"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Fjalëhetim i emrave të lashtë iliroshqiptarë të hyjnive, të figurave mitike, historike etj.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Fjalëhetim i emrave të lashtë iliroshqiptarë të hyjnive, të figurave mitike, historike etj.

#16

Post by rrëqebull » Thu Nov 17, 2016 10:53 pm

Unë vetjakisht i mbetem shpjegimit të parë, atij që në mes të fjalës °trakzój > trazój dallon rrënjën °ak 'ajkë; lëng i trashtë' e cila është ruajtur plotësisht në Shqip (edhe) me këtë kuptim; siç e gjejmë tek mbiemri:

AKËT mb.
I trashë (për lëngjet). Shurup i akët.

° ° °
Që folja trash(oj) është zhvillim — veçse tingullor [KS >< Z >< (S ><) SH] — edhe kuptimor i foljes trazoj [< °trak(ë)sój] e vërteton kuptimi i saj i dytë në fjalorin e gjuhës së sotme Shqipe:

TRASH kal.
2. E bëj më të trashë (zakonisht për lëngjet, duke i zier ose duke u shtuar diçka tjetër), trashoj; kund. holloj. Trash sherbetin (lëngun). Trash supën (gjellën, salcën).


GaniB
Member
Member
Posts: 25
Joined: Thu Jan 12, 2017 6:26 pm
Gender: Male

Re: Fjalëhetim i emrave të lashtë iliroshqiptarë të hyjnive, të figurave mitike, historike etj.

#17

Post by GaniB » Sat Jan 28, 2017 10:45 am

Hyjnesha e heshtur

HESTIA, hyjnesha e vatrës, e bija e Kronit dhe e Rheas.
Nuk e gjeta të jetë trajtuar më parë në forum dhe thash, përse të mos e nxjerrim nga heshtja mijëravjeçare e njerëzve dhe nga Heshtja e saj fanatike këtë virgjëreshë që personifikon flakën e shenjtë të shtëpive dhe tempujve.
Ka njeri që mund ta bëj të flasë?

Post Reply

Return to “Linguistikë”