Mallakastrioti wrote:Mire atehere elikranon,le ti leme per momentin disi menjane arvanitet e le te merremi me "greket" e Shqiperise se Jugut apo te VerijuglindjeEpirit siç i thoni ju "epirotet autoktone greke".
Tani siç i thone nga anet e mia voriomallakastriote nje fjale te urte popullore te lashte grekolatinokineze:"Gomarin mos e ze nga bishti se te thyen dhembet"-po e ze une muhabetin nga koka atehere:
Te kerkova edhe here tjeter te na flasesh pak ore i uruar,meqenese jeni me te lashte se ne ju "greket" e Vurgut e te Dropullit,te na flaseç pak per kostumet tuaja popullore,ke keni ju ...p.sh fustanellen shqiptare bere minifund mbanin te paret tuaj ketu e mijra vjet me pare qe nga 1800 e ketej?
Cila eshte menyra e te kenduarit juaja?Menyra e te kercyerit?Cila eshte vegla karakteristike muzikore e lashte e "grekeve" ne Shqiperi te Jugut apo Epir?Pse nuk mbani qeleshe si greket e lashte?
Ja jepme xhevap ta shome?
mallakastrioti
Le te diskutojme ate gje qe te djeg me shume ti.
Kur kemi ardhur ne greket ne Dropull, Pogon, Vurg, Theollogo, Himare?
Perpiqem te mesoj nga ju "historianet e mirefillte", por vetem me ngaterroni.
Ia niset me Ali pashen dhe me ate perrallen "na solli argate" se tere shqiptaret ishin "bejlere dhe agallare"(se marr vesh xhanem kush na kish pushtuar turku a shqiptari?).
Por koha e Ali pashes eshte e dokumentuar mire dhe asgjekundi nuk mund te gjendet dicka per nje zhvendosje te tille popullsie. Bile une te solla nje shembull per te kunderten nga libri i Mufit Bej Libohoves per Ali pashen ku shkruan se rreth viteve 1750 Kapllan pasha i lodhur nga trazirat e grekeve te Lazaratit dhe per te shtuar numrin e myslymaneve ne rajon, i zboi greket dhe e populloj Lazaratin me shqiptare nga Progonati.
Dhe kur e pate qe kjo perrallla me Ali pashen nuk kalon, i cuat gjerat ca shekuj me mbrapa, shekulli i 16 thoni tani, jo se keni ndonje reference historike, por thjesht per te turbulluar ujerat. Dhe ne fund te fundit ku i gjeti keta argate qe tepronin? Se sipas Zeusit ne territoret greke nuk kish argate grek se greket ishin vetem tregtare dhe zejtare.
Perkundrazi per levizje te shqiptareve drejt jugut ke referenca historike.
Ta kam thene o mik, historia nuk eshte opinion nacionalistesh shqiptar!