"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Gazeta greke “Etnos” komenton deklaratat e Thaçit për veton mbi Maqedoninë
ATHINE- Gazeta greke “Etnos” ka komentuar në numrin e sotëm deklaratën e kryetarit të PDSH-së, Menduh Thaçi lidhur me kërkesën e tij të mundshme që Tirana zyrtare të vendos veto për Maqedoninë në NATO.
“Jehonë të madhe në Shkup ka pasur deklarata e liderit të PDSH-së, Menduh Thaçi, për kërkesën për vendosjen e vetos nga Shqipëria për Maqedoninë në NATO. Kjo ndodhi menjëherë pas konfliktit të Shkupit me Bullgarinë lidhur me rastin e një 23 vjeçare bullgare, e cila është e burgosur nga autoritetet e këtij vendi”, shkruan gazeta “Etnos”.
Gjithashtu nënvizohet se moszgjidhja e çështjes së emrit midis Athinës dhe Shkupit ka hapur “Kutinë e Pandorës” në Maqedoni, ku vetoja për bllokimin e anëtarësimit të kësaj ish-republike jugosllave kërkohet të bëhet edhe nga vendet e tjera.
(e.n/BalkanWeb)
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".
Sic kemi qene ne dijeni Anglia ka qene nje nga shtetet qe gjithmon ka mbajtur anen politike(rraciste) te Greqis. Po ne kohet e fundit u zbulua dhe nje perkrahje tjeter per interesat e poltikes Greke, degjoni me vemendje si shprehet e presidentit Frances (Nicolas Sarkozy) ne fjalimin e mbajtur ne parlamentin e Greqis: (Frengjisht,Greqisht,Angisht)
Perkthim te disa fragmenteve, per ata qe nuk kuptojn gjuhen:
0:50 Premton nje mardhenie te fort Franc-Greqi
1:30 Ve ne dijeni lidhjet Greqi-Turqi qe nuk jan te perbashketa.
3:18 Deklaron qe eshte ne dijeni dhe e kupton shume mire sistemin politik Grek, sepse Gjyshi i tij ka qen Grek.
3:40 Premton perseri qe politika Francese do jet ne cdo hap me politiken Greke.
4:10 Ve ne dijeni mardheniet Ballkan -Greqi qe nuk jan ne drejtim te mire, po shtetet Ballkane ne qoftese duan te jen pjestarrese te Be duhet te demostrojn qe jan shtete Demokrate.
5:15 Lidhjet politike France-Greqi kan qene por do jen tani dhe me te forta.
5:54 Ne kete situat qe Greqia po kalon me moskuptime te disa shtete Ballkanike, politika Francese ka zgjedhur te mbaj anen e politkes Greke.
Sarkozi ka pranuar letër kërcënuese me plumb
Presidenti francez Nikolla Sarkozi, ka pranuar letër kërcënuese me plumb në të, lajmërohet sot në Paris.
Sipas burimeve të afërta me organet franceze të drejtësisë, letra të ngjashme kanë pranuar edhe disa politikanë eminentë francezë.
Në letrën, e cila i është adresuar presidentit francez ka pasur edhe plumb të pushkës për gjyeti, ndërsa është dërguar nga qyteti Monpele.
Në të gjitha letrat ka qëndruar nënshkrimi i organizatës së emërtuar “Luftëtarë nga çelia 34″.
Sipas ligjeve franceze, për dërgimin e letrave të këtilla shqiptohet dënim me burg prej tre vitesh dhe gjobë deri 45.000 euro.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!
Skandali, zhduket origjinali i “Marrëveshjes së Ohrit”
Shkup - Dokumenti origjinal i Marrëveshjes së Ohrit konsiderohet i zhdukur, pasi është mohuar të jetë në Arkivin shtetëror dhe kabinetin e presidentit.
Tetë vite pas nënshkrimit të dokumentit kornizë të paqes në Maqedoni, është zhdukur kopja origjinale, ndërsa asnjë nga institucionet përgjegjëse nuk ka marrë përgjegjësinë për të sqaruar se ku gjindet ky dokument relevant, me të cilin u ndërpre konflikti i vitit 2001.
