"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#1

Post by Orakulli » Sun Aug 23, 2009 10:31 am

Ne nji vend dhe kohe tjeter,nje veshtrim kuptimlenes.Kush di te shkruaj me mire reth origjines se gjuhes se shkruar?Ou ju!Cfare te shkruari;sa bukur;vetem qe,kur i kerkon:Ku ke dashur te dalesh me keto qe ke shkruajtur?Ai ose ajo,rri per disa caste si gur.Qendron i menduar dhe fillon te llomotosi perseri ato qe ka shkruar.GREKET dhe ROMAKET....
Ndonje nga ju eshte gati te kundershtoj;e di;por jane me mijera raste,miliona raste,te gjithe te ndryshem,eh..sa shume jane.Jane mendje njerezore;por ka edhe ne AKADEMI.DISA prej tyre DINE GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.
Shqiptaret quajne DIELL ate qe gjermanet e quajne SONNE,italianet SOLE.Ose VONE me SPäTER dhe TARDI,ose SHPEJT me BALD dhe PRESTO,ose UJE me WASER dhe ACQUA.
SONNE dhe SOLE edhe mund te krahsohen,ndersa ne krahasimin me DIELL dicka nuk shkon.Später me TARDI perseri edhe mund te krahasohen,ndersa VONE eshte shume larg.Ndersa *später duket sikur afrohet me shpejt te shqipes por me kuptim te zevendesuar.Njesoj si ACQUA duket sikur thote AKULL te shqipes.Cfare ka ndodhur?
Bridh gjithe fjaloret e botes dhe ne shumicen e njesive gjuhesore nuk gjen as afersine me te vogel NDERTUESE SHKRIMORE,ose ne tingujt(jo shkronjat) e zanoreve,bashtingellore dhe bashkelidhjes tingelluese se tyre.
Pyetja ime eshte e thjeshte;A mund te krahasohen ATO???Nga cpike tjeter e mundshme mund te behen te krahasueshme?
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#2

Post by alfeko sukaraku » Mon Aug 24, 2009 7:52 pm

per te qeshur edhe per te qare.

por me i bukur eshte sllogani i gjuhetarve qe mbrojn indoevropianen

"gjuha ka standarte"

Cila gjuhe ka standarte???Gjuha letrare patjeter qe ka standarte edhe perse nuk munde ta theme me saktesi per greqishten e lashte te pakten.

Kur standartet vendosen nepermijet kalimit nga kjo mbares tek tjetra mbares..ateher keto standarte behen qesharake per nga ana praktike.

Ka te gjare ndonjeher qe per gjuhetaret "fjala" "themis" te jete fjale greke sepse ka mbaresen "s" ,por vete baza e fjales "themi" tregon gjuhen shqipe.

Ka te gjare ndonjeher qe fjala "vratagjisen" te kete nje mbares"gjisen" edhe te" lidhet "me ndonje dorishte te panjohur me preteksin se keshtu munde te ishte ne dorisht.."nje dialekt i greqishtes", por kur njohim kuptimin edhe etimologjin e fjales kuptojm se "e vrata=vdiq-ngordhi"....edhe ashtu si per shaka na del rrenja e shqipes pellazge"vrat-vras" etje etje
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#3

Post by Zeus10 » Mon Aug 24, 2009 8:24 pm

Une do te sjell si shembull nje fjale te famshme ""greke"" fjalen:

Image

Pra fjalen vdekje ose i vdekur qe rrjedh ne shqip prej foljes vdes, kemi dy sinonime, thanun dhe nekros(lexohet ne fakt ndekros). Le ti shohim nje nga nje:

1. Thanun eshte paskajorja dialektore thanur[tharë(tosk), thanur(geg)] e foljes thaj(than veta e trete). Kjo folje perdoret akoma ne shqip per BOTEN BIMORE KUR VDES, ne themi: 'pema u tha' qe do te thote me fjale te tjera : 'pema ose bima vdiq'. Por kjo eshte e vlefshme dhe per boten shtazore dhe njerezit. Trupat gjate vdekjes humbasin lengjet thahen dhe me pas dekompozohen.
2 Sinonimi tjeter ka vend per ca komente shtese, sepse vetem ata qe kane studjuar gramatiken e greqishtes se lashte e dine qe n-ja ose d-ja ne fillim te fjales kane vleren fonetike te nje digrame njesoj si ne geg/tosk: niek=ndjek:
Image

(kemi patur rastin ta shpjegojme me hollesi fenomenin)

pra ne fakt fjala """"greke""" ka ne rrenje fjalen shqipe me dek, qe dialekti tosk i ka shtuar dhe tingullin v-ë perpara.

