"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Meksikë, zbulohet qyteti 1000 vjecar

Ky është forumi ku mund të diskutoni per historinë e gjithë kontinteve, racave që kanë jetuar në to, luftrat, dinastitë, pushtimet, perandorite, organizimet sociale politike etj.
Post Reply
User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Meksikë, zbulohet qyteti 1000 vjecar

#1

Post by Arta » Thu Apr 15, 2010 7:54 pm

Image

Arkeologët amerikanë të Colorado State University dhe Christopher Fisher kanë zbuluar një sit të ri arkeologjik në Amerikën Qëndrore që mendohet se ka qënë edhe një nga vendet më të civilizuara të kohës.

Bëhet fjalë për qytetin Purepecha që ndodhet në shtetin meksikan të Micoacanit. Zbulimi do publikohet i saktë gjatë konventës së përvitshme të Shoqatës Amerikane të Arkeologjisë. Purepecha ka qenë një qendër urbane që u popullua më vitin 1000 pas Krishtit dhe u boshatis në vitin 1500.

Shtëpi të vogla, tempuj madje edhe piramida tregojnë qarte se bëhet fjalë për nje qytetërim që kontrollonte pjesën më të madhe të Meksikës perëndimore.

Ky qytet ka mbajtur rreth 40 mijë persona dhe sipas shkëncëtarëve, përfaqëson një dëshmi të rrallë të organizimit të jetës sociale. Purepecha pati një rol vendimtar pas rënies përfundimtare të mbretërisë Azteke që banonte në kufijtë e saj.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

Post Reply

Return to “Histori e përgjithshme botërore”