Nga Arkivi Shtetëror i Maqedonisë kanë bërë të ditur se nuk i është dorëzuar dokumenti origjinal i Marrëveshjes, që kishte qenë në gjuhën angleze.
Nga ana tjetër, edhe nga kabineti i presidentit nuk është konfirmuar ekzistimi i këtij dokumenti. Sipas ligjeve për arkivim, Arkivi Shtetëror është kompetent për t`u kujdesur për materiale shtetërore.
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Shqiptarët e Malit të Zi, thirrje Tiranës: Duam ndihmë!
Shqiptarët e Tuzit në Mal të Zi kërkojnë shpalljen e Tuzit komunë më vete, për të mos qenë më nën varësinë e Podgoricës, për të mbrojtur autoritetin e shqiptarëve në këtë vend. Për këtë ata u kanë bërë thirrje qeveritarëve në Tiranë, duke kërkuar mbështetjen e tyre. “Tirana zyrtare duhet të jetë më e vëmendshme ndaj çështjes shqiptare”, tha kreu i komunës së Tuzit në Malin e zi, Smajl Çunmulaj. Deklarata e tij vjen menjëherë pas projekt-ligjit të miratuar nga qeveria malazeze, i cili i heq të drejtën Komunës së Tuzit që të jetë një komunë më vete, duke e lënë atë si lagje të Podgoricës, kryeqytetit malazez, duke bërë ndarje të fshatrave shqiptare dhe duke i zëvendësuar toponimet shqiptare me sllave. Çunmulaj ka kërkuar që Tirana të kthejë sytë edhe nga shqiptarët e Malit të Zi. “Tashmë vëmendja e qeverisë së Tiranës duhet të kthehet edhe nga shqiptarët e Malit te zi, e kryesisht ato të Tuzit, të cilët shohin një rreze shprese për zgjidhjen e problemit të tyre gjysmë shekullor, tek diplomacia shqiptare e udhëhequr nga Tirana zyrtare pasi, as shkresat, letrat apo protestat e banorëve të Tuzit, nuk kanë dhënë efektin e duhur që qeveria malazeze të njohë mëvetësinë e Komunës autonome të Tuzit”, theksoi Çunmulaj. Duke kujtuar Kosovën, e cila e arriti pavarësinë e saj pas shumë mundimesh, Cunmulaj tha se shqiptarët e Malit te Zi dhe Maqedonisë kanë nevojë për mbështetjen e qeverisë shqiptare tashmë pjesë e Aleancës së Madhe të NATO-s. Çështja e shqiptarëve të Tuzit në Malin e Zi njihet në hapësirën mbarëkombëtare. Arrestimi i 11 shqiptarëve nga policia malazeze për akte terroriste shkaktoi jo pak probleme dhe protesta nga shqiptarët e Malit të Zi për të drejtat e tyre. 11 personat u burgosën në fillim të shtatorit 2006, pas një operacioni të forcave speciale të Podgoricës, që u cilësua si shumë i dhunshëm nga banorët e zonës të Tuzit, të cilët publikisht akuzuan policinë e asaj kohe për dhunë ndaj familjeve. Reagimi i fundit i politikës shqiptare të Tuzit ka ardhur pasi qeveria malazeze ka hartuar projektligjin e ri për ndarjen e re territoriale të njësive administrative të saj. Në këtë projektligj nuk është parashikuar dhënia e statusit Komunë për Tuzin, duke e lënë kështu në statusin e mëparshëm si komune urbane e varur nga Podgorica. Cunmulaj, përmes një deklarate për shtyp, e ka denoncuar këtë vendim të qeverise malazeze si dhe projektligjin që nuk parashikon për Tuzin statusin komune me të drejta të plota. Ndërkohë që statusin si komunë më vete, Tuzi e gëzonte deri ne vitin 1957. Tuzi aktualisht ka 12 mijë banorë me shumicë dërrmuese të popullsisë shqiptare dhe prej kohësh drejtuesit politikë të kësaj komune kërkojnë dhënien e statusit të komunës së pavarur. Fshatrat e kësaj komune, ku pjesa më e madhe banohet nga shqiptarë, në bazë të këtij projektligji të ri rrezikojnë t’i hiqen kësaj komune, dhe për Cunmulajn kjo