"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Arta wrote:
elikranon pervec fjalve te shumta qe sjell pa baze a mund te na vertetosh kete etinictet unik te patundur te grekerve?
Arta, mos duhet patjeter te sjell te thenat e nje tjetri qe te te bind?
Shiko historine e Greqine qe nga 1830 dhe do ta dallosh..
Pikerisht, historia e grekeve fillon ne ate vit. Ju duhet te pushoni se marri kreditet e miteve te lashtesise.
Une nuk kam dalluar ndonje divergjence te asaj natyre qe besoni ju ne shoqerine greke.
E kam jetuar realitetin grek, si nuk paskam dalluar dicka te tille? Apo do dale ashtu papritur?
Shoqeria greke eshte plote konflikte, me ekstremiste dhe vandaliste.
Ju jeni konfuz ne kete pike. me thoni ju ku e bazoni kete, qe tju pergjigjem. Konkretisht dhe jo gjera te pergjithshme.
Ke plote materiale ne kete forum, qe ne provojme identitetin fals te grekeve.
Popullsia ne Greqi eshte e nje gjuhe dhe e nje feje. Dhe kete shume pak vende te Evropes e kane
Po, por njetrajtesimi i gjuhes erdhi pas terrorit dhe presionit shteteror per shnderrimin etnik te popullsive te shumta qe banonin Greqine e pasrevolucionit. Persa i perket fese, besimi eshte ne degjenerim te plote, te rinjte nuk frekuentojne dhe nuk besojne me si dikur, pa folur per klerin, qe eshte thellesisht i korruptuar dhe degjeneruar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Zeus10 wrote:
Po e nis nga fundi, ne nuk gezojme qe po fundoset Greqia, ne gezojme qe Greqia do kete me pak para, per te shkombetarizuar dhe blere shqiptaret e rraskapitur.
Persa i perket unitetit etnik, qe ne te vertete per rastin grek eshte thjeshte unitet fetar, eshte e vertete qe per momentin krahasuar me shqiptaret ata jane ne pozita me te mira, por une te siguroj qe ndersa shqiptaret jane ne ngritje dhe do perjetojne nje ngritje te ndergjegjes kombetare me rritjen ekonomike, greket jane ne pikiate dhe uniteti i tyre do provohet kur te varferohen.
Ne te njejten kohe, ne do punojme qe pa bere padrejtesi kundrejt tyre, te provojme falsitetin e kombit dhe gjuhes "helene". Tani jemi vetem ne fillim dhe do e bejme jo per hir te urrejtjes per greket, por per hir te dashurise per kulturen dhe historise shqiptare.
Zeus
Greket ne shumicen absolute te tyre jane njerez te nje gjuhe dhe te nje feje. Dhe vetem kjo mjafton qe te jene te konsoliduar si komb. Dhe me duket e veshtire per shqiptaret ti arrijne unitetin etnik te grekeve dhe arsyet nuk jane ekonomike. Shiko sa fe jane ne Shqiperi dhe sa ndikime nga shume ane ka. Do jete shume e veshtire te rruhen ca ekuilibra dhe te zhduket cdo hije dyshimi. Une mendoj qe shqiptaret do mbajne mend si periudhen e tyre me te mire ne kete pike, periudhen e Enver Hoxhes, qe i zhduku fete dhe u ngriti ne kulm ndergjegjen kombetare. Keto nuk i them per te provokuar.
Ne Greqi mund te kete revolta shoqerore per arsye ekonomike, por jo te atij lloji qe mendon ti. Pastaj kujto qe Greqia ka kaluar akoma dhe lufte civile, por asnjehere nuk dolen ne siperfaqe ceshtje te tilla.
Zeus10 wrote: Persa i perket fese, besimi eshte ne degjenerim te plote, te rinjte nuk frekuentojne dhe nuk besojne me si dikur, pa folur per klerin, qe eshte thellesisht i korruptuar dhe degjeneruar.
