"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#31

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 14, 2009 9:42 pm

Arta wrote:E di qe kjo eshte pasioni i alfeco's, por doja te sillja keto vargje te Naim Frasherit te poemes Pellazget-Shiqpetaret. Ketu tregon mese qarte se kush fise ngelen te pandryshuar dhe vazhdojne akoma traditat e tyre qe ne koherat e lashta.

Edhe të tjerët
E më të ndjerët,
Të papërzjerët,
Pellasgjinj mbenë
Maqedhoninjtë
E ilirinjtë
E mollosinjtë,
Gjith' ata qenë.
ci me ci zune cingerin
junani me bullgarin
sebep per maqedonine
se ka qene vendi ine
se ka qene memedheja
e skenderbeut si rrufeja

Marre nga Dhimiter Pilika..Pellazget...........
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#32

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 14, 2009 9:47 pm

Vete historia e greqis tregon se si u more edhe kur u more maqedonia nga greket.

ndersa gadishulli Atho pran Selanikut tregohet nga Thukididi si vendbanim Pellazgesh.

Vete emri Imathia----i mathi=i madhi,tregon emrin e lashte te maqedonis.
Jo vetem kjo..por emrat me mbaresen "done" i perkasin PEllazgeve...DO-DONE- SARPI-DONE--MAQE-DONE
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#33

Post by Zeus10 » Fri Aug 14, 2009 10:33 pm

alfeko sukaraku wrote:Vete historia e greqis tregon se si u more edhe kur u more maqedonia nga greket.

ndersa gadishulli Atho pran Selanikut tregohet nga Thukididi si vendbanim Pellazgesh.

Vete emri Imathia----i mathi=i madhi,tregon emrin e lashte te maqedonis.
Jo vetem kjo..por emrat me mbaresen "done" i perkasin PEllazgeve...DO-DONE- SARPI-DONE--MAQE-DONE
Shiko Alfeko, nuk duhet tju kushtojme rendesi primare ngjashmerive te emrave dhe vendeve me fjalet shqip, pavaresisht se ato jane nje monopat qe mund te na nxjerre tek e verteta. Puna qendron se mbiemri i madh ose e madhe, mund te shqiptohen edhe i math apo e mathe. Tani sapo te japesh kete version, do te shfaqen disa ""mendimtare"" greke dhe do thone jo, kjo eshte fjale greke, dhe buron nga fjala ""greke"" mesoj, mesuar etj, dmth emathos, polimathes etj: Image

Sigurisht qe kjo do ta gjente te papergatitur nje shqiptar qe beson qe "greket" flasin 'greqisht'.
Kjo sepse, pak veta e dine qe kjo fjale ""greqisht", buron nga folja shqipe mat ose mas, ashtu si nje dyzine fjalesh te tjera ""greqisht"" rrjedhin pikerisht prej saj.
Pra debati reduktohet ne:' Eshte kjo fjale shqip apo fjale greke qe rrjedh prej shqipes?'. Ne kete pike te debatit greket fusin me ""finese"" teorine e gjuhes Indo-Europiane dhe gjuhes se perbashket PIE.
Debatuesit shqiptar ne kete moment, do i duhet te perballet me nje problem akoma me te veshtire: 'Kundershtimin e teorise IE dhe gjuhes PIE', nje detyre kjo gati e pamundur duke pasur parasysh qe gjithe universitet dhe dija boterore e pranojne kete teori si te pamohueshme.
Si perfundim debatin e fiton ""dija greke"", per te cilen punoi gjithe Kristianizmi gjate 1000 vjeteve te fundit.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#34

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 14, 2009 11:10 pm

e drejt Zeus,por shkenca boterore e ka vertetuar prej koheve se emrat vendore ne greqi i perkasin shtreses paragreke.kjo pranohet edhe nga vete greket.