është një prapaskenë e politikës sllave për të zbehur influencën e shqiptarëve në këtë zonë. Çunmulaj nuk ka harruar të përmendë edhe problemin e toponimeve të disa fshatrave, ku parashikohet emërtimi i tyre me emra serbe. Kreu i komunës ka kërkuar mbështetjen e Shqipërisë në këtë kërkesë të shqiptarëve të Tuzit, për statusin e komunës së pavarur nga Podgorica si dhe mbrojtjen e territorit të kësaj njësie administrative. Ai ka deklaruar se në mbrojtje të interesave të shqiptarëve, në këtë zonë do të organizohen edhe protesta dhe do të ndiqen të gjitha rrugët paqësore dhe demokratike. Mali i Zi ka përcaktuar si komuna dhe zona që kanë shumë më pak numër popullsie se Tuzi, ku numërohen rreth 21 komuna të tilla. Ndaj politikanë shqiptarë në Mal të Zi e quajnë plotësisht politik veprimin e qeverisë së Malit të Zi, të cilët tentojnë të zvogëlojnë influencën shqiptare në Mal të Zi
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim. (Avni Rustemi)
alfeko sukaraku wrote:
duhet te shtojm se Franca mbylli nje marveshje te madhe per shitjen e disa avionve te rinj shtetit greke..edhe ne kete marveshje ecen edhe politika kurve e frances.
Ju kujtojm se para nje viti ishte presidenti francez i cili pa mare lejen e natos firmosi per lojra te perbashketa greko-franceze qipriote ..mbi detin egje...kaq ishte.I ngriti turku F16 edhe i deboj me bishte nder shale....ja mbathen te tmerruar edhe te turperuar.Ate dite i biri Aliut ..presidenti greke po shkonte ne qipro ...per tu mburrur...ne ajer i dolen 4 F 16 te turqis edhe e shoqeruan deri ne aeroport duke e injoruar.
Turkey is not europe
por , cifuti i nderuar ,duhet te pyesin ne radhe te pare historianet e vete, te cilet e mbajn prejardhjen e kombit francez nga Troja e perreth...pastaj te bej deklerata qesharake.
Me qe jemi tek ceshtja..ler te kujtojm se keto dite turqia i eshte qepur detit egje edhe e ka bere koshe vrima vrima me aeroplanet e saj...arsyeja : Greket me sal trimin vendosen shitjen e vijes bregdetare shqiptare..ne nje kohe qe turqia ka nje problem madhore me vijen bregdetare me greket...ndaj turqia po i thote botes se greqia punon nen rrogoz me shqiperin,ndersa neve na kujton konventat nderkombetare.
Kjo eshte thene nga poetet tane me te medhenj, per Evropen. Politiken e Evropes e kane bere pikerisht keto shtete te cilave u dhe nje epitet qe u shkon per shtat, si Franca, Anglia, etj. Keshtu qe edhe ata e kane perdorur Grekun aty ne Balkan, ashtu si edhe Greku i ka perdorur per te mbatjur me dhune dhe me genjeshtra ""idenititetin"" e tyre, duke ua mohuar te tjereve.
Doja te shkepusja nje varg te At Gjergj Fishtes qe te mesohet edhe nga ata qe nuk e kane lexuar, dhe qe eshte me i respektuar jo vetem nga ne, por ne arene nderkombetare, vjershat e te cilit jane te perkthyera si disa nga me te vlefshmet ne historine e vendit tone.
Uh! Evropë, ti kurva e motit
Qi i rae mohit besës së Zotit
Po á ky a sheji i gjytetnis
Me da token e Shqypnis
Per me mbajt klysht e Rusis?12
po arta
nuk pata aspak per qellim qe te perdore fjalore banal..por nenkuptova rilindasit....
tek skenderbeu pate aher shpres
ah evrope e pabese
degjo o mali i Sopotit
edhe ti Tomorre i zotit
Rilindasit i kenduan lavires se perdale qe mbeshteti coptimin tone....ndaj edhe epiteti i shkon per shtat.
Shqiptarët e Malit të Zi, thirrje Tiranës: Duam ndihmë!