E kujt i plasi per kete. Kur permend fene kam parasysh se feja mbart me vete nje kulture te vecante (tradita e zakone). Dhe kjo kulture eshte e njejte per tere popullsine greke.
Arta wrote:
elikranon pervec fjalve te shumta qe sjell pa baze a mund te na vertetosh kete etinictet unik te patundur te grekerve?
Shiko historine e Greqine qe nga 1830 dhe do ta dallosh.
Une nuk kam dalluar ndonje divergjence te asaj natyre qe besoni ju ne shoqerine greke.
E kam jetuar realitetin grek, si nuk paskam dalluar dicka te tille? Apo do dale ashtu papritur?
Ju jeni konfuz ne kete pike. me thoni ju ku e bazoni kete, qe tju pergjigjem. Konkretisht dhe jo gjera te pergjithshme.
Popullsia ne Greqi eshte e nje gjuhe dhe e nje feje. Dhe kete shume pak vende te Evropes e kane.
Kur isha i vogël babai më ka treguar shumë përralla ndër të tjera ishe dhe kjo:” Na ishte një herë një pyll me disa kafshë. Mbret i këtyre kafshëve ishte luani, të cilin e kishin frikë të gjitha kafshët e tjera. Si mbret i pyllit ai gëzonte të gjitha të mirat që i jepte vendi që zinte. Ndër shumë kafshë aty jetonte dhe gomari. Në dallim nga kafshët e tjera ai ndihet i përbuzur dhe i pa respektuar dhe kjo e pikëllonte pa masë. Kishte madje edhe dëshirë për pushtet. Koha kalonte dhe një ditë prej ditësh mbreti luan ngordhi. Shumë kafshë u pikëlluan, ndërsa të tjera u gëzuan sepse nuk do të kishte më mbret që t'i fiksonte. Gomari ndihej i pështjelluar, sepse për të nuk do të ndryshonte gjë.
Por mrekullia ndodhi. Ai duke ecur gjeti varur lëkurën e mbretit luan. U gëzua shumë dhe e veshi menjëherë. Fluturoi në qiell nga gëzimi. Kur ecte rrugës e ndiente veten të respektuar dhe shikonte kafshët që frikoheshin prej tij. Koha kalonte gomari kish filluar të harronte se cili ishte. Një ditë duke dashur të frikësonte disa kafshë u përpoq të ulërinte, por fatkeqësisht arriti vetëm të pëlliste.
Kjo e habiti atë, por më shumë u habiten kafshët që e kishin respektuar si luan. Me ta marrë vesh një gjë të tillë këto kafshë, e morën gomarin dhe e shqyen!
Zeus10 wrote:Shoqeria greke eshte plote konflikte, me ekstremiste dhe vandaliste.
Keto konflikte nuk jane te karakterit etnik. Nje faze te tille e kaloj dhe Italia me brigadat e kuqe, e kaloj dhe Gjermania dhe vende te tjera.
Italia i ka e çke me te keto probleme qe zotrote kerkon te anashkalosh...shko ne Veri te Italise e bertit "Viva Italia" e do shohesh padanet te versulen te te shqyejne...prandaj leri menjane se nuk je shume i informuar per etnicitetin e kombeve ne Evrope.
Arta wrote:
Shiko historine e Greqine qe nga 1830 dhe do ta dallosh..
Pikerisht, historia e grekeve fillon ne ate vit. Ju duhet te pushoni se marri kreditet e miteve te lashtesise.
E the dhe u be.
Hajde ndrysho mendimin e tere botes ama. Se mesa shoh eshte opinion boteror.
Eshte e veshtire, vertete, sepse ishin ata qe e iniciuan dhe krijuan identitetin grek, por nuk do jete e nevojshme te kthesh mendimin e opinionit boteror. E rendesishme per ne tani, eshte te dalim nga faza e letargjise ne te cilen na futi E. Hoxha, perkunder mendimit tend qe ai forcoi ndergjegjen kombetare. E rendesishme eshte te fillojme te artikulohemi dhe te kemi vetem nje ideologji, ate kombetare.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Pastaj te te bej nje pyetje te thjeshte une ty elikranon...me gjithe keto tema dhe fakte te ndryshme ketu,qe mund te te interesonin edhe ty,perse pikerisht ndalesh ne tema te tilla si kjo ketu?Pastaj pse ju jep kaq bezdi çeshtja çame dhe ju nervozon se tepermi?
