"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.
Post Reply
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member

Re: Etimilogji e fjaleve...

Post by faon perrovarri »

Zeus10 wrote:
AnastasiaGR wrote:Not all Albanians would be aware whate ego-pronouns means, right?
I think you need te exercise your knowledge outside of Greek World scholasticism. In fact, it’s you, that need to learn much more about the origin of your language lexicon. The word ego(εγο) in the “Greek” language is a derivat of the word Έχω which means: (I) have. The consonants γ-χ-κ are basicly the same ones, which differ from each other only from voice height, and very often switch to each other giving out words with the same structure and relative semantics, like εγο-εχω . The verb Έχω is the verb of the possession, which is used only when you possess(Κατέχω) something, this is the ego-verb. The verb Έχω sounds in English echo, while in Albanian eko(εκο). It’s excactly Albanian language, the origin of the word Έχω. The real verb is ka(ko in dialect) while the ε in the front of the verb is actually short form of the personal pronouns in accussative third singular, which is attached to the main verb ko structure, and its main function is to reinforce the idea of the verb, in our case possession, for example:

Ai e ka fuqine per te qene udheheqes/ he already has the power to be a leader

In Albanian language KO(ka) is a primitive word of the possession, where the main function is played from the consonant k, while the fluid vowel completes the structure c-v of the primitive word.
The ego-pronoun εγο is the pronoun of the possesion(power), and like I explained above is the empiric usual Greek transformation, of the fusion of the Albanian words e+ko. The actual ‘bone’ of the word is the consonant k, which is an ideophone and alone represents being and possession. That is why in Albanian almost every part of the body words starts with this sound:

Kërmë/a-----corpse
Këmbë/a-----leg
Kërci-----shin
Kokë/a----head
Kraharor—chest
Kurriz------back
Krah-----arm
Kërthize---- bellybutton
Kockë—bone
kofshë----thigh
këllqe----hip

..............................................................................................................................................................................................................................
faon perrovarri
...................
Qiperimi γ-greqisht tek fjala εγω>>ego nuk eshte njesoj si ''g' shqipe,por, e ndermjetme midis 'j' e forte dhe 'g' ne shqip.Tek fjala γιωργο=jorgo shikojme qe γ-ja e pasuar nga I-ja qiperohet J-shqip ,ndersa kur pasohet nga O-ja qiperohet G-SHQIP.

Tek emri GAQO>>>ΓΚΑΚΙΟ shikojme qe G=GK>>ΓΚ.

Fakti qe ne greqisht nuk kemi kod,gafik,germe me vete sic kemi ne shqipe per qip G do te thote qe shume thjeshte, kur u formua alfabeti grek,, ekfonema G si ne shqip nuk ishte konsoliduar,kristalizuar si akt artikular , ose, ai ,ata qe e hartuan si pasoje e vecorive morfologjike te strukturave , te segmenteve artikulare , nuk mund te artikulonin G si ne shqip, per pasoje qiperimi i G-ese iu la ne 'meshire te fatit', iu nenshtrua nje trajnimi drastik te tejmundshem sipas ligjeve te tedences fonetike i cili me vone u 'arnua' me dublimet fonetike te tipit ai=e oi=i ei=i o=ω γιω=jo etj. Kjo eshte arsyeja qe greqishtja eshte shume e veshtire per te huajte ,qe vete grekrit nuk jane ne gjendje ta drejteshkruajne dhe ta drejte shqiptojne ,kjo eshte arsyeja konkrete qe kane zhvilluar marifetin qe cdo gje te huaj e adoptojne ne menyre krejt shtrember realitetin ,jashte sferes se tyre te menduarit dhe te gjykuarit, dhe se fundit mbahuni te mos shembeni per tok ;ligjvensi harton ligje te cilat kur vjen puna te zbatohen ,shkelen sepse ndryshe ka kuptimin me O, dhe ndryshe me Ω,ndryshe me EI dhe ndryshe me OI ,PORDHI KALI NE DER TE HANIT.