Shqiptarët e Tuzit në Mal të Zi kërkojnë shpalljen e Tuzit komunë më vete, për të mos qenë më nën varësinë e Podgoricës, për të mbrojtur autoritetin e shqiptarëve në këtë vend. Për këtë ata u kanë bërë thirrje qeveritarëve në Tiranë, duke kërkuar mbështetjen e tyre. “Tirana zyrtare duhet të jetë më e vëmendshme ndaj çështjes shqiptare”, tha kreu i komunës së Tuzit në Malin e zi, Smajl Çunmulaj. Deklarata e tij vjen menjëherë pas projekt-ligjit të miratuar nga qeveria malazeze, i cili i heq të drejtën Komunës së Tuzit që të jetë një komunë më vete, duke e lënë atë si lagje të Podgoricës, kryeqytetit malazez, duke bërë ndarje të fshatrave shqiptare dhe duke i zëvendësuar toponimet shqiptare me sllave. Çunmulaj ka kërkuar që Tirana të kthejë sytë edhe nga shqiptarët e Malit të Zi. “Tashmë vëmendja e qeverisë së Tiranës duhet të kthehet edhe nga shqiptarët e Malit te zi, e kryesisht ato të Tuzit, të cilët shohin një rreze shprese për zgjidhjen e problemit të tyre gjysmë shekullor, tek diplomacia shqiptare e udhëhequr nga Tirana zyrtare pasi, as shkresat, letrat apo protestat e banorëve të Tuzit, nuk kanë dhënë efektin e duhur që qeveria malazeze të njohë mëvetësinë e Komunës autonome të Tuzit”, theksoi Çunmulaj. Duke kujtuar Kosovën, e cila e arriti pavarësinë e saj pas shumë mundimesh, Cunmulaj tha se shqiptarët e Malit te Zi dhe Maqedonisë kanë nevojë për mbështetjen e qeverisë shqiptare tashmë pjesë e Aleancës së Madhe të NATO-s. Çështja e shqiptarëve të Tuzit në Malin e Zi njihet në hapësirën mbarëkombëtare. Arrestimi i 11 shqiptarëve nga policia malazeze për akte terroriste shkaktoi jo pak probleme dhe protesta nga shqiptarët e Malit të Zi për të drejtat e tyre. 11 personat u burgosën në fillim të shtatorit 2006, pas një operacioni të forcave speciale të Podgoricës, që u cilësua si shumë i dhunshëm nga banorët e zonës të Tuzit, të cilët publikisht akuzuan policinë e asaj kohe për dhunë ndaj familjeve. Reagimi i fundit i politikës shqiptare të Tuzit ka ardhur pasi qeveria malazeze ka hartuar projektligjin e ri për ndarjen e re territoriale të njësive administrative të saj. Në këtë projektligj nuk është parashikuar dhënia e statusit Komunë për Tuzin, duke e lënë kështu në statusin e mëparshëm si komune urbane e varur nga Podgorica. Cunmulaj, përmes një deklarate për shtyp, e ka denoncuar këtë vendim të qeverise malazeze si dhe projektligjin që nuk parashikon për Tuzin statusin komune me të drejta të plota. Ndërkohë që statusin si komunë më vete, Tuzi e gëzonte deri ne vitin 1957. Tuzi aktualisht ka 12 mijë banorë me shumicë dërrmuese të popullsisë shqiptare dhe prej kohësh drejtuesit politikë të kësaj komune kërkojnë dhënien e statusit të komunës së pavarur. Fshatrat e kësaj komune, ku pjesa më e madhe banohet nga shqiptarë, në bazë të këtij projektligji të ri rrezikojnë t’i hiqen kësaj komune, dhe për Cunmulajn kjo është një prapaskenë e politikës sllave për të zbehur influencën e shqiptarëve në këtë zonë. Çunmulaj nuk ka harruar të përmendë edhe problemin e toponimeve të disa fshatrave, ku parashikohet emërtimi i tyre me emra serbe. Kreu i komunës ka kërkuar mbështetjen e Shqipërisë në këtë kërkesë të shqiptarëve të Tuzit, për statusin e komunës së pavarur nga Podgorica si dhe mbrojtjen e territorit të kësaj njësie administrative. Ai ka deklaruar se në mbrojtje të interesave të shqiptarëve, në këtë zonë do të organizohen edhe protesta dhe do të ndiqen të gjitha rrugët paqësore dhe demokratike. Mali i Zi ka përcaktuar si komuna dhe zona që kanë shumë më pak numër popullsie se Tuzi, ku numërohen rreth 21 komuna të tilla. Ndaj politikanë shqiptarë në Mal të Zi e quajnë plotësisht politik veprimin e qeverisë së Malit të Zi, të cilët tentojnë të zvogëlojnë influencën shqiptare në Mal të Zi
patjeter qe mediat shqiptare duhet ta mbajne ne krye te axhentes se tyre kete thirrje nga Tuzin.