Sigurisht qe ne nuk duhet te kapemi pas nje fjale.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#35

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 15, 2009 9:39 am

Zeus10 wrote: Shiko Alfeko, nuk duhet tju kushtojme rendesi primare ngjashmerive te emrave dhe vendeve me fjalet shqip, pavaresisht se ato jane nje monopat qe mund te na nxjerre tek e verteta. Puna qendron se mbiemri i madh ose e madhe, mund te shqiptohen edhe i math apo e mathe. Tani sapo te japesh kete version, do te shfaqen disa ""mendimtare"" greke dhe do thone jo, kjo eshte fjale greke, dhe buron nga fjala ""greke"" mesoj, mesuar etj, dmth emathos, polimathes etj: Image
Sigurisht qe kjo do ta gjente te papergatitur nje shqiptar qe beson qe "greket" flasin 'greqisht'.
Kjo sepse, pak veta e dine qe kjo fjale ""greqisht", buron nga folja shqipe mat ose mas, ashtu si nje dyzine fjalesh te tjera ""greqisht"" rrjedhin pikerisht prej saj.
Pra debati reduktohet ne:' Eshte kjo fjale shqip apo fjale greke qe rrjedh prej shqipes?'. Ne kete pike te debatit greket fusin me ""finese"" teorine e gjuhes Indo-Europiane dhe gjuhes se perbashket PIE.
Debatuesit shqiptar ne kete moment, do i duhet te perballet me nje problem akoma me te veshtire: 'Kundershtimin e teorise IE dhe gjuhes PIE', nje detyre kjo gati e pamundur duke pasur parasysh qe gjithe universitet dhe dija boterore e pranojne kete teori si te pamohueshme.
Si perfundim debatin e fiton ""dija greke"", per te cilen punoi gjithe Kristianizmi gjate 1000 vjeteve te fundit.
Po filloj nga fundi i paragrafit tuaj. Eshte shume e vertete qe ne nje debat mbi etimologjine e cfaredofjale qe pretendohet te jete 'greke', debatuesi grek per te treguar 'siperine' e pseudo-tezes se tij nis e shton ne debat; 'rrenjet e perbashket te indo-europianes; pastaj edhe nje mizeri materialesh te perzgjedhura nga indo-europianiste te degjuar, etj etj. Shkurt, ata permes kesaj 'strategjie' mundohen ta genjejne veten per 'superioritetin' e tezave te tyre.

Mirepo, do te vije koha qe nje elite e re gjuhetaresh te huaj ose edhe shqiptare, tekefundit, qe ne menyre te sistematizuar do ti pervishen nje zhbirimi te holle te toponomastikes pellazge-ilire jo vetem ne Greqi, por edhe ne Maqedoni, e gjithkah tjeter ku qe e dokuemtuar shtrirja e tyre. Teorite 'e gjithpranuara' nga qarqet moderne te gjuhesise, shpeshehere edhe kane te meta te shumta, ndaj marr me mend, se shkenca e gjuhesise boterore nuk do t'ia vonoje dhe do ta revizionoje/revidoje qendrimin e saj per shume gjera qe kane mbetur ne pellgun e dyshimeve. Si e tille, shkenca e gjuhesise, kujtoj, qe do ta marr qendrimin qe ta rishikoje edhe njehere teorite rivale te ketyre qe tani jane ne mode, dhe pse jo nga ato teori qe i ka anashkaluar, te marre thelbin dhe kesisoj te arrije ne rezultate te reja, me te kenaqshme e me te sigurte per shkencen e gjuhesise. Por, e para e punes do te ishte qe edhe shkenca e gjuhesise shqiptare te emancipohet me tutje, duke i thelluar studimet e lena ne gjysme (ah, sa padrejtesisht) te botes pellazge dhe perkimeve te drejterdrejta me ate shqiptare.

Sa i perket problemit qe shtruat rreth etimonit Emathia, une kam kete pohim i cili vijon:

Pseudo-Greket e sotem kane arritur qe te injektojne madje edhe nje numer te ndjeshem gjuhetaresh te huaj, per te ashtuquajturen ngjashmeri ose rrjedhje te ketij toponimi me fjalen e vjeter greke 'Amathos' qe ka kuptimin e 'reres', pra Emathia e lashte si nje rajon ranor, morfologjia ranore e te cilit qe shkaktuar nga 4 lumenj. Ja pershembull edhe qendrimi pro-grek i Progrekut fanatik N.Hammond:
"... the vast plain of alluvial silt, called Emathia, "the sandy land;"
~Alexander the Great, king, commander, and statesman‎ - Page 8
*I njejti shpjegim i perseritur me fjale te tjera gjendet edhe ne keta libra te tij:
The Macedonian State: origins, institutions, and history‎ - Page 359
Alexander the Great: king, commander and statesman, page 8 (botim i mevonshem)


Mirepo, a ka qene ne te vertete Emathia dhe a eshte toke ranore? Le t'i hedhim nje sy hartes gjeografike:

Image
Duket qarte, qe perberja gjeomorfologjike e vendit, ku supozohet te jete Emathia e lashte, eshte terren kokekembe pjellor.