Thelbi asaj qe dua te them une ne lidhje me temen eshte se γ=j e forte, per tek peremri vetor i greqishtes εγω fonetikisht kemi dy rruge dalje ;

e para nepermjet J-ese dhe e dyta nepermjet G-se. Per mua mutacionet e ndersjellshme g<->k<->ch nuk jane univesale dhe absolute ,kane vlere, po,brenda nje konteksi fonetik te caktuar ,ne nje teritor konkret.Tek fjala konkrete transformimi J>>γ(Γ) per mua eshte e vetmja mundesi e pranushme ,per pasoje fjala EGO=ΕΓΩ nuk vjen prej EKO=E KA ose ΕΧΟ.

and many other minor elements in human being.
Orakulli
Star Member
Star Member

Post by Orakulli »

Nota per ju Phoenix është nji A. Talenti juaj është për A+. Pse nuk e more plusin kësaj radhe?
1.Gjete rrënjën e parë, por që është ndihmese në këtë formim, ndërsa “rotulloj” është kodi përcaktues.Kodi percaktues është “e rotulluar” . Mendimi I mbledhur nga nji I panjohur është “ e ber e rotulluar”. Rrënja “rotulloj” është tranformuar ne “ration” në shkrim dhe “rejshën” ne gjuhën e folur. Një konkluzion tjetër që del nga kjo është që nuk është vetëm folja “bëj” përkatësi e gjuhës Shqipe , sepse gjëndet vetëm në gjuhën Shqipe sot, por edhe dhe folja “rotate” (to move in a circle around a fixed central point, or to move something in this ëay).
“e ber e rotulluar” kupton nji ndryshim situate, të cilën gjuhetarët anglishtfolës të sotëm e kuptojnë si nji devijim të gjtimonndodhshëm prej prej nji drejtimi t’pritshmë të nji levizjeje , e cila përkon vetëm me livjen rethore. Nuk ka mundësi të dytë që njera ka qënë e Shqipes ndërsa tjetra është e latinishtes. Kanë qënë te dyja të shqipes dhe janë shfrytezuar për të ndërtuar nji fjalë të re, por që nuk është gjë tjetër veçse nji fshehje e nji gjuhe të mëparshme.
2. Në /Abeyance/ është përdorur i njijti parim formimi. Percaktuesja përsëri është njësia “an”. Këtu nevojitet nje zberthim me i gjërë per kuptimet e afërta të dy foleve te shqipes /b/ dhe /vë/, ku unë mendoj që /v/ është nji kalim I natyrshëm i foljes /b/ në performacë mendimore me specifike në foljen /v/. Kuptim bazë është “bë në anë, e cila jep kuptimin /set aside/.
Image
Orakulli
Star Member
Star Member

Post by Orakulli »

Zakonisht gjuhet e tjera jane bazuar te gjitha tek Shqipja ne formimin e kitj koncepti, por vetem ndryshimi eshte qw ato zgjedhur ndergjegjshmerisht njesi te ndryshme te saj dhe perdoren qellimisht ne dy vende te ndryshme: permerat vetore dhe foljet baze te gjuhes, foljet /jam/ dhe /kam/.
Per ndertimin e dy koncepteve me te rendesishme te gjuhes sic jane peremrat vetore dhe dy foljet "jam" dhe "kam" gjuhet e tjera, per shembull, kane perdorur keto njesi te gjuhes Shqipe:
1.Anglishtja dhe Gjermanishtja ka perdor foljen "bej" ne vetpesore, e cila ne gjuhen e sotme shqipe eshte /behem/, ndersa e paster qendron ende ne perdorim te perditshem sot vetem ne dialektin Cam me /bi/, per te ndertuar folje "to be".
2. Italishtja ka perdorur foljen "zonem", e cila sot ne gjuhwn shqipe eshte e qarte me shume te format mbiemreore "i zene=mbire".

Me i nderlikuar eshte kuptimi vetepesor i foljes "kam", e cila ne gjuhen shqipe te sotme duhet te ishte /kamem/, por qe eshte zevendesuar nga nje perdorim i tepruar i foles "bej" me nje te perafert formim "bej te pasur veten"( sa dem te madh ka shkatuar menjanim i me dhune i paskojores nga gjuha Shqipe). /Kamem/, duhet te kete pas nji zhvillim prej /khamem/, ose /khomem/, /ghomem/ ku rrenja qwndrojne gjithmonw te shkurterat /gho/>/kho?>/kha/>ka
Eshtw nji posedim i vetvetes kur eshte fjala per vetveten, pra nji nga dallimet shume te veshtira midis dy foljeve baze jam&kam, ku ne kete rast ata pothuaj barazohen , ose jane sinonime, ose nji posidim i nji objekti tjeter prej teje , i gjithmonendodhshem ne kohe.
Image
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member

