"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kenge Tradicionale Te Veriut

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#31

Post by Kolivilor » Tue Jan 26, 2010 4:43 am

Nuk di si po mundesh me pa ti këtë faqe. Ka një kohë të gjatë që ma qet këtë

Sorry, the GeoCities web site you were trying to reach is no longer available.

Azia qendrore është vendi ku janë përzier gjuhët e racat sikur në vorbull uji. Aty diku janë huazuar edhe fjalët shqipe nga turqit.

Ky tipi i paraqet si huazime nga turqishtja po e ka gabim.

Vetëm këto sigurt mund të jenë huazime nga turqishtja:

time: alb. VAKT, turk. VAKIT
uncle: alb. DAJË, turk. DAYI
wave: alb. DALLGA, turk. DALGA
window: alb. PENXHERE, turk. PENCERE

rice: alb. PILAF, turk. PILAV
scion: alb. EVLAT, turk. EVLÂT
fire (alb. chimney): alb. OXHAK, turk. OCAK

aunt: alb. HALLË, TEZE, turk. HALA, TEYZE
cause: alb. SEBEP, turk. SEBEP
chain: alb. ZINXHIR, turk. ZINCIR
empty: alb. BOSH, turk. BOS
eyelash: alb. QERPIK, turk. KIRPIK

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#32

Post by Arbëri » Tue Jan 26, 2010 5:01 am

Kolivilor wrote:Nuk di si po mundesh me pa ti këtë faqe. Ka një kohë të gjatë që ma qet këtë

Sorry, the GeoCities web site you were trying to reach is no longer available.

Azia qendrore është vendi ku janë përzier gjuhët e racat sikur në vorbull uji. Aty diku janë huazuar edhe fjalët shqipe nga turqit.

Ky tipi i paraqet si huazime nga turqishtja po e ka gabim.

Vetëm këto sigurt mund të jenë huazime nga turqishtja:

time: alb. VAKT, turk. VAKIT
uncle: alb. DAJË, turk. DAYI
wave: alb. DALLGA, turk. DALGA
window: alb. PENXHERE, turk. PENCERE

rice: alb. PILAF, turk. PILAV
scion: alb. EVLAT, turk. EVLÂT
fire (alb. chimney): alb. OXHAK, turk. OCAK

aunt: alb. HALLË, TEZE, turk. HALA, TEYZE
cause: alb. SEBEP, turk. SEBEP
chain: alb. ZINXHIR, turk. ZINCIR
empty: alb. BOSH, turk. BOS
eyelash: alb. QERPIK, turk. KIRPIK
Provo edhe njëherë këtu : http://www.etymologie.info/~e/t_/tr-ismen_.html

Natyrishtë që kanë ngel disa fjali nga Turqit , është normale , por jo edhe aq se sa mendohet , p.sh. në këtë text fjal BOSH , sa e di une është fjalë shqipe :
http://sq.wiktionary.org/wiki/bosh
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#33

Post by Kolivilor » Tue Jan 26, 2010 9:18 am

Bosh ka ardhur nga turqishtja. Fjalori i gjuhës shqipe (libri), ka edhe fjalë me rpejardhje turke që tashmë kanë hyrë në shqip.