ndersa politika shqiptare duhet te jete gjithmon me prane Amerikes edhe ti shtyj urat qe te mos shuhet kurre ky zjarre.
Ke kemi minister te jashtem ne???????
Lulken!!!!!!!!
Komuna e Tuzit duhet ti japin njemilion dollare lulkes ne menyre qe ti shtyj urat e zjarrit ...ndryshe ...se besoj se do ta vej ujin ne zjarre lulka.
I lutemi Prishtines edhe Tetoves te ndihmoj komunen e Tuzit..se po pritem nga tirana edhe nga lulka...pranvera do vonohet te vij...dale te mbaroj shkollen fillore lulka..nga fatos te behet pionier ..e pastaj shohim e bejme.
Sic kemi qene ne dijeni Anglia ka qene nje nga shtetet qe gjithmon ka mbajtur anen politike(rraciste) te Greqis. Po ne kohet e fundit u zbulua dhe nje perkrahje tjeter per interesat e poltikes Greke, degjoni me vemendje si shprehet e presidentit Frances (Nicolas Sarkozy) ne fjalimin e mbajtur ne parlamentin e Greqis: (Frengjisht,Greqisht,Angisht)
Perkthim te disa fragmenteve, per ata qe nuk kuptojn gjuhen:
0:50 Premton nje mardhenie te fort Franc-Greqi
1:30 Ve ne dijeni lidhjet Greqi-Turqi qe nuk jan te perbashketa.
3:18 Deklaron qe eshte ne dijeni dhe e kupton shume mire sistemin politik Grek, sepse Gjyshi i tij ka qen Grek.
3:40 Premton perseri qe politika Francese do jet ne cdo hap me politiken Greke.
4:10 Ve ne dijeni mardheniet Ballkan -Greqi qe nuk jan ne drejtim te mire, po shtetet Ballkane ne qoftese duan te jen pjestarrese te Be duhet te demostrojn qe jan shtete Demokrate.
5:15 Lidhjet politike France-Greqi kan qene por do jen tani dhe me te forta.
5:54 Ne kete situat qe Greqia po kalon me moskuptime te disa shtete Ballkanike, politika Francese ka zgjedhur te mbaj anen e politkes Greke.
Sarkozi ka pranuar letër kërcënuese me plumb
Presidenti francez Nikolla Sarkozi, ka pranuar letër kërcënuese me plumb në të, lajmërohet sot në Paris.
Sipas burimeve të afërta me organet franceze të drejtësisë, letra të ngjashme kanë pranuar edhe disa politikanë eminentë francezë.
Në letrën, e cila i është adresuar presidentit francez ka pasur edhe plumb të pushkës për gjyeti, ndërsa është dërguar nga qyteti Monpele.
Në të gjitha letrat ka qëndruar nënshkrimi i organizatës së emërtuar “Luftëtarë nga çelia 34″.
Sipas ligjeve franceze, për dërgimin e letrave të këtilla shqiptohet dënim me burg prej tre vitesh dhe gjobë deri 45.000 euro.
elbete
kavalieri me dashnoret-sarkozi me plumbat.Sa vuajn kete presidentat e kryeministrat per te rritur popullaitetin e tyre.
Kontesti i emrit, Athina: Pranojmë Maqedonia Veriore
Athinë - Për zgjidhjen e kontestit për emrin ndërmjet Athinës e Shkupit, Greqia ka bërë të ditur se për të është i pranueshëm propozimi Maqedonia Veriore, raporton e përditshmja greke, Katimerini.
