"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Artefakte Iliro-Shqiptare

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#31

Post by Picasso` » Wed Mar 17, 2010 1:21 am

I gjeta keto fotografi ne nje forum sllav, ku sllavet bejn Bajram me mendjen dhe me simbolet, emrat dhe traditat e popujve te lashte duan qe si me shum te i pervetesojne, dhe nga njera ane faktin qe Albanopolisi gjindet ne Ballkan dhe eshte pjese e Ilirikumit e mohojne (sigurisht ateher kur duhet te vertetohet per Shqiptaret dhe prejardhjen e tyre), por kur atyre u konvenon qe Albanopolisi te jete ne Ballkan dhe me te te mburen vete, ateher nuk ka problem, se ai eshte ketu.
Ne teke fare epitafi ose cfardo qoft ka shkronja dhe tekst, dhe kete tekst sllavet na qenkan me qeif qe ta zberthejne me gjuhen e tyre te "shenjt".

Cka mendoni per fotografite, dhe per kete epitaf? Teksti qe implikon qart ALBANOPOLIS etj... ?

Ka ndonje deshire dhe mundesi qe ta "perkthej" me mire kete tekst?
ljupco1001.jpg
ljupco1003.jpg
Ja si Sllavet imagjinojne (ne qoft se dikush e di gjuhen e tyre dhe kete vend antishqiptar)
http://milenko.com.mk/forum/showthread. ... 93&page=12
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#32

Post by ALBPelasgian » Wed Mar 17, 2010 11:53 am

Picasso, ke njohuri ku mund të jetë gjetur ky epitaf, gjegjësisht në ç'vend?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#33

Post by Picasso` » Wed Mar 17, 2010 2:13 pm

Autori ne forumin ku e ka postuar, tregon keshtu:

Ne Qendren per hulumtime ne Akademine e shkencave te Hajdelbergut (Forschungsstelle der Heidelberger Akademie der Wissenschaften) ne arkiven e ka gjetur me kete signature HD011480.

I sherbyer me literaturen e profesoreshes Borka Dragojeviq - Josifovska.
Tregojne se teksti eshte latin dhe se behet fjale per epitaf.
POSIS MES
TYLV F FL
DELVS MV
CATI F DOM
ALBANOP
IPSA DELVS
http://edh-www.adw.uni-heidelberg.de/ED ... ='HD011480'

Perkthyer ne shqip do te jete keshtu disi:

POSIS MESTILU
BIRI I FLAVIA DELUS BIJES SE MUKATI(T)
ME VEDBANIM NE ALBANOPOLIS

Permbajtja:

http://edh-www.adw.uni-heidelberg.de/ED ... ='HD011480'


Origjinal:
province: Moesia superior
modern country: Macedonia

find spot (ancient name): Scupi, bei
find spot (modern name): Gornje Solnjo

inscription-type: Epitaph
decoration: yes
inscription bearer: Stele
height: -80.0
depth: 24.0
width: 65.0

letters size: 5
language: Latin

date: year (terminus a quo): 71 – 130

geography: J

status of the EDH-version: corresponds to AE reading || checked with photo

responsible individual: FERAUDI
last update: 2005-01-17

literature: AE 1973, 0476. IMS 6, 142; Foto. B. Dragojević-Josifovska, ZAnt 21, 1971, 513-522; sl. 1u. 2. - AE 1973.

person: 1
name: Posis Mestylu(!) f.
cognomen: Posis

person: 2
name: Mestylu(!)
cognomen: Mestylas

person: 3
name: Fl. Delus Mucati f. dom. Albanop.
nomen: Flavia*
cognomen: Delus
origo: domo* Albanopoli*

person: 4
name: Mucati
cognomen: Mucatus

A-Text: Posis Mes/tylu(!) f(ilius) Fl(avia) / Delus Mu/cati f(ilia)
dom(o) / Albanop(oli) / ipsa Delus / [---]

B-Text: POSIS MES
TYLV F FL
DELVS MV
CATI F DOM
ALBANOP
IPSA DELVS
[ ]

alphabetical list of words in inscription: Albanopoli Delus Flavia Mestylu! Mucati Posis domo filia filius ipsa