Ketu ne kete forum mund te na sjellesh ndonje fakt kunder tezave dhe fakteve qe ne shtrojme si p.sh etnicitetit te ashtuquajtur Epir,apo lidhur gjuhes shqipe qe ruan forma te vjetra qe ne asnje gjuhe tjeter nuk gjenden...nuk mendon se ndoshta nje pjesmarrje e ndonje ze i kundert(yti ne kete rast) do favorizonte disi me teper njohurite?
Arta wrote:
Popullsia ne Greqi eshte e nje gjuhe dhe e nje feje. Dhe kete shume pak vende te Evropes e kane.
Vetem ti e ke jetuar kete realitet? Me vjen keq, derisa te bej kete pyetje ndaj edhe te pyes, sepse e kam jetuar edhe une, dhe nuk kam pare qe Greqia sic e prezanton ti te kete kete unitet gjuhesor apo fetar, te pakten per kohen qe jetojme ne! Plus c'do te thote unitet fetar? Mbasi fete nuk jane gje tjeter vecse ideologji, atehere edhe ne kishim unitet ideologjik per 50 vjet! A eshte ideologjia ajo qe percakton unitetin etnik dhe gjuhesor! Mos harro se pothuasje gjysma e Greqise perdor ne shtepira gjuhen Arvanite, shpresoj te vesh ti degjosh neper qytezat e tyre, sespe une i kam degjuar dhe jetuar!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Zeus10 wrote:
Po e nis nga fundi, ne nuk gezojme qe po fundoset Greqia, ne gezojme qe Greqia do kete me pak para, per te shkombetarizuar dhe blere shqiptaret e rraskapitur.
Persa i perket unitetit etnik, qe ne te vertete per rastin grek eshte thjeshte unitet fetar, eshte e vertete qe per momentin krahasuar me shqiptaret ata jane ne pozita me te mira, por une te siguroj qe ndersa shqiptaret jane ne ngritje dhe do perjetojne nje ngritje te ndergjegjes kombetare me rritjen ekonomike, greket jane ne pikiate dhe uniteti i tyre do provohet kur te varferohen.
Ne te njejten kohe, ne do punojme qe pa bere padrejtesi kundrejt tyre, te provojme falsitetin e kombit dhe gjuhes "helene". Tani jemi vetem ne fillim dhe do e bejme jo per hir te urrejtjes per greket, por per hir te dashurise per kulturen dhe historise shqiptare.
Zeus
Greket ne shumicen absolute te tyre jane njerez te nje gjuhe dhe te nje feje. Dhe vetem kjo mjafton qe te jene te konsoliduar si komb. Dhe me duket e veshtire per shqiptaret ti arrijne unitetin etnik te grekeve dhe arsyet nuk jane ekonomike. Shiko sa fe jane ne Shqiperi dhe sa ndikime nga shume ane ka. Do jete shume e veshtire te rruhen ca ekuilibra dhe te zhduket cdo hije dyshimi. Une mendoj qe shqiptaret do mbajne mend si periudhen e tyre me te mire ne kete pike, periudhen e Enver Hoxhes, qe i zhduku fete dhe u ngriti ne kulm ndergjegjen kombetare. Keto nuk i them per te provokuar.