Negociatori grek, Adamentios Vasilakis, do t’i transmetojë sonte në Nju Jork, ndërmjetësuesit të OKB-së, Metju Nimic, qëndrimin e Greqisë për paketën e fundit të propozimeve për zgjidhjen e mospajtimeve për emër.
Sipas gazetës Katimerini, zoti Nimic duhet të takohet edhe me negociatorin e Maqedonisë, Zoran Jolevski, por ende nuk është caktuar koha e takimit.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim. (Avni Rustemi)
Rreth orës tre të mëngjesit, një grup të rinjsh hodhën dy koktejle Molotov në ndërtesën e ambasadës greke në Serbi.
Sipas Radio Televizionit Serb RTS, njëra prej shisheve me lëndë shpërthyese theu xhamin e një dritareje, por zjarri nuk shkaktoi dëme brenda ndërtesës.
Dëshmitarët thanë se shishet u hodhën nga njëri prej të rinjve, të mbledhur përpara ambasadës. Menjëherë pas sulmit, autorët u ndanë në dy grupe, njëri u largua me taksi, kurse tjetri në këmbë.
Janë akoma të paqarta motivet e sulmit, megjithatë, policia është duke hetuar në lidhje me ngjarjen.
Beograd - Presidenti i Serbisë, Boris Tadiç, dënon sulmin e djeshëm ndaj selisë së ambasadës greke në Beograd.
Tadiç, në një komunikim me ambasadorin grek, i ka dhënë garancinë këtij të fundit se autorët e sulmit do të dalin para drejtësisë.
Selia diplomatike e Athinës u sulmua ditën e djeshme me bomba molotov, të cilat shkaktuan disa dëme materiale, por nuk lënduan asnjë person që ndodhej brenda në ndërtese.
Athinë - Greqia shpreh vullnetin për të bashkëpunuar me Turqinë brenda aleancës së NATO-s. Reagimi i Greqisë vjen pas kritikave të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Ander Fogh Rasmusen, i cili theksoi se mosmarrëveshjet mes dy vendeve po vështirësojnë detyrën e Aleancës në Afganistan dhe Afrikë.
"Është paradoksale që Greqia dhe Turqia të jenë të pranishme përkrah njëra-tjetrës në misione të NATO-s në Afganistan dhe në Somali dhe të mos bashkëpunojnë, duhet ta zgjidhim këtë problem, por thelbi i problemit është mosnjohja nga Turqia e një vendi të BE-së si Qiproja", deklaroi zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme greke, Grigoris Delavenkuras.
Rasmussen ka njoftuar se "në Afganistan, NATO-ja nuk mund të arrijë marrëveshje për të mbështetur policinë e BE-së" dhe "në Bririn e Afrikës, NATO-ja dhe BE-ja zhvillojnë misione detare në të njëjtin rajon kundër piratëve, por nuk kemi marrëveshje për të vepruar diku ose si ta mbështesim njëri-tjetrin".
"Këto janë vetëm dy shembuj që tregojnë se këto probleme janë përtej Greqisë dhe Turqisë. Shpresoj se do të jetë e mundur të ndiqet një rrugë më pragmatike që do t'i bëjë misionet tona më të efektshme", përfundoi ai.
Rasmusen do të takohet nesër me kryeministrin Kostas Karamanlis si dhe me ministren e Jashtme, Dora Bakojanis dhe me atë të Brendshëm, Evangelos Meimarakis, përpara se të shkojë në Ankara për një vizitë dyditore.
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Ministrja e jashtme greke ka akuzuar kryeministrin maqedonas se po e shtyn popullin e vet në fanatizëm nacionalist, duke e larguar nga perspektiva euro-atlantike.
Duket pra se rifillimi i negociatave midis Athinës e Shkupit, javën e kaluar, nuk ka shtuar asnjë progres në maratonën e mosmarrëveshjes 20 vjeçare midis të dy vendeve fqinje.
Ministrja e jashtme, Dora Bakojanis është shprehur se mesazhet e Athinës ndaj Shkupit, janë në të njëjtën kohë mesazhe të të gjithë komunitetit ndërkombëtar.
