheje disa libra si p.sh ky me poshte i shek 17.

Autori quhet Giuseppe Simone Assemani,dhe tregon fakte historike,perkatesi etnike,gjeografike dhe gjuhesore per shqiptaret(me aq pak sa kuptova nga latinishtja duke e lidhur me italishten),qe me te vertet duhet marre parasysh.
Ketu libri qe mund te shkarkohet...

http://books.google.it/books?id=v4tYAAA ... ia&f=false
Jo, nuk ka ndonje informacion te vecante, ka me shume te beje me shperndarjen e misioneve katolike ne Graecum(qe besoj nenkupton Ballkanin) dhe ne provincen e quajtur Arbania(Arberia) brenda tij.

http://books.google.com/books?id=JJO4AA ... rbania&lr=

Re: Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 01, 2009 11:29 pm
by Zeus10
Ne faqen tjeter, ka ca te dhena interesante se bashku me konfirmimin qe Arbania eshte pikerisht Albania:

Image

Re: Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 01, 2009 11:38 pm
by Zeus10
Ne Shqiperine e poshtme ose Jugore ai fut, Kaninen Himaren dhe Larten qe une nuk e di cfare eshte, ndoshta Arta.

Re: Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 01, 2009 11:45 pm
by Zeus10
Une kisha nje pyetje, meqe Albanopolis permendet ne vepren e sipercituar:
Ne kohen e Enverit ishte bere mese e zakonshme qe mbi rajone me nje rendesi arkeologjike te vecante,( zbulimi i te cilave do te ndryshonte historine e njohur te Ballkanit) te ndertoheshin vepra industriale, stadiume, sheshe 'flamuri', etj, Do doja te dija nese ne Albanopolis(Elbasan), kur u ndertua "Celiku i Partise", a u gjenden gjurme arkeologjike apo jo?

Re: Nevojitet dikush qe di latinisht.

Posted: Sun Nov 08, 2009 11:47 am
by ALBPelasgian
Ka mundësi dikush që ta përktheje ç'thotë ky tekst latinisht prej Fjalorit të Frang Bardhit:
Proprium Epiroticæ gentis idioma, seù Albanesia lingua à Græca, & Illyrica, seù Slauonica loquendi ratione planè diuersa est, licet inter utriusq; gentis confinia veluti media constituta conspicitur. In scribendo tamen ijsdem omnino litterarum caracteribus utuntur Epirotae, siuè Albanesij, quibus Latini; Imo ferè in omnibus conueniunt, nisi praeter Latinorum litteras, tres praecipuas ac singulares haberent Epirotae: quorum figurae, exempla modique pronunciandi in praesenti subiiciuntur:
Figura ɛ ɣ & ξ. Exempla ɛot, hoc est Dominus. ɣɣl, hoc est Stella. ξee, hoc est Terra.