"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

A eshte latinishtja nje shqipe e koduar?

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

A eshte latinishtja nje shqipe e koduar?

#1

Post by Zeus10 » Sat May 12, 2012 3:48 pm

Po te vesh re me kujdes,ne leksikun e saj, gjuha latine paraqet forma te shkurtuara te shqipes, dhe kuptimi i fjaleve te kesaj gjuhe sugjeron se ato kane semantike te qarte shqipe.
Ne shprehjen latine:
ab ovo usque ad mala
qe normalisht perkthehet: prej vezes tek molla

une do i marr fjalet nje nga nje, duke bere identifikimin fonetik te shkronjave latine:

b=p
s=sh
q=k
d=t

dhe zgjerimin e formes se shkurtuar te fjales, ne formen origjinale te tingujve ideofone.

ab-->eshte nje forme sintetike e ketyre ideofoneve.
a=asht
p=prej
kombinimi i tyre ne bashkengjitje
a+p=asht prej

ovo~vo=ve(nuk ka nevoje per interpretim)

usque--> ka kuptimin e levizjes se vazhdueshme drejt nje objektivi, por per cdo shqiptar ajo eshte shume e qarte:
usque= u shkue=duke shkuar

ad---> ashtu si ne rastin e ab, eshte nje 'abriviation' i dy ideofoneve
a=asht
d=t=d-eri=t-ek(to-anglisht)

mala--> natyrisht nuk ka nevoje per perkthim, ajo eshte: 'molla'-dhe keshtu kompletohet gjithe fjalia, qe duket me shume si nje shqipe e koduar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: A eshte latinishtja nje shqipe e koduar?

#2

Post by Zeus10 » Sat May 12, 2012 4:24 pm

Nje rast tjeter, eshte termi: 'gloria', qe do te thote lavdi. Kjo fjale e merr kuptimin nga fjala shqipe gluhë, qe perfaqsohet nga klasteri gl-u(o). Kuptimi eshte: qe eshte shume i permendur, nuk hiqet nga goja(gjuha).

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: A eshte latinishtja nje shqipe e koduar?

#3

Post by bardus » Sun May 13, 2012 12:25 pm

Une do sjell nja dy fjale latine qe jane marre nga gjuha shqipe dhe duken interesante per nga menyra se si jane ruajtur te paprekura.Ne shume gjuhe sa kam vene re eshte tendenca qe togfjaleshat e huazuar nga shqipja te mos ndryshohen sidomos ne latinisht dhe attik-jonik gjenden togfjalesha te gjuhes shqipe te imunizuar nga zhvillimet fonetike qe kane pesuar keto gjuhe.

ieiunium, a fasting, fast-day, fast
ieiunus , fasting, abstinent, hungry, i uritur'.

Ketu une shoh nje fjali komplet shqip-je i unum,' je i uritur'.

Fjala tjeter:

quolibet, to any place whatever.

Kete fjale une e ndaj ne kuo, 'ku' dhe libet,'lypet',pra ku lypet

Folja lyp eshte e vjeter dhe sa di une vetem gjuha shqipe e perdor akoma ne kete forme.

Per gjuhen latine i besoj George Lemon ,se ajo eshte nje perzjerje e nja kater shtresave pellazge te emigruar ne Itali, ku dora e fundit ishin Dardanet.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: A eshte latinishtja nje shqipe e koduar?

#4

Post by Orakulli » Tue May 15, 2012 4:51 am

Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”