Ne Greqi mund te kete revolta shoqerore per arsye ekonomike, por jo te atij lloji qe mendon ti. Pastaj kujto qe Greqia ka kaluar akoma dhe lufte civile, por asnjehere nuk dolen ne siperfaqe ceshtje te tilla.
ore djalke per cilet greke te nje gjuhe e ke fjalen ti??per arvanitet?per vllehet?per sllavet apo per turqit?
ku rrone djalke?te duket ndopak gjuhe greke arvanitja vllehja sllavishtja apo turqishtja???????????ma meso edhe mua qe ta kuptoj edhe une se si jane te njejtat gjuhe me greqishten keto gjuhe.
elikranon wrote:Zeus
Greket ne shumicen absolute te tyre jane njerez te nje gjuhe dhe te nje feje. Dhe vetem kjo mjafton qe te jene te konsoliduar si komb.
Solla ata njerezit qe kane nje gjuhe absolute! Blies edhe fene nuk e ndjekin greket ashtu sic na e preznaton ti! Mos fol sikur njerezit nuk jetojne ne Greqi, apo nuk i shikojme ketej nga jetojme!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Arta wrote:
Vetem ti e ke jetuar kete realitet? Me vjen keq, derisa te bej kete pyetje ndaj edhe te pyes, sepse e kam jetuar edhe une, dhe nuk kam pare qe Greqia sic e prezanton ti te kete kete unitet gjuhesor apo fetar, te pakten per kohen qe jetojme ne! Plus c'do te thote unitet fetar? Mbasi fete nuk jane gje tjeter vecse ideologji, atehere edhe ne kishim unitet ideologjik per 50 vjet! A eshte ideologjia ajo qe percakton unitetin etnik dhe gjuhesor! Mos harro se pothuasje gjysma e Greqise perdor ne shtepira gjuhen Arvanite, shpresoj te vesh ti degjosh neper qytezat e tyre, sespe une i kam degjuar dhe jetuar!
Arta
me shkruan "Plus c'do te thote unitet fetar?".
Shiko pak Irlanden dhe pastaj e vazhdojme debatin po deshe.
elikranon wrote:Arta
me shkruan "Plus c'do te thote unitet fetar?".
Shiko pak Irlanden dhe pastaj e vazhdojme debatin po deshe.
Posi jo eshte shkruar ne kushetuten tuaj, c'do te thote Unitet Fetar!
The 1st Constitution of the Greek State, in the year 1827.
??? ---> 4. Provinces of Greece are all those that were taken and will be taken by weapons against the Ottoman Dynasty.
1) ---> 6. Greeks are:
2) ---> a. All those indigenous people of the Greek State who believe in Christ.
3) ---> b. All those, believers in Christ, who under the Ottoman slavery, came or they will come to the Greek State to struggle or to reside in it.
4) ---> e. All those aliens, who come and enrol as citizens.
NOTE: To become a Greek, it was enough to be a Christian!
Shteti Grek sipas kushtetutes se pare ne shek 19-te. Qofte edhe sikur te ishe muslyman, arixhi, arab, afrikan, indian, rus, italian, gjerman, amerikan etj rendesi kishte qe individi per tu bere grek te pranonte te besonte ne krishtin semito-arab te magjypeve te azise.
Materjali thot ne greqisht :
Citim:
Eparchiai tis Ellados einai oses elavon kai tha lavosi ta opla kata tis Othomanikis dynasteias.
Qe do te thote ne anglisht
Citim:
Territories (perfectures/lands) of Greece are these which "took and will take the weapons" against the Ottoman dynasty.
Edhe une jam e pagezuar, ne Greqi nga Arvanitasit, por a me ben kjo mua Greke, sepse meqe jetoja atje ne ate kohe kur bera kete ritual besimi?! Zere se une vajta ne Rusi apo Armeni dhe u pagezova ajte, a do me bente ruse apo armeneze, sespe u pagezova ortodokse! Ortodoksia nuk u takon grekerve, mos harro se Kostandini i Madh ishte Ilirjan. Kupton djale, mos i ngaterroni gjerat! Nuk do te thote se Kisha Bizantine mori alfabetin grek dhe te gjithe Bizantet ishin grek, ishte vetem gjuha per te cilen u perdor ashtu si edhe Latinishtja ne fene katolike!