Bazuar, ne keto fakte jetike, pseudo-teoria greke e shpjegimit te Emathise shembet si kulle prej letres. Po cili duhet te jete shpjegimi i vertete dhe i drejte i ketij makro-toponimi, atehere?
Une jam kesaj rradhe ithtar i asaj qe Robert D'Angely tek 'Enigma' e jep si shpjegim te Emathise: 'E madhja' pra territori qe rritet, ose tek Mathiew Aref 'ultesira e madhe', 'fusha e madhe' gje qe kane te dyja vertetesi te barbabarte ne kontekstin per te cilin po flasim. Le te vazhdojme me tej ne shpjegimin e ketyre dy versioneve qe i ofron shqipja:

1. Duket qarte qe shtrirja gjeografike e krahines se Emathise nuk pershkon nje terren zallor sikunder pretendon Hammondi, mirepo nje toke pjellore e pershkuar nga nje ultesire e Madhe. Prandaj, per arsye te thjeshte eshte shumehere me i logjikshem eshte shpjegimi qe ofron gjuha shqipe. Per c'shpjegim behet fjale? Shqipja ofron nje shpjegim fort te bindshem mbi domethenien e vertete te Emathise. Forme me e perafert me Emathine eshte fjala shqipe ne trajten e dialektit tosk 'E math' gje qe jep te kuptosh per nje madhesi.
Kjo madhesi mund t'i referohet pikerisht

1) FUSHES SE MADHE KU SHTRIHEJ EMATHIA. PRA VENDI I MADH.

2. Nderkaq, versioni i dyte i shpjegimit te kuptimit te etimonit Emath, e gjejme tek kompilimi i Justinit te veprave te Pompei Trogut. Per te qene sa me te drejteperdrejte, Justini thote se:
Macedonia ante a nomine Emathionis regis, cuius prima virtutis experimenta in illis locis exstant....
HISTORIARUM PHILIPPICARUM IN EPITOMEN REDACTI A M. IUNIANO IUSTINOLIBER VII
Dmth, Justini ben fjale per nje mbret shume te guximshem qe quhej Emathius. Shqiptaret shpeshhere perdorin si sinonim te trimerise mbiemrin: I MADH'. Pra, kjo eshte mundesia e dyte e shpjegimit te emrit. Nderkaq, mundesia e trete e shpjegimit te etimologjise Emathia gjendet rishtas nje rresht me poshte ne paragrafin e njejte te Justinit:
Huius sicuti incrementa modica, ita termini perangusti fuere
Nje territor qe vazhdimisht zgjerohej, pra madherohej/rritej ne madhesi pra Emathia vendi qe u be i madh.
---------------------------------
Kesaj hipoteze, qe ngjan te jete 100% me e sakte nga 'teoria' zyrtare e versionit grek, i duhet vetem edhe nje cike perpunim dhe shtjellim i metutjeshem ne menyre qe te jete sa me e kompletuar per 'konkurrim' ne qarqet gjuhesore boterore.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#36

Post by Zeus10 » Sat Aug 15, 2009 2:51 pm

Pseudo-Greket e sotem kane arritur qe te injektojne madje edhe nje numer te ndjeshem gjuhetaresh te huaj, per te ashtuquajturen ngjashmeri ose rrjedhje te ketij toponimi me fjalen e vjeter greke 'Amathos' qe ka kuptimin e 'reres', pra Emathia e lashte si nje rajon ranor, morfologjia ranore e te cilit qe shkaktuar nga 4 lumenj. Ja pershembull edhe qendrimi pro-grek i Progrekut fanatik N.Hammond:

Code: Select all

"... the vast plain of alluvial silt, called Emathia, "the sandy land;"
~Alexander the Great, king, commander, and statesman‎ - Page 8 
Do ndalem pak tek kjo puna e reres ""greke"" dhe do shpjegoj se ckuptim ka, por ne fillim dua te tregoj nje fjale shqip qe tregon permase te pafundme ose numer shume te madh njesish: I PAMASE ose i PAMATSHEM:

Image

Tani kjo fjale korrespondon teresisht me fjalen "greke" rere duke shprehur ne menyre shume te thjeshte sasine e panumert(pamatshme) te kokrizave te reres:

