"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#1

Post by Orakulli » Sun Jul 10, 2011 6:14 am

Po marr nje shembull te thjeshte te zgjedhur rastesisht ne nje liber per dhenien e provimit per drjetues automjetesh:

The most important aspect of traffic safety is that drivers inspect personally their vehicles.
The=dhë=nyje e Anglishtes se vjeter.
most=kthyer persembrapthi dhe shtuar nje /t/; /shum/=>nga Latinisht /summa/ , Shqipshumë. Nuk ka origjine gjermanike, nordike, etj, si mendohet nga gjuhetaret .
important=nga Latinisht / importare/=bring in; Shqipja e sotme=rëndësishëm;rrenja: Shqipja e vjeter: im bor ( im ber, im ben, im ban, im bon)
aspect=nga Latinisht=(rrenja: Shqipja e vjetwr:/pe/ veta e trete e foljes me"me pa" ne kohen e shkuar)
traffic= nga nje origjine e panjohur, por eshte edhe ne frengjisht,italisht.
safety=prej Latin /salvus/.Shqip: shendet,shandet;mendimi: parrezik,shndet, i plote, i gjithi, gjall e shendosh
personally=nga Latin /persona/, qenie njerezore, Shqipja e vjeter:ber zon.Baza: i zen, i zon
drive=drejtoj(dirigere, drejtoj, direct,<dr></dr>
that=ate, ajo (Shqip:dhe ate)
inspect= nga Latin eshte e lidhur me aspect=(Shqipe=pe)
vehicle(veikëll)=mga shqipja /ik/ krijohet emri i mjetit qe realizon kete levizje=ve ik............be+ik

Jo vetëm qe eshte e pasur , por edhe tregon vete arsyen pse eshte aq e pasur.
Image

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#2

Post by faon perrovarri » Sun Jul 10, 2011 9:57 am

ME shëbullin e mëposhtëm po të argumentoj për se une merrem me filosofinë e fjalës ,argumentimin logjik të gjenezës të njësive fonetike të thjeshta dhe të nderlikuara ,dhe jo me paraqitjen grafike , si pasojë dhe atë gramatike.
IMPORTANTE=e rendësishme
Konceptimi i te rëndësishmes , është bërë që guri i rëndë nuk LUAN,LOT na vendi ,dhe,me kalimin e kohës nën veprimin e faktorve natyralë krijon folene ,vendin e vetë ,POzicionin.
Për mua P-ja ne gjuhën shqipe kodon PIKËN bi dhe,R-ja kodon ROInë, ri, lëvizjen ose palevizshmërinë dhe si pasojë IMPORTANTE do të thotë ,RI NË ATË,ANDEJ, NË ATË PIKË,këtu është vendi im dhe nuk e zëvendëson dot njeri.E drejtë do të ishte edhe sikur të thoshnim ME E ÇU TË DE.
Gjuha është nje e dhëNË CILËSORE,dmth natë /dite ,zezë/bardh dhe jo sasiore,si e tillë nuk mund të konkludohet me metoda statistikore të tipit ALLA çlirim xhunga dhe as me korelacione se B~P,F~V pa iu nenshtruar perpunimit logjik.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#3

Post by Zeus10 » Thu Sep 29, 2011 9:06 pm

Po sigurisht qe eshte, sepse fjalet shqip i kthen permbys, duke krijuar nje dublikate per fjalen origjinale, por te kthyer mbrapsh:
  Definition of flutterby :.
(flŭt'ər-bī)

1. (n.) A butterfly.

Origins: Defined by describing what it does, especially in the garden as it travels from flower to flower.

2. (n.) Children's word for a butterfly.

Example: "Ooh, look at the litt'l flutterby!"  
An English - Albanian, Albanian - English Online Dictionary.

English (Only one entry.) Shqip (Vetëm një hyrje.)

butterfly (pl butterflies) flutur {f}
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#4

Post by Zeus10 » Thu Sep 29, 2011 9:19 pm

OSE

thy
adj thy [ðai]
an old word for `your' used only when addressing one person, especially God thy father.

pron thyˈself
an old word for `yourself'

dmth 'ty' e shqipes eshte zevendesuar po me nje fjale tjeter shqip JU(you):

Image
<->
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#5

Post by Zeus10 » Thu Sep 29, 2011 9:50 pm

Eshte mese e qarte, se anglishtja para se ti nenshtrohej, variantit perendimor te Gjuhes se Kishes(Latinishtes), ka qene nje nje gjuhe natyrore, me leksik dhe forma te foluri te ngjashme me shqipen, leksik qe ose u zhduk ose u transformua me dhune apo natyrshem, nen trysnine e latinishtes, ne ate qe ne njohim sot.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: A eshte Anglishtja gjuhe e pasur?

#6

Post by Orakulli » Fri Sep 30, 2011 1:49 am

anything=a+ny+thing=a+nji+thing=a+nji+thing=a+nji+gj=a(e) nji gj(ë)=shton edhe nji gje =ndonji gje, cdonji, cdo gje,
Bazat jane: (1)nji,(2)dhe(th), (3)gjë

any=a+ny+a+ni=a+nji=>Geg:nji=1
ndonji=n+do+nji=në do nji
çdonji=ç+do+nji=Ç’donji

(italisht) ogni=onji=o+nji

Ku jane one, uno, una sic jane pershembull tek
qualcuno
chiunque
someone
anyone

Formula eshte me lart:anyone=a+ny=one=nji
ogni=o+gni=o+nji=uno
Pastaj del qe 'qualcuno"=ku a la "uno"=ku lë unë=kuptohet qe peremri, jo numeroi i italishtes, "un" ben fjale per nje person, per "unë".
;dhe "someone"=zam "one", zëm nji, e te tjera e te tjera.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”