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#34

Post by Arta » Tue Jun 22, 2010 12:50 am

[col]|Oso kuka paska ndí:
Paska ndí,po,e kênka idhnue:
M' sylah doren paska çue:
Me qitë m' Pashen ká mendue.
Por i urti kurr nuk ngutet,
Prej burrnís e jo prej tutet,
Prandaj Osja ndali doren,
E as m' e xjerrë s' e xuer mizoren,
N' fletë t' sylahit çatallue;
Veç pá folë s' mujt me u durue:
Avdì Pashë, tha, mâ kadalë!
Mos e thuaj dý herë at fjalë,
Se, per Dî'n e per Imâ'n,
T'bâj qi t' kjajë e zeza nânë!
T' bâj qi t'kjajë pa <<exhel>>tý nâna;
Pse n' Shqypní ká djelm si Zâna,
Qi per Mbret e troje t' veta
Nuk u dhimet gjâja as jeta:
E kû i lypë besa e burrnija,
Kû i lypë Mbreti e i lypë Shqypnija,
Kta mâ t' parët jânë n' fushë t' mejdanit,
Kta mâ të rrebët janë n'ballë t'dushmanit:
Janë çelik per tef t' taganit.
Marre vedit kurr s' i lâmë!
Pá ksulë m' krye pa opingë në kâmbë,
Na per Mbret e per Atdhé
Per kanû, per besë e Fé,
S' druem me rá nder pré të thyeshme,
S' druem me msý kalát e rrmyeshme:
E kahdo qi t' bjerë Shqyptari,
Shkon rrufeja tue e ndezë zhari,
Pushkë e besë pse na la i Pari.
E ti tash vjen ktû e na thue:
Se n' Shqypni nji djalë drangue,
Qi per mbret e troje t' veta
Nuk i dhimbet gjâja as jeta,
Fort kerkova e s' mund e gjeta...
Por s'ké faj; pse zâni i zí
Aj ká dalë, po, per Shqypní,
qysh se erdh Pasha turçelí,
Qse edhè t ' hujve sod Shqyptari
Qiri m' kambë do t' rrijë qyqari,
Si punue né s, na ká i Pari...
Por po i lâm tash na kto fjalë.
Në Vraninë, qe , un jam tue t' dalë,
Cubat Knjazit me t'i a ndalë.
Veç t'i lypi un dyzet vetë,
Dyzet vetë, po, djelm të letë,
Qi të desin kû t' zatesin:
Si mund t'léjn veç e n'Shqypn';
E po t' ap besen e Zotit,
Se, pa u djegë un n' flakë t' barotit,
S' ká me u lshue per t' gjallë Vranina.
Avdì Pasha kênka çue,
Osos doren ká shterngue:
Aferim, bre,ti Oso Kuka!
Se tý t' thotë fjala edhè duka
Qi ké lé nji sokol malit.
Zgidh kû t' jetë, po, pika e djalit,
Edhè del ti n' at rranxë boke:
N' at Vraninë, kû t'zezat loke,
Qi kan mlue, ehu! djelmt e rí,
Qi kan kthy rejat n' gjiní,
Janë tuj t' pritë si drita diellin.
Foli Pasha. Buzës s' Cukalit,
N'krye t'javës, dielli kur u çue,
Per me shndritë mbí kobe të shekullit,
Kû e perbuzne shuen e drejta,
Qafës s'Kalás, qe, çeta e Osos
Po mêrr rrugen kah Vranina.
Çetë e vogel, por kreshnike:
Dyzet vetë mâ s' janë me t' njehun:
Djelm te zgiedhun n'mal e n' vrrî,
Jo per dukë e per pashí,
Por per zêmer e trimní:
Oso kuka na u ká prî.
Oso Kuka, 'i rrfé prej qiellit,
Shoq nuk ká kah vrân e kthiellet.
A she' i herë, ka' i bje sokakut,
Se ç' m'i bâjn t' gjith tungjatjeta!
Se ç' permnershem xheverdarja
M' i flakon mbí sup të krahit,
Si ajo rrfeja n' natë thellimit!
N' fletë t' sylahit--- folé bollash
Çatallue i ká dý kuburet:
T' mnershemet motra t' t'idhtë taganit,
Qi ndermjet u rri kercnue.
Veshë e mbathë e n'armë shtrengue,
Shtatin div, e sý' n si zhgjeta,
Oso Kuka n' jelek arit,
Pash e m' pash po i bjen pazarit.
Njitë mbas tij vjen shpata e dekës,
Soko Tona i Gurit t' Lekës;
Soko Tona, si Valbona,
Larg permendë m' kto male t' ona,
Si per bukë n' shpí t' tij të ngranme,
Si per pushkë e besë të dhanme.
Thonë se i ká nja trí nishane,
Trí nishane, me fermane
Per sherbim qi i baka Mbretit
Ktej e andej valen e detit.
Mbrapa i shkonin qa' i biri i t' mirit,
Taro Pllumi i Jegumirit.
Mandej vînë dý rê mizore,
Dy djelmoça prej Zagore:
Kaçel Doda e Kerrni Gila:
Rritun mocë si karajfila.
Ehu! bre Oso, Oso-rrfeja,
Ç' kan me t'namë dý vasha t' reja:
Ç' kan me t' nam dý bija nane
N' ato mrize e n' ato stane,
Kúr, kercunat, kan me ndí,
Se ke zgiedhe dy dhandrra t' ri,
Me i perpjekë me Mal të Zí.
Po a thue e njef njat kime-zí,
Qi e ká ballin si siní,
Qi e ká sýnin si duhí,
Qi i ká shpatllat si nji arí?
Aj âsht Çoku i Mar Kolë Dinit
Prej Kabashit t' Dukagjinit:
Trim i çartun, trim si Zânë,
I pá tatë edhè i pá nânë,
Dy gur njitë, thonë, s' i ká lânë.
Per mbas ktij vjen çeta tjeter,
Do mâ t' rí, do prap mâ t' vjeter,
Por t' gjith mocë me trimëní:
Me trimní e me bujarí:
Veç, per dukë e per pashí
Dán mâ n' shâj njaj Jup Qehaja,
Galo Keqi e Sinanaja,
Vuksan Gjeli e Met Zeneli;
E nder t'gjith-- porsì hýll drite,
Preng Markola prej Mirdite:
Lypë per pushkë ky e per pleqní
Q' mêrr prej Shkodre e n'Peshkopí.
Veshë e mbathë e m' armë shtrengue:
Thue se krushq po duen me shkue:
Nja mbas nja'i po i bien Pazarit,
Si ajo rê qi prej Tivarit
Njitet zí terthoreve t'ona,
Per me shkrepe ndokahe t, e vona:
Edhè kapen m' at breg Buene,
Kû n' nji lunder u rreshtuene.
Vend n' at lunder t' gjith kur zune,
Rrqase âsht lundra e veli u nde,
Edhe nise âsht porsi rê,
Tuj çá valen nper Liqê:
Tuj çá valen kah Vranina,
Ku po bate nam Çetina.[/col]
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#35