Image

psamathos qe tregon definitivisht te njejten gje me fjalen shqipe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#37

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 15, 2009 7:41 pm

Zeus10 wrote: Do ndalem pak tek kjo puna e reres ""greke"" dhe do shpjegoj se ckuptim ka, por ne fillim dua te tregoj nje fjale shqip qe tregon permase te pafundme ose numer shume te madh njesish: I PAMASE ose i PAMATSHEM:

Image

Tani kjo fjale korrespondon teresisht me fjalen "greke" rere duke shprehur ne menyre shume te thjeshte sasine e panumert(pamatshme) te kokrizave te reres:

Image

psamathos qe tregon definitivisht te njejten gje me fjalen shqipe.
Me pelqen, ky versioni juaj i te shpjeguarit meqense ka nje baze te mire logjike dhe argumentimi eshte bindes. Te pergezoj!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#38

Post by alfeko sukaraku » Sat Aug 15, 2009 8:00 pm

Zeus

une njohe shume mire se fjala "maton" e greqishtes se vjeter perkthehet "metro-metrao=mase-matje" .

Maton eshte mbetja origjinale e fjales se lashte pellazge.

per fjalen "psamathos"...do ta studjoj se nuk me kujtohet mire...persa i perket etimologjis..nuk me duket aspak fjale greke qe te ket lidhje me greqishten.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#39

Post by Zeus10 » Sat Aug 15, 2009 8:23 pm

alfeko sukaraku wrote:Zeus

une njohe shume mire se fjala "maton" e greqishtes se vjeter perkthehet "metro-metrao=mase-matje" .

Maton eshte mbetja origjinale e fjales se lashte pellazge.

per fjalen "psamathos"...do ta studjoj se nuk me kujtohet mire...persa i perket etimologjis..nuk me duket aspak fjale greke qe te ket lidhje me greqishten.
Alfeko, eshte interesante se dhe fjala tjeter ammos, lexohet njesoj si shqipja, sepse a-eshte ekujvalentja e pa-se, dmth ka kuptim perjashtues si parafjala shqip te subjektit shoqeruesn ne rastin tone mos-a ose masa.

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#40

Post by alfeko sukaraku » Sat Aug 15, 2009 9:04 pm

Zeus10 wrote:
alfeko sukaraku wrote:Zeus

une njohe shume mire se fjala "maton" e greqishtes se vjeter perkthehet "metro-metrao=mase-matje" .

Maton eshte mbetja origjinale e fjales se lashte pellazge.

per fjalen "psamathos"...do ta studjoj se nuk me kujtohet mire...persa i perket etimologjis..nuk me duket aspak fjale greke qe te ket lidhje me greqishten.
Alfeko, eshte interesante se dhe fjala tjeter ammos, lexohet njesoj si shqipja, sepse a-eshte ekujvalentja e pa-se, dmth ka kuptim perjashtues si parafjala shqip te subjektit shoqeruesn ne rastin tone mos-a ose masa.

Image
po...keshtu lidhet edhe etimologjia e fjales....qe nuk po e gjeja dote.

gjithashtu edhe fjala greke "masa" e cila mer kuptimin e nje grumbulli..dheu-rere....gje qe gjendet edhe tek shqipja " pamas=pamatur=gjigande"

gjithashtu fjala merr kuptimet "bluajtje edhe mases" ne greqisht.

greqishtja e lashte "maton" e gjendur tek Hesychi aleksandrinoi e cila nenkupton ...matjen -masen ne greqishten e re..pra nga kjo fjale duhet te vij edhe etimologjia e reres se pafundme..te pamase
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#41

Post by Zeus10 » Sat Aug 15, 2009 9:15 pm

alfeko sukaraku wrote: .

gjithashtu edhe fjala greke "masa" e cila mer kuptimin e nje grumbulli..dheu-rere....gje qe gjendet edhe tek shqipja " pamas=pamatur=gjigande"

gjithashtu fjala merr kuptimet "bluajtje edhe mases" ne greqisht.

greqishtja e lashte "maton" e gjendur tek Hesychi aleksandrinoi e cila nenkupton ...matjen -masen ne greqishten e re..pra nga kjo fjale duhet te vij edhe etimologjia e reres se pafundme..te pamase
Pikerisht Alfeko, per te "zbuluar" gjuhen ""greke"" mjafton te mendosh pak "ndryshe" ne shqip dhe arrin te nxjerresh kuptimin e mijra fjaleve qe formojne berthamen e gjuhes se ashtequajtur greke.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#42