Pra sic shihet te dy sinonimet, nuk jane fjale te nje gjuhe specifike te ndryshme nga shqipja, por jane fjale shqip te mbuluara me qellim/ose jo prej nje petku "grek' nje dukuri qe nuk dihet pse ju ka "shpetuar" filologeve nderkombetare.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#4

Post by Orakulli » Mon Aug 24, 2009 10:17 pm

Te lumte Zeus,vetem shkruaji dhe renditi faktet.Gjen-i-a-l
Image

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#5

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 6:47 pm

Orakulli wrote:Ne nji vend dhe kohe tjeter,nje veshtrim kuptimlenes.Kush di te shkruaj me mire reth origjines se gjuhes se shkruar?Ou ju!Cfare te shkruari;sa bukur;vetem qe,kur i kerkon:Ku ke dashur te dalesh me keto qe ke shkruajtur?Ai ose ajo,rri per disa caste si gur.Qendron i menduar dhe fillon te llomotosi perseri ato qe ka shkruar.GREKET dhe ROMAKET....
Ndonje nga ju eshte gati te kundershtoj;e di;por jane me mijera raste,miliona raste,te gjithe te ndryshem,eh..sa shume jane.Jane mendje njerezore;por ka edhe ne AKADEMI.DISA prej tyre DINE GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.
Shqiptaret quajne DIELL ate qe gjermanet e quajne SONNE,italianet SOLE.Ose VONE me SPäTER dhe TARDI,ose SHPEJT me BALD dhe PRESTO,ose UJE me WASER dhe ACQUA.
SONNE dhe SOLE edhe mund te krahsohen,ndersa ne krahasimin me DIELL dicka nuk shkon.Später me TARDI perseri edhe mund te krahasohen,ndersa VONE eshte shume larg.Ndersa *später duket sikur afrohet me shpejt te shqipes por me kuptim te zevendesuar.Njesoj si ACQUA duket sikur thote AKULL te shqipes.Cfare ka ndodhur?
Bridh gjithe fjaloret e botes dhe ne shumicen e njesive gjuhesore nuk gjen as afersine me te vogel NDERTUESE SHKRIMORE,ose ne tingujt(jo shkronjat) e zanoreve,bashtingellore dhe bashkelidhjes tingelluese se tyre.
Pyetja ime eshte e thjeshte;A mund te krahasohen ATO???Nga cpike tjeter e mundshme mund te behen te krahasueshme?
Sumerisht "il" , Greqisht "helios" , Shqip "Diell" , Italisht "Stella" etj. Eshte huazim i PIE nga Sumerishtja .
Anglisht "ice" , Italisht "Ghiaccio" , Shqip "akull" . Prape ngelet PIE .
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#6

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 7:07 pm

Sumerishtja e ka marrë nga gjuha Shqipe, sepse qytetërimi sumer është shumë më i vonshëm se sa qytetërimi shqiptar i Vinçës.

Hyll, paraqet formën Kentum që e ka shqipja, kurse Sol, Solnce, Sunce, Sun, Son, etj janë format e satemizuara.

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#7

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 7:21 pm

Kolivilor wrote:Sumerishtja e ka marrë nga gjuha Shqipe, sepse qytetërimi sumer është shumë më i vonshëm se sa qytetërimi shqiptar i Vinçës.

Hyll, paraqet formën Kentum që e ka shqipja, kurse Sol, Solnce, Sunce, Sun, Son, etj janë format e satemizuara.
Sumerishtja nuk ka muarre asgje nga shqipja edhe nuk ka muarre asgje nga asnje gjuhe tjeter IE .

Kur civilizimi Sumer bente historine ne lindjen e mesme , Popujt IE benin barijte ne Kurgan(Mijevjecari i III BC) . Shqipja eshte IE , domethene flitej nga barijte e Kurganit , kur qytetet Sumere benin historine . Prandaj ju them mos u lodhni kot me pretendime si "Sumerishtja ka huazuar nga Shqipja" -lol-
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#8

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 7:28 pm

Sumerishtja nuk ka muarre asgje nga shqipja edhe nuk ka muarre asgje nga asnje gjuhe tjeter IE .

Kur civilizimi Sumer bente historine ne lindjen e mesme , Popujt IE benin barijte ne Kurgan(Mijevjecari i III BC) . Shqipja eshte IE , domethene flitej nga barijte e Kurganit , kur qytetet Sumere benin historine . Prandaj ju them mos u lodhni kot me pretendime si "Sumerishtja ka huazuar nga Shqipja" -lol-
Ti po rren.

Civilizimi sumer është shumë më i vonshëm se qytetërimi i Vinçës dhe Tripoljes. Barinjtë e Kurganit s'kanë lidhje me IE as me gjuhën shqipe.

Barinjtë e Kurganit kanë kontribuar vetëm tek gjuhët Sllave-balte-inde-perse, vetëm ato fjalë që janë të përbashkëta vetëm për këto 4 gjuhë.

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#9

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 8:04 pm

Kolivilor wrote:
Sumerishtja nuk ka muarre asgje nga shqipja edhe nuk ka muarre asgje nga asnje gjuhe tjeter IE .

