"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

GJENEZA E ARTIKULIMIT M&N

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: GJENEZA E ARTIKULIMIT M&N

#16

Post by Zeus10 » Sat Mar 31, 2012 4:23 pm

faon perrovarri wrote:
Mallakastrioti wrote:
faon perrovarri wrote:

GJuha vlache ka ruajtur vijueshmerine fjaleformuse mbi nje element ne pjesen dermuse te fjaleve

,ndersa shqipja ka ruajtur kodet te nderlikuara qe jane huazuar si koncepte nga gjuhet e tjera.
Dhe qe te dya jane konsoliduar fonetikisht ne menyre natyrale sipas efektit "bingo'" ,pa ndikimin gramatikes dhe te mendjes kuido qofte qe e shkruante gjuhen si per hesap te vet.
Per cilen vllahishte jemi duke folur? Ate arumune me gati 90 perqind te fjaleve ne latinisht apo ndonje gjuhe tjeter te "pazbuluar" dhe levruar deri me sot? Na sill ndonje fjalor te vllahishtes se lashte (para romake) dhe e diskutojme, por ajme kam frike se nuk ekzistone. Perkundrazi shqipja u mbijetoi edhe latineve edhe aziatikeve edhe gjithe artificialitetit kishtaro-manipulues!
Perse nuk merr mundin te na sjellesh ndonje gjuhe para romake e keshtuquajtur vllahishte e lashte? ( A po nuk ekziston?)
Kaq i mëçur je ,sa ske marë vesh se per cilen periudhe te zhvilimit te komunikimit flas.As pas 300 shekujsh sdo e marësh vesh sic e shikoj.
Kur flasim per gjuhe vllahe, do marrim ne shqyrtim vllahishten ne gjendjen e sotme, qe per hir te se vertetes eshte nje 'germadhe latine', qe zor se gjen ndonje fjale te stokut te pretenduar origjinal.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: GJENEZA E ARTIKULIMIT M&N

#17

Post by faon perrovarri » Thu Apr 05, 2012 3:37 pm

Zeus10 wrote: Nje gje dua te te garantoj Faon, format me te hershme te artikulimit, nuk jane forma qe zvariten darviniste, por jane te strukturuara mire, te gatshme per mbishtresimet para-prapashtresore, te pajisura me 'kocken' bashtengillore qe mban ne kembe gjithe strukturen e fjales.
. . . .Olla lla llajë,allësash llapti,lloj llëturë.= moj e zezë,le qumësht ,mora lyrë
. . . .disiku pi disa ,dënj disu di nëmaj . . .=caje më dish ,nëm gjysmën e mishit të therur, ose ndaje me dish sta dho g jismën
. . . .acka ako akasë akacu (ik kape) . negk akac = atë atje te shtëpia kape . .shko,shiko akacu

Kësaj Zeus i thone rregullsi natyrale,po është zvaritje DARVINISTE,darvini lëvroi natyralen .Të ''parat dhe të prapat'' shtesat jane produkte te gërqizmës e tëhu,dhe shqipja me të cilën ne komunikojmë, një produkt i tillë eshtë.Ndërsa shqipja që unë kam në kokë shprehet dhe kështu;

. . . Gjidha ndhodhitë ,në dhe dhe në dhiel,nodhin në vedhnodhje dhrejt dhielit-dheut ,dhe në vedhnodhje dhrej me dhenë.
Idha ndhodhitë janë ndherdhodhje midhis dhie dhe dheu.
Enerjia dhielo ndhau e udheu enerkinë e dheore. . .
Përpiquni ta konceptoni me fjalët tuaja ,eshtë shqip.Dhe tregon,se, kur i kap fillin nje rregullsie , ahere procesi i njohjes determinon dhe fjalë formimin.Me fjalet që filon me ato mbaron ilustrimi konceptual.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: GJENEZA E ARTIKULIMIT M&N

#18

Post by faon perrovarri » Fri Apr 06, 2012 4:54 pm

DUALIZMI!
. . ç'është dualizmi?
. .është Dy Lë.
Po çë janë Dy Lë-të?
. . allas &lloj. . . Le&marr
. . llajë&allbë . . zezë&bardhë
. . . . . . . . . . . . le&luaj
. . llaj& . . . . . . . laj&
.laj le lerën . . . . .bë al(r) . . . po si ore ,po të lahesh zbardhesh?
.llau allas llëtura . . allbë=bë la . .balu . . balosh
. RRI&RRËU =RRI&LUMI . . po si ore, rri ndonjeherë lumi?
mos ma shpjegon dikush latinisht ? ka, posi, ka mundësi !
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .ETJ .etj . .

Post Reply

Return to “Linguistikë”