Post by alfeko sukaraku » Sat Aug 15, 2009 9:26 pm

Zeus10 wrote:
alfeko sukaraku wrote: .

gjithashtu edhe fjala greke "masa" e cila mer kuptimin e nje grumbulli..dheu-rere....gje qe gjendet edhe tek shqipja " pamas=pamatur=gjigande"

gjithashtu fjala merr kuptimet "bluajtje edhe mases" ne greqisht.

greqishtja e lashte "maton" e gjendur tek Hesychi aleksandrinoi e cila nenkupton ...matjen -masen ne greqishten e re..pra nga kjo fjale duhet te vij edhe etimologjia e reres se pafundme..te pamase
Pikerisht Alfeko, per te "zbuluar" gjuhen ""greke"" mjafton te mendosh pak "ndryshe" ne shqip dhe arrin te nxjerresh kuptimin e mijra fjaleve qe formojne berthamen e gjuhes se ashtequajtur greke.
kjo eshte me se e drejt..

beijsa=pijsa
men i ma=mnima= perkujtimore
t'ore-tora=ne kete ore..arvanitja
vat=vati=ecen
ije reja-ijerea=shenjtori=yje reja.
etje etje

Pa Thomopulon ne shqip edhe pa Camarden ne shqip...zore se do kemi albanologji shqiptare.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#43

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 15, 2009 10:47 pm

alfeko sukaraku wrote: Pa Thomopulon ne shqip edhe pa Camarden ne shqip...zore se do kemi albanologji shqiptare.
Ky paradoksalitet mjerisht eshte i vertete. Jo vetem veprat e ketyre dy koloseve, por edhe te shume koloseve te tjere ende nuk jane perkthyer ne shqip, si te tilla ato po qendrojne ne arkivat e harrimit, larg lexuesit shqiptar. Merreni me mend: kryevepra e albanologjise shqiptare 'Studime Shqiptare' e te madhit Hahn u botua e plote ne shqip, vitin e kaluar.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#44

Post by alfeko sukaraku » Sat Aug 15, 2009 11:33 pm

ALBPelasgian wrote:
alfeko sukaraku wrote: Pa Thomopulon ne shqip edhe pa Camarden ne shqip...zore se do kemi albanologji shqiptare.
Ky paradoksalitet mjerisht eshte i vertete. Jo vetem veprat e ketyre dy koloseve, por edhe te shume koloseve te tjere ende nuk jane perkthyer ne shqip, si te tilla ato po qendrojne ne arkivat e harrimit, larg lexuesit shqiptar. Merreni me mend: kryevepra e albanologjise shqiptare 'Studime Shqiptare' e te madhit Hahn u botua e plote ne shqip, vitin e kaluar.

Ka filluar te clirohet shkenca shqiptare...por punen me te madhe per momentin ka filluar te bej Prishtina e cila vazhdimisht po organizon shume konferenca shkencore ne kete drejtim.

Max Myler-profesor Pott -Panajoti Kupitori edh Franc bopp ..duhet te ishin perkthyer me kohe ne gjuhen shqipe.

Dega e albanologjis qe sapo eshte hapur ne tirane...duhet ta rishikoj kete ceshtje...por une besoj se e shkuara komuniste e cila na i ka mohuar keta dijetare...do bej punen e saj qe tju mesoj albanologeve qe ta njohin shqipen me syze greko-latine.

SOS
Politika shqiptare duhet te ndihmoj riperteritjen ne shkollimin shqiptare...jo te nderhyje ne shkence..por te largoj kokat e tymosura edhe idet e vjetra...duke ndihmuar ne perkthimin e emrave te mesiperm .

sal berisha ...ka dhene dokumente te forta ne luften kundra karrigeve edhe dekoratave parazite antishqiptare....urojm qe ti shkoj mendja tek kjo pike kritike e se ardhmes se kombit tone.