Kur civilizimi Sumer bente historine ne lindjen e mesme , Popujt IE benin barijte ne Kurgan(Mijevjecari i III BC) . Shqipja eshte IE , domethene flitej nga barijte e Kurganit , kur qytetet Sumere benin historine . Prandaj ju them mos u lodhni kot me pretendime si "Sumerishtja ka huazuar nga Shqipja" -lol-
Ti po rren.

Civilizimi sumer është shumë më i vonshëm se qytetërimi i Vinçës dhe Tripoljes. Barinjtë e Kurganit s'kanë lidhje me IE as me gjuhën shqipe.

Barinjtë e Kurganit kanë kontribuar vetëm tek gjuhët Sllave-balte-inde-perse, vetëm ato fjalë që janë të përbashkëta vetëm për këto 4 gjuhë.
Une nuk po "rrej" , teoria me e forte per origjinat e gjuheve IE ka te beje me Kurganin . Edhe eshte e se njejtes periudhe kur Sumeret lulezonin ne civilizim , mijevjecari i trete para epokes se re . Pra me mijera kilometra distance gjate te njejtes periudhe . Sidomos duhet te kujtohet se popujt IE ishin nomad baritor ndersa Sumeret ishin ne kulm te civilizimit te tyre .

Gjuha shqipe eshte IE , nese do te krahasosh shqipen , pike se pari mos harro se duke qene gjuhe IE do ta bazosh cdo reference me llogjike mbi keto gjuhe .
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#10

Post by Orakulli » Tue Mar 09, 2010 11:22 pm

Nuk mendoj se duhet diskutuar ndonjihere ne menyrën kategorike.Mohimi me sigurine me te plote reth nje dickaje qe do shume mundim ne argumentim dhe kur shume autore te njohur kane punuar ne fjalet e perbashketa te dy gjuheve.Ne dialektin tzam njesia.il kupton yllin dhe kuptohet shumë lehte nga nje shqiptar cilido qe yjet jane diej.Persa i perket "diell ai eshte i pangjashem me asnje gjuhe tjeter IE.Ndoshta mund te jete i ngjashem me nje gjuhe shume me te vjeter se cdo gjuhe tjeter ne Europe.
.
Image

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#11

Post by HylliArbenor » Thu Dec 09, 2010 8:14 pm

Pershendetje..sapo u regjistrova ne forum. shpresoj te kemi mundesi per nje djalog civil dhe sa me pasurues..per kte shpresoj qe te mbajme ndezurite e nacionalizmit sa me te kontrolluara, ndryshe esht shkenca qe do e pesoj..falemnderit

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#12

Post by Mallakastrioti » Thu Dec 09, 2010 8:24 pm

Mire se vjen HylliArbenor...shpresojme te vazhdojme diskutimet e frytshme si ne vend tjeter (facebook :D). Do te lutesha te shihje sidomos temat rreth etimologjise se fjaleve dhe pa tjeter qe diskutimet ketu do jene te frytshme per te gjithe ne.

Edhe njehere mireseerdhe midis nesh dhe faleminderit per pranimin e fteses.
Image

User avatar
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 237
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:37 am
Gender: Male
Location: Albanìa/Arbani

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#13

Post by Strokulli » Thu Dec 09, 2010 10:01 pm

shpresoj te kemi mundesi per nje djalog civil dhe sa me pasurues..
per kte shpresoj qe te mbajme ndezurite e nacionalizmit sa me te kontrolluara,
ndryshe esht shkenca qe do e pesoj..
I ndérmë klofsh me qito fjal t'mira e uronj dhe ù qi t'mos na shungrisin ndienjat e mbasandaj t'bâjm si shushun a si strokullar t'dishëm q'atje ku aqë jarrëj. MIR SE VJÈN, dànxë nesh, HylliArpnor.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#14

Post by Orakulli » Tue Dec 14, 2010 6:20 am

Strokull,
N'nji , dua te pergezoj per ndihmesen tuaj ne kete forum.
U mundova me gjet ne harte Arpnine, por nuk munda ta gjej. desha me dit se ku bie ky emen.
Se dyti, dua te di mendimin tend reth kuptimit te vetete te shprehjese se Ovidit:" Bene vixi qui bene latuit"

vixi-koha e shkuar e jetoj
latuit-veta e trete njejes e foljes /lateo/.
e di shume mire si e kane perkthy te tjeret, pr me asht duk sikur Ovid ka dash me thane qe:
"jeton mire kur mirë pleqëron".
Dua te di prej jush se sa mundesi kundershtimi ka interpretimi im?
U di kuptim e fshehur ne cdo njesi te vecante te gjuhes latine-greke ne ket fjali, por ne gjithe fjaline kam pasur gjithmone kundershtar zhurmen e perkthimeve te meparshme me:"jeton mire ai qe jeton fshehur, pa emer, e te tjera...................
Image

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Gjuhesia Europiane di GJITHCKA PA KUPTUAR ASGJE.

#15

Post by HylliArbenor » Thu Dec 23, 2010 2:31 pm

falemnderit te gjitheve per mirepritjen!!!

Post Reply

Return to “Linguistikë”