socioSocio wrote:Elikarnon !elikranon wrote:Pyetjes a do preferoje nje komb si ai Shqiptar, apo si ai Grek, do i pergjigjesha: nje komb si ai Grek, se eshte nje komb me i konsoliduar dhe nuk ka problemet qe ka kombi Shqiptar ne brendesi te tij.
Vete fakti se sot kemi zgjim te etnive te ndryshme mbrenda Greqise, (sllave edhe te arvaniteve te cilet vec kane filluar me kerkimin e vlerave dhe rrenjeve te tyre te vecanta) tregon se projekti i komb-formimit nuk ishte krejtesisht i sukseshem ne Greqi. Kombi modern Grek nuk mund te jete i konsoliduar ne rrethana ku aparatit shteteror i duhet te nderhyj dhe me ligje e mbikqyrje direkte te mundesoj jetesimin e tutjeshem te tij !
Deri kur ?
Ne Greqi nuk ka komb te konsoliduar, por ligje dhe politike te konsoliduar.
Mos i perziej keto te dyja. Soliditeti i kombit nuk matet me ligje, ai duhet te jete i natyrshem, te tejkaloj ligje e kufij, te ekzistoj perkunder ligjeve, sic edhe po ekzistonje arvanitet ne Greqi, apo shqiptaret ne Jugosllavi e Maqedoni.
Ma merr mendja ti e percepton realitetin grek nepermjet internetit, shtypit ose ndonje mendimi subjektiv. Une pervecse ketyre edhe e jetoj kete realitet. Kjo edhe me jep te drejten te te them se nuk jane gjerat ashtu sic mendon ti.