Ne se albanologjia kryen lidhjen e Pellazgjishtes me shqipen......e ardhmja e jone eshte karrigja e Zeusit ne shtepin e Perendive.Jo vetem njohja politike e trashgimnis sone kulturore,por edhe vete roli ekonomik i te ardhmes se albanologjis kudo ne bote ,do i forcoj pozitat tona kombetare edhe ne diturin botrore.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#45

Post by ALBPelasgian » Sun Aug 16, 2009 4:58 pm

alfeko sukaraku wrote:
Ka filluar te clirohet shkenca shqiptare...por punen me te madhe per momentin ka filluar te bej Prishtina e cila vazhdimisht po organizon shume konferenca shkencore ne kete drejtim.

Max Myler-profesor Pott -Panajoti Kupitori edh Franc bopp ..duhet te ishin perkthyer me kohe ne gjuhen shqipe.

Dega e albanologjis qe sapo eshte hapur ne tirane...duhet ta rishikoj kete ceshtje...por une besoj se e shkuara komuniste e cila na i ka mohuar keta dijetare...do bej punen e saj qe tju mesoj albanologeve qe ta njohin shqipen me syze greko-latine.

SOS
Politika shqiptare duhet te ndihmoj riperteritjen ne shkollimin shqiptare...jo te nderhyje ne shkence..por te largoj kokat e tymosura edhe idet e vjetra...duke ndihmuar ne perkthimin e emrave te mesiperm .

sal berisha ...ka dhene dokumente te forta ne luften kundra karrigeve edhe dekoratave parazite antishqiptare....urojm qe ti shkoj mendja tek kjo pike kritike e se ardhmes se kombit tone.

Ne se albanologjia kryen lidhjen e Pellazgjishtes me shqipen......e ardhmja e jone eshte karrigja e Zeusit ne shtepin e Perendive.Jo vetem njohja politike e trashgimnis sone kulturore,por edhe vete roli ekonomik i te ardhmes se albanologjis kudo ne bote ,do i forcoj pozitat tona kombetare edhe ne diturin botrore.
Ashtu qofte e ashtu u befte! Ama impulset per nje gje te tille prej Akademikeve te Vjeter veshtire te priten, qofte edhe prej atyre te Prishtines, qe vec emrin e kane Akademik. Akademiku i Kombit duhet te paraqese guximin per te thene te verteten e tij, duke mos honepsur konjekturat politike. Guximi intelektual eshte tipari qe e ben dijetarin dijetar. Parvjet, une me nje shokun tim (i cili eshte i mirenjohur ne Kosove si veprimtar i shquar demokrat per vetevendosjen kombetar, i burgosur disa here, dikur prej serbeve tani prej padroneve nderkombetare ne Kosove) i kerkuam kryeakademikut te ASHAK-ut R.Ismajli qe Akademia te dilte me nje projekt te thukte shkencor ne mbrojtje te shqiptaresise se Kishave dhe Manastireve Ortodokse ne Kosove, te cilet me kembenguljen e Serbise dhe me shume me budallallekun dhe doreliresine e klases politike ne Kosove u 'ekstraterritorializuan' dhe me kete u serbizuan. E dini cfare ishte pergjigja e 'kryeakademikut'? 'Mendoj se Akademia eshte mire te mos perzihet ne keso ceshtje te ndjeshme politike' tha. Harronte dereziu se Akademia Serbe deri me tani u ka shprendare me qindra libra institucioneve nderkombetare per te mbrojtur 'serbicitetin' e ketyre Manastireve. Per Akademiket Serb nuk ekzistonte droja e 'ceshtjeve te ndjeshme' nderkaq per keta honxho-bonxhot tone po. Sidoqofte, nuk dua te vazhdoj t'i njeh nje per njeh paudhesite e Akademive te dy aneve te Drinit, ama po u rikthehem fjaleve tua shpresedhenese se megjithate do te vije nje dite nje brez i ri, nje elite e re intelektualesh me format taman europian e te mbruajtur me dinjitetin me sakte me qellimin per te restauruar vendin e shqiptareve, qe per sa kohe po iu mohohet ne historine boterore.

NJe i tillle, ne ditet tona, pavaresisht pse i mungon pergatitja e duhur filologjike, eshte edhe cami nga Preveza, i madhi Niko Stylos, me te cilin kam pasur rastin te takohem njehere ne Prishtine, dhe do te takohem riashtas kur te vij ai ne Prishtine, permes disa miqve. Ai ne simpozuimin e fundit per iliret ka pergatitur nje punim 16 faqesh, i mrekullueshem per Gjuhen e Ilireve, te cilin do ta postoj te terin ketu.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”