"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuhët indo-evropiane

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Gjuhët indo-evropiane

#1

Post by Arbëri » Sun May 01, 2011 11:25 pm

Gjuhët indo-evropiane

Image
http://sq.wikipedia.org/wiki/Gjuh%C3%ABt_indo-evropiane


Ka ekzistuar ndonjehere nje gjuhe ose popull Indoevropian ne kohet e lashta , pasi qe nuk ka asnje artefakt , mbishkrim nga kjo gjuhe ?

Nese jo , nga doli atehere ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Inda-European language is a Science-Fiction Theory.

#2

Post by Orakulli » Mon May 02, 2011 4:41 am

Ka qënë nji gjuhë e parë, por ajo nuk ka qënë gjuha Indeo-Europiane që pretendohet nga shumë gjuhëtarë të sotëm.
Gjuha e parë ka qënë gjuha Shqipe dhe përpjekjet e shkrimit të saj janë gjithë gjuhët e tjera të shkruara në lashtësi. Gjuha Egjyptiane, Hitite, Tokariane,Anatoliane, Sanskrite, Greqishte e vjetër, Etruske,Latine, etj, bazohen tek ajo dhe kuptohen si janë ndërtuar vetëm prej gjuhës Shqipe. Mbi bazën e kësaj, shumë më vonë në kohë, u ndërtuan gjuhët kishtare, të cilat më vonë u shpërndanë me fuqinë e Kishës në të gjithë trojet që mbulonin ato. Shpërndarja prej kishës e gjuhëve të reja që patën nji zjvillim ndërtimor prej të njëjtit burim ndërtimi gjuhësor të përbashkët, gjuhën Shqipe, jep iluzionin të ekzistencës të një gjuhe të përbashkët PIE. Gjuhët e sotme janë të ndryshme sot për shkak të faktorit kryesor të ndryshimit të pavullnetshëmz zonetik dhe prej zbatimit të kodeve të gjuhës Shqipe nën nji ndryshim të qëllimshëm të tyre prej Kishave.
Vetë Bibla e jep të nënkuptuar këtë proces ndryshimi me kullën e famshme Babelit. Po ta kapin analizën në këtë këndvështrim, edhe pse sot llojohet si teori e fshehtësisë, ndryshimin e gjuhëve Bibla e shpjegon si dënim të zotit, ku mund të zëvëndësohet si mundësi kuptimi fjala zot me fjalën kisha, për arsye të sfidimit që donin ti bënin njerëzit me ndërtimin e kullës shumë të lartë, ku mund të zëvëndësohet shumë mirë më fjala populli i Babelit me fjalën paganë. Dënimi prej zotit, zëvëndëso fjalën Zot me fjalën Kisha përsëri, ishte që njerëzit të mos mirreshin vesh më me njëri tjetrin duke u ndryshuar atyre gjuhën e parë .Dhe popujt filluan të flisnin gjuhë të ndryshme jo menjiherë pas rrëzimit të kullës së Babelit, por menjiherë pas forcimit të pozicionit të Kishave në nji hapësirë shumë të gjërë kontinentale. Mirëpo kët konkluzion-lojë e ndërtova vetëm duke përdorur llogjikën dhe faktin e sotëm të gjuhës të ndryshme dhe jo evidencën e kohës atëhershme , edhe pse mungon tërëisht nji evidencë e plotë gjuhësore e gjuhës së kohës kohës para kullës së Babelit, dhe kjo nuk mun të provojë dot ç’farë unë shpalla, ashtu si edhe ndoshta nuk do të jetë ndonjiherë e mundur me u vërtetua e kundërta.
Gjuha Shqipe vjen prej nji zhvillimi shumë të gjatë kohor gjuhësor, i cili përfundon ciklin e formimit të saj në nji grup shumë të madh popullsie të bardhë përqëndruar në Egjypt-Thraki-Iliri. Kjo popullsi arriti të zhvillonte jashtëzoknshëm bujqësinë, nga e cila pësoi nji rritje në numër shumë herë më të lartë se rajonet e tjera të Euro-Azisë. Pas kësaj rritjeje të pazakonte për nivelin e zhvillimit të qënieve njerëzore të asaj kohe, akoma ne stadin e mbajtjes prej gjuetisë, kjo popullsi shpërtheu më një shpërndarje në të gjithë trojet me nji popullsi ekzistuese shumë të rallë të Europo-Indi-Azisë së asaj kohe.