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#34

Post by Arbëri » Wed Mar 17, 2010 10:58 pm

Unë dyshoj që është origjinal aj mbishkrim , te fjalia Albanop. dyshoj se është pika në gjysëm të fjalisë kurse te tjerat mbishkrime nuk kam hasur diku PIKË në mes te fjalës .?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#35

Post by ALBPelasgian » Thu Mar 18, 2010 9:23 am

Arbëri wrote:Unë dyshoj që është origjinal aj mbishkrim , te fjalia Albanop. dyshoj se është pika në gjysëm të fjalisë kurse te tjerat mbishkrime nuk kam hasur diku PIKË në mes te fjalës .?
Ka mundësi, Arbër, që ajo mos të jetë fare pikë por ndonjë dëmtim/gërvishtje e mëvonshme, sepse po të ishte pikë
do të duhej paksa të ruante rendin e shkronjave kapitale. Siç e vërej, pika është diku kah mesi.

Do të ishte mirë që në temë të kyqeshin dhe Zeusi e Alfekoja...
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#36

Post by ALBPelasgian » Mon Apr 12, 2010 10:47 am

Ne kryeqytetin e dikurshem te Maqedonise, ne Aigiai (sot Vergina ose Kutleshi sllav) e cila eshte themeluar nga iliret rreth shekullit VIII B.C permban akoma artefakte ilire.

3. Antechamber: 3.36 x 4.4 m. Here the plaster is finished and decorated: painted white on lower part and red in upper part, rosettes in ceiling. There are nails in walls from which fabric and other material hung. The many fallen plaster lumps suggest that the tomb was buried before the plaster was dry. On floor was a very thick (6-7 layers) deposit of decomposed material.
On left wall: there was a slightly larger sarcophagus and slightly smaller and less decorated gold larnax. On top of sarcophagus was a golden "Illyrian" pin and a thick layer of feather and other decomposed material. Next to sarcophagus (probably fallen from nail on wall) was a golden wreath of myrtle (80 leaves, 112 flowers now). Inside the larnax were the cremated fragments of the bones of a woman in her mid twenties, wrapped between two trapezoidal pieces of golden and purple fabric. Also inside the larnax was a golden "diadem" of great delicacy, made in three parts. Bees suck pollen from flowers and there is a miniature bird in center. There was probably another couch and boxes in front of this sarcophagus. This couch may have been more elaborately decorated than the other couch and may have had scenes of battle. There were no banqueting vessels or other table ware. About a hundred golden disks with the star or sunburst were scattered on the floor, perhaps having fallen off material hanging on wall as it decayed. Remains of a third shield were found on the floor and a third cuirass; apparently yet another panoply was placed in the antechamber..

Image

Image

"Illyrian" pin with chain
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#37

Post by Arbëri » Thu Feb 17, 2011 10:24 pm

Image
Prof. Dr Aleksandër Stipçeviqi është anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kroacisë në pension. Përndryshe, është prej Arbanasit të Zadrës (Kroaci), të parët e tij rrjedhin prej Shestanit (perëndimi i Kranjës, jug-perëndimi i Liqenit të Shkodrës, rrethi i Tivarit).
Marrë prej Informator 8, Zagreb 2001:7.
Zgjodhi Bajazit Duraku, Detroid, SHBA.

http://www.buzuku.info/Arkivi/Buzuku%2028/faqe_04.htm
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#38

Post by Arbëri » Mon Nov 14, 2011 9:23 pm

Ne kete faqe monedha te vjetra : http://www.piece-gauloise.com/atlas49.php
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

dasaretet
Junior Member
Junior Member
Posts: 1
Joined: Sun Dec 25, 2011 9:37 pm
Gender: Male

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#39

Post by dasaretet » Sun Dec 25, 2011 9:47 pm

me fal a ka mundesi dikush te me tregoj se ku mund ti shoh ata dy atachmentet ljupco1001.jpg dhe ljupco1003.jpg?

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#40

Post by Arbëri » Sun Dec 25, 2011 10:03 pm

dasaretet wrote:me fal a ka mundesi dikush te me tregoj se ku mund ti shoh ata dy atachmentet ljupco1001.jpg dhe ljupco1003.jpg?
Jane marre nga ky forum : http://milenko.com.mk/forum/showthread. ... 93&page=12 , por smundesh ti shiqosh pa qen i regjistruar aty !