Por kritikat e saj ishin të ashpra për kryeministrin maqedonas, Nikolla Gruevski : “Ai kujton se me inaugurime dhe falsifikime mund të rishkruajë historinë”, tha ministrja e jashtme.
Zonja Bakojanis theksoi angazhimin e palës së vet për të vazhduar negociatat me frymë konstruktive, me objektiv arritjen e një zgjidhjeje reciprokisht të pranueshme, pa fitimtarë dhe të humbur.
Ministrja e jashtme greke parashikoi se gjashtë muajt e ardhshëm do të jenë një periudhë kritike, për të ashtuquajturat probleme të mëdha kombëtare, siç është ai i emrit të Maqedonisë, apo marrëdhëniet me Turqinë.
Deklaratat e ashpra të ministres së jashtme greke pasojnë refuzimin e Athinës ndaj gatishmërisë që shprehur nga qeveria maqedonase, për të kontribuar në përpjekjet për shuarjen e zjarreve të fundjavës në Greqi.
Zëdhënësi i qeverisë greke tha se pala maqedonase ofroi helikopterë dhe automjete zjarrfikëse. Ai e falenderoi vendin fqinj dhe la të kuptohej se vendimi për refuzimin nuk kishte nuancë politike.
Autoritetet greke që u ishte përcjellë oferta e palës fqinje, gjykuan se oferta nuk përputhej me nevojat që kishte vendi në këto momente, tha zëdhënësi.
Ky ishte rasti i dytë që Greqia refuzon me mirësjellje ndihmën e Maqedonisë përballë zjarreve.
Reagimet nga Maqedonia
Ndërkohë në Maqedoni nuk ka patur reagime nga zyrtarë pas deklaratave të Ministres së Jashtme Greke.
Kryeministri Nikolla Gruevski edhe ministri i jashtëm Antoni Milloshovski, nuk janë në Maqedoni, pasi ndodhen për një vizitë zyrtare në Kanada.
Për çështje kaq delikate siç është çështja e emrit, zyrtarët e tjerë përmbahen të japin deklarata.
Komente ndërkohë nuk ka patur as nga Kabineti i Presidentit, Gjorge Ivanov, i cili gjithashtu është i përfshirë në procesin e negociatave.
Të vetmet reagime, nëse mund të thuhet ashtu, janë ato të mediave. Shumica e tyre kanë përcjellë deklaratat e ministres së jashtme greke Bakojanis.
Por edhe vetë mediat nuk japin komente të gjata, siç mund të ketë ndodhur më parë. Kjo ka të bëjë mbase edhe me faktin se deklaratat e znj. Bakojanis, janë të ngjashme me ato të negociatorit grek, Vasilakis pas takimit që pati ai me negociatorin i Maqedonisë, Jolevski me ndërmjetësin e OKB-së, Mathew Nimetz.
Autoritetet kanë bërë të ditur se do të jenë më të përmbajtur në ditët në vijim. Edhe zyrtarët në Shkup më herët kanë pranuar se negociatat po hynë në një fazë kritike.
Ajo që dihet tashmë është se Shkupi zyrtar do të presë një reagim të parë nga z. Nimetz. Pritet që ndërmjetësi i OKB-së t'u japë autoriteteve bë Shkup dhe Athinë një raport, nga i cili do të shihet se sa janë afruar palët me qëndrimet e tyre.
Mediat njoftuan se z. Nimetz do bëjë edhe korrigjime të tjera të propozimeve të tij.
Megjithatë tashmë pranohet se në qendër të këtij propozimi është emri “Republika Maqedonia veriore”.
Mediat në Shkup citojnë burime diplomatike, të cilat thanë se për Maqedoninë mbiemri “veriore” mund të jetë i pranueshëm, por vetëm nëse vendoset para ose pas emrit kushtetues “Republika e Maqedonisë”.
Megjithatë, asnjë nga përfaqësuesit qeveritarë në Shkup nuk ka dhënë detaje zyrtare
Armenia dhe Turqia pranë marrëdhënieve diplomatike
Erevan - Armenia dhe Turqia hedhin një tjetër hap të rëndësishëm drejt vendosjes së marrëdhënieve diplomatike dhe rihapjes së kufijve.