Orakulli wrote:/Kamem/, duhet te kete pas nji zhvillim prej /khamem/, ose /khomem/, /ghomem/ ku rrenja qwndrojne gjithmonw te shkurterat /gho/>/kho?>/kha/>ka
Eshtw nji posedim i vetvetes kur eshte fjala per vetveten, pra nji nga dallimet shume te veshtira midis dy foljeve baze jam&kam, ku ne kete rast ata pothuaj barazohen , ose jane sinonime, ose nji posidim i nji objekti tjeter prej teje , i gjithmonendodhshem ne kohe.
Jo, Orrakull;
Nuk kam dijeni se c'thone gjuhetaret tane, por,ne shqipen kemi nje rregullsi te crregullt ate te Ç>>K>>Q>>CH.
Une jam plotesisht dakord me ate se si ti ke konceptuar prurjen, ecurine e procesit te shnderimeve esenciale ,kuptimdhense,por jo ate fonetik. Per mua K tek fjala KAM ka ardh prej Ç-ese dhe per pasoje kemi ÇË + AMË=K + AMË.
Dhe per pasoje per mua fjalet e meposhteme kane prurje te atille
kokë=çë+ka
kurriz=çë+rri
krah=çë+rreh

Me kete rast po jap edhe mendimin pe etimologjine e emertimit ÇAM> > ÇAMURI=vend i begate,i TE MIRAVE.
land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land »

Me kete rast po jap edhe mendimin pe etimologjine e emertimit ÇAM> > ÇAMURI=vend i begate,i TE MIRAVE.
mesa di une emertimi CAM vjen nga lumi CAM, po ai lume qe greket sot e quajne Thyamis.
nuk ka pse te ngaterrohet cam me kam. mos i beni lemsh gjerat please.

nuk po futem ne detaje por shoh qe ne postimet e siperme po spekullohet mjaft.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford
martin3456
Member
Member

Post by martin3456 »

land wrote:
mesa di une emertimi CAM vjen nga lumi CAM, po ai lume qe greket sot e quajne Thyamis.

Jam dakort me ty landi, por per mendimin tim dhe Thyam eshte sinonim me Cam. Pra kemi "i cam" dhe "i thym"
Thyamis "i thiem, i thier isht" ? Si mendoni?
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member

martin3456 wrote:
land wrote:
.mesa di une emertimi CAM vjen nga lumi qe greket sot e quajne Thyamis.
Jam dakort me ty landi, por per mendimin tim dhe Thyam eshte sinonim me Cam. Pra kemi "i cam" dhe "i thym"
Te mirepritura kritikat tuaja.E dobishme do te ishte alternativa juaj,argumenti,arsyetimi ,te me bindni mua per ate mendimin tuaj.
Konstatimi juaj eshte huazim i mendimit te dikujt tjetri,te cilin keni te drejten ta mbeshtesni ,por jo keshtu, hodha lumin e..........
Sa per tju ndricuar pak ;evidentimi im kalon kufijt kohore te mitologjise .
land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land »

martin3456 wrote:
land wrote:

Emri origjinal eshte ÇAM....thyamis eshte vetem nje forme e korruptuar greke meqenese ata nuk shqiptojne dot germen Ç...(me kete germe kane probleme dhe geget bile, e thone dhe e shkruajne QAMERIA)....kurse is eshte thjesht nje sufiks grek, prapashtese.

ky eshte mendimi im origjinal i pahuazuar nga te tjeret faon.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford
land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land »

faon perrovarri wrote: Te mirepritura kritikat tuaja.E dobishme do te ishte alternativa juaj,argumenti,arsyetimi ,te me bindni mua per ate mendimin tuaj.
Konstatimi juaj eshte huazim i mendimit te dikujt tjetri,te cilin keni te drejten ta mbeshtesni ,por jo keshtu, hodha lumin e..........
Sa per tju ndricuar pak ;evidentimi im kalon kufijt kohore te mitologjise .
dhe mua me hyn ne pune fare pak mitologjia ne kete rast, me ben me shume pune historia, pra emertimi historik i qyteteve dhe lumenjve dhe fiseve(tribuve).
lumi ÇAM(thyamis qe e quajne greket) ishte kufiri midis dy tribuve ilire thesproteve dhe kaoneve, qyteti qe njihet me emrin Cestrine(Filiates, apo Filati), pikerisht atje ku ndahet me thesprotet, emertimi me i lashte i qytetit ka qene Cammania...me vone nga korruptimi i mitologjise, sipas Pausanias qyteti merr emertimin Cestrine nga Cestrinus biri i Helenus, ky i fundit biri i Priamit te trojes,(bullshit).
nje tjeter variant mitologjik eshte Chaon(nga ku thuhet gjithashtu kane emrin Kaonet) i cili nuk merret vesh eshte nje mik apo vellai i Helenus, pra te jete i biri i Priamit.....ne fakt sipas mitologjise pretendohet qe te treja fiset Kaonet, Molloset dhe Thesprotet te kene prejardhje nga shtepia mbreterore e Trojes.
njeri nga emrat e Filatit ka qene Troja.

e kuptove qe shkova pertej perallave greke. :D

e riperseris.