Lëmë nji hapësirë në histori dhe vijmë tek çasti i kthesës në historinë e gjuhëve.
Kur kishat u konsilduan, popujt vazhdonin të flisnin gjuhën Shqipe në shtëpitë e tyre, të cilat gjuhëtarët e sotëm i cilësojnë si dialekte Celtike, Gale, Gjermanike, Sllavishte e vjetër, por te cilat nuk mund të vërtetohen që janë të vërteta, sepse nuk janë të mbështetura në nji evidencë. Konkluzionet e gjuhëtareve nuk kanë ndonji ndryshim nga analiza ime e kullës së Babelit,.
Pas arritjes së marrjes së pozitës drejtuese ne shoqeri prej kishës, gjuha e Europiane mori kthesën e madhe historike.
Gjuha PIE që kanë nxjerrë gjuhëtarët është bazuar tek studimi i evidencave të gjuhëve të reja moderne të prodhuara nga kishat, për të ndërtuar skeletin e e nji gjuhe të mundshme të parë reth të cilës fatëkeqësisht nuk disponohet asnji fakt gjuhësor i kohës përkatëse.
Gjuhët moderne të marra për bazë janë gjuhët e kishave të ndërtuar në bazë të kodeve të gjuhës shqipe në pjesën më të madhe, dhe në bazë të marrjes së fjalëve direkte të saj në pjesën më të vogël, ata nuk janë plotësisht të njëjta për arsye të ndryshimit të qëllimtë të kodeve. Gjuhëtarët shpallin që ndryshimet e gjuhëve vijnë si rezultat i ndryshimeve zonetike që ndodhën nëë gjuhën PIE, por asnjeri nuk mund të argumentojë me evidence për sa kohë ndodh ky ndryshim. Tjetra është që ata nuk kanë asnji evidencë të shkruar të asaj gjuhe të parë PIE. Pra edhe shpallja e tyre s’ashtë gjë tjetër veçse nji supozim, madje jo shumë llogjik.
Po marr vetëm një rast për të treguar si ashtë ndryshuar kodi i gjuhës Shqipe qëllimisht.
Po analizoj fjalën e Anglishtes "since", e cila përkthehet si mendim fjalë për fjalë me sensin modern të gjuhës që kemi ne sot "qysh prej momentit që", dhe me sensin natyror të vjetër të saj "zë nis".
Marrim fjalën e shqipes "nis" dhe e kthjemë përsëmbrapthi në "sin" dhe i shtojmë pjesën "ze", të cilës nuk ja ndryshojmë sensin por e vendosim në fund. Si sosje do të kemi "sin+ze", e cila ka kuptim me sensin e gjuhës së sotme tonën moderne "kur ze të nis", dhe me sensin e gjuhës natyrore shqipe "nis ze". Duhet të kete qënë shqip përsëri "zë nis", e cila kuptohet tashme shumë qarte që mbart 100 % kuptimin e sotëm që ka kjo fjalë në gjuhën Angleze.
Ekzsiton vetëm nji turbullim i vogël, i cili duket si fonetik në pamje të pare. Mendoj se ashtë ndryshimi ze>ce. Nuk mund të flitet me siguri mbi këtë për argument se nuk ekziston evidence e kësaj fjale në nji kohe më të mëparshme, nga mund të gjenim nji “sinze”, edhe pse dihet shkencerisht tendeca e ndryshimit zonetik z>s>c, si dhe per arsye se ne nuk mund te vertetojme sot shkencerissht për sa kohe nevojitet të ndodhi nji ndryshim i caktuar zonetik I “z”-se ne “c”.
Po mund të jetë përsëri edhe nji ndryshim i qëllimshëm i kodit z>c prej dikujt, sidomos kjo kur në Anglisht “c” njihet për tingullin e “S” në alfabetin e saj.
Ndryshimi i gjuhës duke përdorur kodet e gjuhës Shqipe sjell sot moskuptimin e rrënjës së gjuhës së parë. Gjuha PIE e gjuhëtarëve është e ndryshme me gjuhën Shqipe pikërisht për aq sa është moskuptimi i ndryshimit ndertimor me kode dhe ndryshimit ndertimor si formë fjale, e cila përbën edhe raportin midis asaj që njihet në gjuhë dhe asja që ënde nuk njihet. Pra , gjuha PIE e gjuhëtarëve më shume i ngjan nji fantazme , per më shume e nji gjuhe të vdekur qe duket shumë më e re se gjuha e gjallë e sotme Shqipe.
Image