Të dyja palët shprehen sot gatishmërinë për të nënshkruar brenda gjashtë javësh një plan që do t’i japë fund armiqësisë së tyre një shekullore. Armenia dhe Turqia aktualisht nuk kanë marrëdhënie diplomatike, kufijtë i kanë të mbyllur ndërsa ndajnë një histori shekullore urrejtjeje.
Të dy palët deklaruan se do të zhvillojnë konsultime të brendshme politike në vendet e tyre përpara se të nënshkruajnë dy protokolle mbi vendosjen e marrëdhënieve diplomatike dhe zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe në fusha të ndryshme.
"Konsultimet e brendshme politike do të përmbyllen brenda gjashtë javësh, pas të cilave do të nënshkruhen dy protokolle që do t'u paraqiten për miratim parlamenteve respektivë të të dy vendeve", theksuan ministritë e Jashtme të të dy vendeve përmes një deklarate të përbashkët, që u arrit me ndërmjetësimin e Zvicrës.
Turqia nuk njeh pretendimet e Armenisë për ekzekutimet gjatë Luftës I Botërore, që është një nga elementët përcaktues të identitetit kombëtar armen, dhe deklaron se të dy palët kanë pësuar viktima gjatë konfliktit.
Nje person ka mbetur i plagosur pas shperthimit te nje autobombe perpara burses se Athines.
Behet fjale per nje grua e cila eshte goditur nga disa pjeseza xhami. Viktima eshte shtruar ne spital dhe ndodhet jashte rrezikut per jeten.
Shperthimi ka shkaterruar gjashte makina si dhe fasaden e nderteses. Ngjarja ka ndodhur rreth ores 04:39 (me oren tone lokale).
Atentati ishte paralajmeruar nga nje telefonate anonime qe kishte mberritur ne redaksine e te perditshmes greke “Eleftherotypia” e cila ka lajmeruar me pas policine.
Edhe ne Selanik ka ndodhur nje shperthim, pothuajse i njekohshem me ate te Athines. Kete here ngjarja ka ndodhur ne nje zyre te administrates rajonale.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".
Ne nje mesazh televiziv te shumepritur, kryeministri grek Kostas Karamanlis ka kerkuar shperndarjen e Parlamanetit grek dhe shpalljen e zgjedhjeve te parakohshme ne vend.
Kishte dite qe flitej se situata ne partine qeverisese te konservatoreve greke ishte teper e percare.
Nga njera ane sondazhet e fundit, ku shprehej pakenaqesia e popullit grek per vepren e kesaj qeverie ne keto 5 vjet e gjysme udheheqjeje, nga ana tjeter lufta e brendshme per lidershipin e kesaj partie, duket se kane cuar udheheqesin grek drejt kesaj alternative.
Edhe ne shtator te 2007-es Karamanlis kishte shpallur zgjedhje te parakohshme duke fituar nje mandat te dyte, por ato cka ka premtuar per reforma ne arsim, ne sigurimet shoqerore, ne uljen e papunesise dhe sidomos ne zhvillimin ekonomik te Greqise nuk jane zbatuar nga kabineti i tij dhe administrata e perzgjedhur prej konservatoreve.
Perkundrazi, ne vend kane ndodhur edhe shume skandale me protagoniste kryesore elemente te qeverise se tij.
Gjithashtu, qeveria e tij eshte kritikuar si e paafte ne perballimin e zjarreve te disa diteve me pare qe dogjen mijera hektare pyje rreth Athines.
Karamanlis ka deklaruar se ne mes te kesaj situate te paqendrueshme politike, vendit i duhet nje qeveri me mbeshtetjen e plote te popullit.
Neser Karamanlis pritet qe te shkoje tek presidenti grek Karaolos Papulias per te dekretuar daten e zgjedhjeve, qe sic flitet do te jete 4 tetori.
Persa i perket socialisteve, eshte pothuajse e sigurte epersia e tyre, pasi kryesojne me mbi 6% ne sondazhet e fundit dhe ka mundesi te kene edhe shumicen e vendeve ne Parlament.