Ja edhe njehere :

download/file.php?id=705
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#41

Post by Mallakastrioti » Mon Mar 26, 2012 9:34 pm

Perse nxitohen studiuesit serbe ne perfundimet e tyre?
---

Te dyja keto artefakte i perkasin jo vetem te se njejtes periudhe, pra shek Vi Para Krishtit, por me teper jane gjetur ne te njejtin Nekropol (varreza te lashta) dhe pikerisht ne ne varrezat me numrat perkates nr. 9 (Maska prej Ari) dhe Nr. 8 Helmeta e luftetarit Ilir. Te dyja keto artefakte i perkasin asaj qe quhet periudhe Arkaike e cila shkon prej shek. VIII deri shek. VI Lidhur Maskes prej Ari, e cila te kujton masken e arte te Agamemnonit siç e pagezoi H. Shliman gjetur ne Mikene, studiuesit serb e klasifikojne si nje maske e punuar jo prej artizaneve vendas-ilir, por nje maske e importuar apo e sjelle prej se keshtuquajtur Greqi, edhe pse ne pershkrimin qe i bejne shtojne (me kontradite) dhe citoj si eshte pershkruar prej tyre qe "kjo maske tregon tiparet e nje udheheqesi klanor, apo Kryeklani vendas" (Bibliografi, Vuliç 1932; Popoviç 1956), pra pranojne qe eshte vendas, por nuk pranojne qe te jete punuar prej farketareve vendas, por sipas tyre eshte punuar ne "Greqi" (?) :pra ka tiparet e nje Vendasi, por na qenkerka punuar diku ne Peleponez apo gjetke. Pra i bie qe koken ketij udheheqesi tja kene prere, çuar ne Peleponeze apo gjetke, metalpunuesit atje kane kopjuar tiparet dhe bene kete maske prej ari, ose kur vdiq zoteria ne fjale çuan telegram ne Peleponez apo Argolide qe te dergonin farketarin apo mjeshtrin me te zotin qe te derdhte ne ar kete mask (?). Pra eshte disi kontradiktore. Perse mos te jete punuar prej mjeshtrave ILir vendas? Tek e fundit a nuk ishin ne gjendje ILIret te perpunonin metalin?
Ne figuren e dyte prej bronxi paraqitet nje helmete Ilire per te cilen shkruajne qe eshte punuar prej mjeshtrave vendas, sigurisht, edhe pse eshte e stilit korinthiot, por ketu nuk mund te kundershtonin faktin qe kjo helmete eshte punuar prej mjeshtrave vendas, per te thjeshtin fakt lidhur dy simboleve ne helmete qe shihni, pra nje kalores Ilir qe eshte ne nje moment gjuetie, sikurse simboli tjeter ngjyre te arte, me rrathe koncentrike, simbol qe tashme eshte vertetuar si ILIR.
Ne se keto dy objekte jane gjetur jo vetem ne te njejtin sit Arkeologjik, pra afer Ohrit, i perkasin te njejtes periudhe, te dyja jane objekte te punuara me nje stil te lart artistik, lind pyetja: Perse njera duhet te jete "greke" e tjetra Ilire?
---
Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#42

Post by Zeus10 » Tue Mar 27, 2012 10:29 pm

Kjo sepse, filohelenet mendojne qe Helmeta Ilire, eshte ne fakt nje helmete greke:
  Accurate representations on Corinthian vases are sufficient to indicate that the "Illyrian" type helmet was developed before 600 BC.[4] The helmet was misleadingly named as an "Illyrian" type due to a large number of early finds coming from Illyria.  
sipas standarteve te tyre.
  "Terms such as 'Illyrian' and 'Attic' are used in archaeology for convenience to denote a particular type of helmet and do not imply its origin", .......  
Ne fakt, ka ndodhur nje fenomen i cuditshem, keto lloj helmetash ishin gjetur me dhjetera ne territoret e Ilirise te dikurshme dhe pothuajse asnje ne territorin e "Greqise se Vjeter". Pastaj befas, u gjenden me dhjetera ne Peloponez, a thua se Morea ishte nje vend ku nuk ishte germuar kurre.
Per mendimin tim sidoqofte, keto jane nje prove arkeologjike domethenese, qe te pakten ushtrite e te dy rajoneve te siperpermendura, kishin te njejten armature dhe ndoshta nje prove e sigurte, per qenien njelloj te popullsise se ketyre rajoneve.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#43

Post by Mallakastrioti » Wed Apr 04, 2012 6:09 pm

Perse nxitohen apo nguten studiuesit serb ne perfundimet-konkluzionet e tyre?
...

