"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

#1

Post by Zeus10 » Tue Jul 29, 2014 3:55 pm

Gjithkush mund ta kete vene re, qe pavaresisht nga menyra se si i atribuohen shkronjat tingujve, fjalet analoge ne gjuhe te ndryshme perdorin tinguj/shkronja nga i njejti set tingujsh. Psh fjala qershi:

cherry(EN)---cerise(FR)---κεράσι(GR)---Kirsche(GE)---ciliegia(IT)---qershi(AL)---ķirsis(LET)---kiraz(TUR)---ceri(INDONEZIA)---Cairī(PUNJABI)---Cērī(NEPAL)---kirsuber(ISLAND)---Cērī(HINDI)

Eshte mese e qarte, qe germa/tingulli nistor i perket setit:

s--c--k--ç--q njesoj si ne

cent(FR)----σεντ(GR)----centum(quinquagesima)(LAT)-----cent(ENG)----qind(qindarka)(ALB)

Duke gjurmuar tingujt korrespondues, pervec se mund te parashikosh pronuncimin e fjales ne gjuhe te ndryshme dhe pa e njohur gjuhen, mund te gjesh shtigje per te gjetur origjinen e gjuheve dhe lidhjet midis gjuheve te ndryshme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

#2

Post by amathia » Mon Aug 04, 2014 3:25 am

Po kjo fjal para-greke [κὤμα] a nuk asht [gjum'] i thell i arbnishtes ?

Faqe. 814. ne "Etymological Dictionary of Greek by Robert Beekes"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

#3

Post by amathia » Mon Aug 04, 2014 3:35 am

Po kjo para-greke [κύρτος] a nuk asht kurtha e arbnishtes?

dhe po kjo a nuk e jep edhe kurth<>garth ?!!!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

#4

Post by amathia » Mon Aug 04, 2014 3:42 am

Po kjo fjala [κώμη] a s'asht komi i Lek Dukagjinit?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

#5

Post by Orakulli » Sun Aug 10, 2014 5:42 am

Gjuha Shqipe mban sekretet si eshte ndertuar gjuha e folur dhe e shkruar, dhe tregon gjithashtu hapur qe vjen nga nje gjuhe qe ka qene e shkruar shume kohe me pare. Eshte e fshehur brenda saj tek fjalet e saj, pikerisht tek ajo qe ka kapur si teme zeusi.
Por, me duhet te them qe gjuhetaret i rrine larg kesaj pike pikerisht sepse ajo permbys gjithe "shkencen" e sotme gjuhesore. Po te zberthehet ne imtesi cdo fjale e Shqipes, duke njohur me pare rrugen metodike, cka nuk ekziston sot ne deget e gjuhesise, do te tregonte gjithashtu se kush ka ndertuar alfabetin per here te pare si dhe principet kryesore te ndertimit te fjaleve dhe lidhjeve organike te fjaleve(njesive gjuhesore) me alfabetin.

Fjalen "gjume" e gjen shume mire Giuseppe Catapano, dhe sa e vjeter eshte si fjale e shkruar.
Megjithese shume e vjeter e shkruar ajo tregon gjithashtu qe ne Shqip eshte ruajtur pandryshueshmeria fonetike e saj duke mbajtur "g" te pandryshueme. Dihet nga fonetika e vetmja dege e gjuhesise qe eshte me afer shkences ,qe "g" and "k" jane tinguj binjake qe transformohen gjate perdorimit lehtas tek njeri tjetri, por vetem qe nuk mund te dihet qe cili ka qene i parelindur.
Une mendoj qe "g" ka qene paresor ne ate njesi dhe habeterisht Shqipja e sjell te pandryshuar ne ditet e sotme.
Nga ana tjeter Catapano, ose cdo gjuhetar, ose me sakte niveli i gjuhesise se sotme nuk mund te thote si eshte ndertuar ajo fjale, gje qe shqipja me ane krahasimit te vete fjaleve te tjera te saj jep ne dore sekretin e madh dhe pergjigjen , edhe pse jo perfundimtare, sesi jane ndertuar njesite gjuhesore.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”