"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Të bësh dikë armik është shumë e lehtë.

Këtu shpjegohen rregullat bazë qe duhet të ketë parasysh çdo pjesëmarës para se të fillojë të postojë.
Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Të bësh dikë armik është shumë e lehtë.

#1

Post by Orakulli » Sun Dec 13, 2009 1:41 am

Jemi duke diskutuar per nje teme te caktuar.
Jam duke e perseritur te njejtin argumentim per kushedi te sajten here, edhe ne te sajtin forum.
1.Duhe te heqim dore perfundimisht nga kjo menyre: kapercimi nga tema e dhene ne nje drejtim tjeter, ate personal ose fizik. Mos beni shnderrimin ne personale.
2.Pranoni tjetrin, ne kutpimin lejoheni ate te shprehi mendimin. Nese nuk e pelqeni mos e kundershtoni ne menyre direkte(aq me pak personale). Mund te thuash thjeshte "une mendoj ndryshe".
3.Mos kerkoni te bindni te tjeret me bindjen tuaj. Secili eshte i ndryshem. Ka bindje te ndryshme. Eshte i lire ti kete ato.
4.Cfaqni mendimin tuaj te lire. Argumentim pse ju mbroni nje bindje te caktuar dhe kjo eshte e gjitha.Mose dilni ne rrugica te tjera pa krye te tjera qe nuk kane lidhje me temen.
5.Mos sulmoni anetaret direkt dhe mos ofendoni kerkend ne forum. Cdo ofendim ne Forum eshte i palejueshem. Mund te jesh dhe njeriu me i ditur dhe me i jashtezakonshem, por kur ofendon te rrezohen te gjitha vlerat. Kontrolloni emocionet tuaja. Mos u beni pre e sistemit jollogjik, ai emocional. Vjen nga trashegimia gjenetike kur kemi qene ne nivelin kafsheror. Perdorni ne menyre te ftohte trurin vetem duke analizuar, pergjigjur rreth temes, mospergjigjur kur ju sulmojne. Mosfolja ose mosshkrimi ndonjehere eshte menyra me e zgjuar, ose pergjigjja me e zgjuar.
Kujtohuni qe: Qeniet e ulta njerezore kane tendence te grinden, te zihen cdo dite. Te jene mistrece, grindavece, nevrike dhe mosvleresues asnjehere te asnjenjeriu tjeter pervec vetvetes. Vetem sharje ne drejtim te gjithe te tjereve, ulje te vlerave te te tjereve, talles dhe shperdorues te komunikimit ndernjerezore.
Kujtohuni qe vetem para reth 100 vjetesh,ne shoqerine shqiptare si ne Jug ashtu edhe ne Veir ishin te percaktuar te qarta keto regulla. Ishin te percaktuara ne familje, ku kishte hierarki te bisedes, minutazh te saj, respekt per bashkebiseduesin dhe deri tek zbatimi i te njejtave rregullave. Ishin rregulluar nga vete shoqeria, pa nderhyrje te ndonje shteti, ligji te shkruar juridik ose dicka tjeter.Kjo pikerisht se ato na kane munguar , te pakten 500 vitet e fundit. Shqiptaret e vertete e kane rregulluar kete drejtim prej mijera vjetesh ne menyre llogjike. Veprimi ne kundershtim me rregullat e folura ne logun familjar si dhe ne logun e burrave, do te thoshte pasoje ekonomike e morale. Do te thoshte, me fjale me te thjeshta, largim prej fshatit, lenie te pronesise, qytetit deri ne masen me ekstreme:renien ne hakmarrje te perjetshme. Renien ne hakmarrje qe asnjeri nuk e deshironte, vetem prej nje fjale te thene keq. Ishte eksperienca qe kishte ndertuara nje ligj shoqeror te zbatueshem nga te gjithe. Ligj qe ndoshta vjen qe nga koha e drejtimit nga pleqte e zgjedhur nga kumuniteti i vogel.
Eshte injorance e plote,qe sot vetem per nje periudhe 100 vjecare, ne ti humbasim te gjitha.
Mos harroni fjaline shqip: Fjala eshte me rende se plumbi. Eshte filozofike dhe psikologjike njekohosisht.
Mos e shperdoroni ate, vetem se qendroni te fshehur pas nje niku, ose ne nje qytete te larget dhe te pa arritshem.
Behuni te hapur dhe miqesore.
Ne, gjate jetes sone te shkurter mbi toke kemi nevoje per miqesi, harmoni dhe kenaqesi shpirterore. Kenaqesia shqpirterore nuk arrihet asnjëhere ne kurriz te nje tjetri, ose te berjes se dikujt te pakenaqur. Dielli nuk eshte i bukur persyen se hena eshte e shemtuar.
Njerezit e kulturave te ulta, sidomos atyre ortodokse-aziatike-arabike, kane ato cilesi. Une i kam quajtur cilesia e njerezve te keq edukuar nga sistemi shkollor-shoqeror-fetar.
Sekreti eshte :Vetekontrolli dhe respektimi i dinjitetit te tjetrit. Respektoni mendimin e tjetrit,edhe pse jeni kunder tij. Respektoni besimin fetar te tjetrit, edhe pse nuk keni ate besim.Keshtu qendron formula e krijimit tone. Keshtu eshte baza e ndertimit te gjitckaje.
Image

Post Reply

Return to “Rregullat e forumit/Forum rules”