ÇAM eshte emri origjinal.

ata qe njihen Kaone ne antikitet jane Çamet.
Poshte tyre shtriheshin fisi tjeter iliroepirot, thesprotet.
- Henry Noel Brailsford
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member

Zotenia juej Land;
Keto gerxhe i kam shkelur shume heret ,dhe i njoh .Tani kam kaluar ne nje orbite tjeter,kete desha te te them me repliken time kur theksoj ' jashte kufijve kohore te mitologjise'. Sa per dijeni neohelenet bejne sipas meje vetem nje gabim ne lidhje me te kaluaren ;Qe ia atrubojne vetes se tyre historine e se kaluares,dhe pasardhes direkt te atyre qe bene ate histori jane ata qe kane si gjuhe meme greqishten e re dhe sigurishte kushte eshte te jene te krishtere.
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

Strokulli wrote:
Mallakastrioti wrote:Image
Ty të faleminderit, Mallakastrioti, për këto hetime.

Ja edhè vrojtimi 'ëm i përvujtë.
Mballë kësaj flete që dëftove, u' përséks tri emna: Thyamis, Dai e Tzamouria.

Edhè ja çë vëzhgonj:

Thyamis → Thy- → 'me thye' ?
Dai → Daj- (ndaj-) → 'me nda' ?
Tzamou_ria, Çamë_ria → Çamët → 'me ça' ?

Kljofsha i gabuam, po duket si kur se i përbashkojnë rrënjtë dhe domethâniet e tyne.
land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land »

nga ajo çë vezhgon tinë, del se grekte jane debile qe s'dine te shqiptojne germen ç dhe vene ne vend te saj tz.MENJEFJALE ESHTE EMERTIM I PASTER SHQIP.

kurse nga ajo qe vezhgoj une Filati i sotem dmth CAMMANIA(e lashte)=ÇAMERIA po ashtu si ALBANIA=ARBERIA

tani, mbetet per tu pare nese ka lidhje me shtepine mbreterore trojane, nga ku del CHAON-ÇAM apo eshte Çaj sic thote strokulli.

thyej nuk besoj se hyn ne kete mes, perderisa thyamis eshte emertim i ri, megjithse ca nga keta te mitollogjise se bere sallate, e lidhin andej nga egjypti, nejse varja corbe grekesh.
Last edited by land on Fri Apr 15, 2011 2:51 pm, edited 1 time in total.
- Henry Noel Brailsford
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Nuk mendoj se je gabim. Kete e kemi parashtruar dhe me pare. Prapashtesa 'me' ne fjalet ""greke"", eshte prapashtesa e emrave foljore, te shqipes;
çaj-----e çame
ndaj----e ndame
thyj----e thyme
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

"The Tzami inhabit all the regions south of the river... anciently called Thyamis, of which the present name of the tribe is supposed to be a corruption. ..It is called Dai from the Albanians..".
Këta thonë se emni i Çamëve mund të jetë një soj ndëgljimi i shtrëmbër i jardhun nga emni i ljumit Thyam-is. Nëng e di ndë se ljumi Thyam-is mund të ketë lidhje me arbërishtën Thyanj ase 'i Thyami, i Thyemi', po ndë se ishtë kështu, habitëm sa e paskanë ndëgljuarë "keqë" ture i thënë vetës, "prej këtij ljumi", të Çamë, se foljet çaj e thyenj janë ngjyresa të njënës e të jetnës! Ndoshta kljenë banorët e "të Thyamit ljumë", që i thoshinë, tuke e ndëgljuar njëçikë "shtrëmbër", edhè jena banorët e "të Çamit ljum"? S'e di, po mendonj se duhet parë ndë se kishte ndonjë gjë që e lidhte ljumin me çamjen a thyamjen, ose, si çë thotë dëftimi, se "arbëroret e thërrasin ljumin Dai", që duket e lidhun me foljën daj, një folje e ndërlidhun një të jatën herë me çaj e thyaj!..
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member

Per te lehtesuar pak situaten po ju jap fjalet e meposhtme;
ΑR_CHIJ
AR_BEN
AR_MEN
CHIM_AR
CAM_ERI
LAB_ERI
konstatimi im i perket harku kohor jasht emertimeve dhe standarteve klasike te formimit te fjaleve ,larg, shume large sferes se njohurive ghuhesore klasike dhe jashte referimeve historike.
Post Reply

Return to “Linguistikë”