Artefakti qe po sjell sot :

Image


Sipas pershkrimit qe i behet vijon si me poshte

"Situla" shek. IV-III Para Krishtit
Bronx
Gjatesia 20 cm, diametri i grykes 16 cm, diametri ne fund 9,5 cm.
Vendgjetja Grajesnice, Maqedoni ( Image )

Vendndodhja, Muzeu Kombetar i Beogradit, Inv.n 840/I

Pershkrim"...Ne buzet e kesaj "Situle", eshte shkruar "TEΨPOΨEIM"-Bibliografi Popoviç 1969, f.77, katallogu. 54"

Image

----

Pike se pari shekulli nuk perputhet aspak me shek. IV-III Para Kr., perkundrazi i perket epokes se keshtuquajtur te Hekurit pasi "Situlat" dhe me teper keto forma ishin tipike te popullsive Etruske, Venete, Gjermane, Celte,,,,,dhe ne se do shohim harten ku ndodhet "Grajesnica" do na dali qe keto ene mbajtje UJI perdoreshin edhe prej popullsive Maqedonse-Ilire. Pra artefakti i perket nje shekulli me te hershem dhe nje analizim i mirefillte shkencor (laborator-kimik-fizik) i artefaktit do na jepte me saktesi periudhen
E dyta, ne buzet e ujembajteses, nuk eshte e shkruar aspak "TEΨPOΨEIM", pasi aty kemi te bejme me shkronjen "Y" dhe jo "Ψ"

Image

(Nuk di ne cilat kritere mbeshteten qe dy shkronjat qe shihen qarte te jene "Y" studiuesit serb na i sjellin si "Ψ" (?)

E treta, ne fjalen qe sjellin autoret serb e cila ben "TEΨPOΨEIM", nuk kuptoj arsyen perse nuk eshte shtuar apo sjell edhe shkronja e fundit e fjales, pra shkronja "I" (?)

Image

E katerta, ne se do e sjellim ne menyre te drejte kete fjale ajo eshte dhe duket qarte qe ben. "TEYPIOYEIMI".(TEYRIOYEIMI ?)
E pesta une nuk di çfare vlere fonetika ka patur "Y" dhe ne se ajo ka zevendesuar "U" por jam i bindur qe ajo ka pasur vleren e "I" dhe "J" dhe ne se keto Ujembajtese perdoreshin ne rite te ndryshme fetare, pikerisht ne to mbahej elementi qe bente te mundur jeten, pra qe te jetonin njerezit!
---
E.C
Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#44

Post by Arbëri » Fri Aug 10, 2012 8:23 pm

Virtus Illyrici me anime ILIRE dhe Kalors
Image

dhe,

Image


Image


http://mapy.mzk.cz/mzk03/001/051/605/2619316331/
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Artefakte Iliro-Shqiptare

#45

Post by Arbëri » Wed Jan 02, 2013 10:02 pm

The Encyclopædia Britannica:
a dictionary of arts, sciences, literature & general information, Volumes 7-8, Edition 13


There is nothing distinctively Turkish in the combination of crescent and star which appears on the Turkish national standard; the latter is shown by coins and inscriptions to have been an ancient Illyrian symbol, and is of course common in knightly and decorative orders.
Image
Image


Pavao Ritter Vitezović, (1652 -1713) Historiani dhe studjuesi Kroat, ne kerkimet e tija per iliret. konkretisht mbi emblemat ilire, paraqet keto simbole Ilire, ne dy nga librat e tij ne gjuhen latine, kushtuar Ilireve.. (Stemmatographia sive armorum Illyricorum delineatio, descriptio et restitutio, 1701) dhe (Stemmatographiae Illyricanae liber I. Editio nova auctior“ (Zagrabiae 1702)
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”