Post by alfeko sukaraku » Tue Jun 22, 2010 8:34 pm

Ja se si jeton rapsodia nga trashgimtaret e vetem autokton ne ballkan
Ketyre rapsodive ju kane bere ze shume dijetar ne bote duke i lidhur ato me menyren rapsodike homerike
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#36

Post by Mallakastrioti » Fri Jun 25, 2010 7:58 pm

Lezhë, zhvillohet Festivali i Raposodëve
Lezhë, zhvillohet Festivali i RaposodëveLEZHE- Nostalgjia e këngëve me çifteli dhe lahutë ka zgjuar dëshirat për të dëgjuar muzikën e vjetër të trevave të veriut. Edicioni i shtatë i festivalit folklorik kombëtar i raposodëve dhe instrumentistëve popullorë ka sjellë në qytetin e Lezhës mbi 20 raposodë nga të gjitha trevat shqipfolëse të veriut.

Përgjatë dy netëve në memorialin Gjergj Kastrioti Skenderbeu publiku ka shijuar meloditë rapsodike.
Isë Elezi ka rrëmbyer zemrat e publikut dhe të jurisë duke fituar çmimin e parë për këtë edicion i cili i kishte kursyer gjithashtu një cmim edhe pjesëmarrësit më të ri, 13 vjecarit Alfred Vukaj.

Sipas organizatorëve, qëllimi i këtij festivali është zgjerimi i hartës së pjesëmarrjes për të vazhduar më tej traditën e bukur të rapsodëve.

Më 16 dhe 17 gusht do të zhvillohet në Korcë festivali folklorik i sazeve ndërsa më 24 dhe 25 nëntor festivali i iso-polifornisë në Vlorë.
(e.n/news24/BalkanWeb)


Hajde ju kendoft zemra se lajme me te bukura per ruajtjen e tradites tone nuk ka -itsok-(Vendosa videon me siper te dinim cili eshte fituesi Ise Elezi)
Image

Prespar
Senior Member
Senior Member
Posts: 101
Joined: Thu Sep 09, 2010 6:35 pm
Gender: Male
Location: Chicago

Kange Tradicionale nga Shqiperia e Veriut

#37

Post by Prespar » Fri Sep 10, 2010 3:11 pm

what category would you put this style of singing ?


btw who is Zulce Begu ?
User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: what catergory ?

#38

Post by Patush » Fri Sep 10, 2010 8:59 pm

Traditional Northern Albanian songs.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: what catergory ?