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Gjuhët indo-evropiane

#3

Post by land » Fri May 06, 2011 8:55 am

Arbëri wrote:Gjuhët indo-evropiane
Ka ekzistuar ndonjehere nje gjuhe ose popull Indoevropian ne kohet e lashta , pasi qe nuk ka asnje artefakt , mbishkrim nga kjo gjuhe ?

Nese jo , nga doli atehere ?
Jo, nuk ka ekzistuar, nuk ka asnje artefakt, asnje autor, asgje, nuk ka nje popull protoindoeuropian...teori bullshit e mbeshtetur ne spekullime duke krahasuar tre gjuhe artificiale, fetare(kam parasysh format klasike)...latinisht, greqisht dhe sanskritisht.
Spekullimet arrijne deri atje sa kane ndertuar dhe nje fjalor fantazme te nje gjuhe qe nuk ka ekzistuar kurre.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Gjuhët indo-evropiane

#4

Post by ALBPelasgian » Mon Sep 12, 2011 4:53 pm

Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Gjuhët indo-evropiane

#5

Post by Orakulli » Tue Sep 13, 2011 3:26 am

Aty qendron gabimi tek futja e gjuhes Helene tek grupi i kuq heleno-armeno-indian. Helenishtja eshte aq e ndryshme me Shqipen per vetem nga mbaresat dhe ndryshimit fonetike te nje grupi te vogel bashtingellores.
Majate e pemeve nuk kane lidhe me deget e trasha dhe trungun, por me biblen dhe ndarjet e saj me vone ne dy besime katolike dhe ortodokse. Ato jane gjuhe shume te reja dhe jane Kishtare, te bere qellimishte ne nje kohe te cajtuar per te te bere ndarjen, ose zyrtarizaur percarjen, te cilat me vone Iu quajten kombe. Ato nuk kane rrenje nje nje mbigjuhe te perbashket si balto-slavike, ose para gjermanike. Pema eshte vetem nje shtrembemeri te autoreve te ndryshem, si shume peme te tjera, per arsye te mos patjes se nje evidence si dhe te mos kuptimit te thelbit te gjuhes. Klasifikimi I gjuheve te Europes eshte shume me ndryshe.

Piramida ka qene e tille: Shqipe-Greqishte e vjeter_latinisht_Gjuhet Kishtare- Gjuhet e sotme te Europes. Kane pjese shkrimtare, prifterinj, artiste ne ndertimet e fjaleve dhe komplet structures se re te gjuheve qe sot quhebn si pasardhje natyrale ten je gjuhe te perbashket. Pasardha natyrale ruhet vetem tek Shqip>Greqishte e vjeter> Latinisht.
Une mund te them shume fjale te Hindu qe shpjegon ne kuptim baze vetem me ane te shqipes.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”