#39

Post by Mallakastrioti » Fri Sep 10, 2010 9:50 pm

Patush wrote:Traditional Northern Albanian songs.
Menyre te kenduari teje arkaike ( e lashte)---nje forme polifonie dyzeresh midis shqiptareve ne Maqedoni.Jane marr shume pak studiues me kete menyre te kenduari dhe kjo eshte me te vertet per te ardhur keq.
Image

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#40

Post by Socio » Sat Sep 11, 2010 7:48 am

One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#41

Post by Rina » Fri Feb 24, 2012 8:19 pmO n’maje të bjeshkvet o fryn murrlani
Në kambë asht çua Prek Cal’ vigani
Jau ka vu gjoksin stuhive
Po u çon të fala po shtatë krajlive
Shqipja asht e gjallë more në bjeshkë të veta
O nuk kane m’etë trojet e shkreta.

O per flamur e amanet-e
Nuk njoh krajl more nuk njoh m’ret
Këto rudina e shpatie e lugje
E kanë emrin o Bjeshktë e Kuqe
Prapë me gjak more kanë me u la
O n’dornë e shkjaut mor-o s’kanë me ra

O Bjeshkët e tona o s’janë plaçkë tregut
Janë kala more fushë bejlegut*
Nuk i lëshojmë more për pa ra burrnisht
Ballë për ballë more o-po gisht për gisht
Gati i kam djeltë e malësisë
O me vulos more po me grykë të alltisë

O si gjamë e motit o-po me vetimë
Po shkojnë dridhjet mor-o në Cetinë
O në pallat kenka mbyll krajli
O kryet ka ule more po kur flet Prek Cali
O paska met me gishta në gojë
Eu me Prek Calin, o more s’bahet lojë

------------

*bejlegu - dyluftim

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#42

Post by Rina » Fri Feb 24, 2012 8:40 pm

Kjo eshte nje tjeter menyre specifike e te kenduarit ne veriun e Shqiperise dhe njihet si Kenge Majekrahu, mirepo ne disa vise tjera edhe si Kenge Perkrye Krahu. Ne disa shkrime qe i kam lexuar mendohet se jane kenge shume te mocme, parainstrumentale, meqë këndohen pa instrumente. Tjeter vecanti eshte se dora vihet ne ate menyre.

Prengë Gjeloshi ngjesh alltinë
po na i lëshon delet n'atë rudinë
Nuk ma ndron Kuçin kurrë ndoj grimë

Kurrë ndoj grimë shkjanë nuk e ndrue
rranzë njaj rrethit jam ngujue
tu i ra fyellit, tuj këndue
me martinën tuj luftue

Vijnë lacanat tuj lotue
mbet çobani në bjeshkë për mue
për këto troje tuj luftue

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#43

Post by faon perrovarri » Sat Feb 25, 2012 3:31 pm

Rina ,dikur bera nje debat ,dhe me mori pese ore muhabeti per ti mbushun menien nje akademiku fonolog se, muzika eshte kulmezimi absolut harmonise artikulative.Po te kisha ket kange nuk do te nevojitej as te hapja gojen per te bindur ata mikun tim,
Kjo eshte dinamizm i pshtershem i gegnishtes ,aftesia per te harmonizuar artikulimin ne nivelin ku njeriu behet nje me natyren.

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#44

Post by Patush » Sat Feb 25, 2012 6:09 pm

Socio wrote:
Kanga ne video a nga velleznit Dervishi titullohet "U shemsh mori Shkodër"!

Ja dhe nji tjeter

Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: Kenge Tradicionale Te Veriut

#45

Post by Rina » Sat May 19, 2012 1:01 pmLahuta

Heu ku je lahutë shqiptare
Me vargmalet moshatare
Zanin fort e paske rue
Qysh prej Gjeto Bashë Mujit

Eu si ushtima kur del prej dheut
Si prej gojës së Skenderbeut
Kapërcen shekuj me radhë
Në malet tona gjallë se gjallë

Kush ka thanë se ke mbarua
Kush ka thanë se je harrua
ke jetue e prapë jeton
ke ushtue e prapë ushton

Eu te oxhaku në dorë të malësorve
te bajraku në ballë të dasmorëve
Kurrë nuk plakesh kujt si falesh
O lahutë jehonë prej malesh

O lahutë ti je e jona
Djepi yt te malet tona
Ti je pena e kangës së rrallë
Historia jonë e gjallë

Eu mal për mal shkon tuj shkëlqye
Roje shqipja të rrin mbi krye
O lahutë o shpirti i malit, knofsh gjithmonë,
Brez pas brezit, djalë pas djalit.

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”