"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Origjina e Serbeve

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Post Reply
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#106

Post by Arbëri » Tue Oct 26, 2010 9:26 pm

Balkan at the crossroads p.2
The Ottoman succeeded in winning the loyalti of Bosnian peasant uprising against Hungary. Bosnia was subsequently annexed to the Ottoman empire, and most of the bogomils converted to Islam, those Bosnians who remained Catholic became ethnic Croats, those who remained Orthodox identified as Serbs.

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

gtcc1
Member
Member
Posts: 43
Joined: Mon Jan 04, 2010 3:01 am
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#107

Post by gtcc1 » Wed Oct 27, 2010 3:11 pm

Socio,

Informata me ka mbetur nga nje shkrim, qe nuk mund te percaktoj se ku e kam. Sa mbaj mend, pasaxhi analizonte efektin e kishes katolike dhe asaj orthodokse te shqiparet ne Mal te Zi. Permendte raste speciike dhe perfondon se shqiptaret nen kontrollin e kishes se lindjes perfunduan ne asimilim. Si thash artikullin nuk e kam para e nuk mbaj mend detaje tjera.

Shof sorkazem ne pytjen tende dhe nuk kuptoj pse. Lere kohen e vone, ku pershembull vetem 300 vjet te kaluara, fisi Kuqi, per shembull, flite shqip, e kaluare e hershme tregon se kisha Katolike kishte lidhje vetem me bregdetin prej Tivari e deri ne Shkoder. Por fiset shqiptare ne veri te kesaj vije? Apo unk ka pase shqiptare atje?

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#108

Post by Socio » Wed Oct 27, 2010 4:26 pm

gtcc1 wrote:Socio,

Informata me ka mbetur nga nje shkrim, qe nuk mund te percaktoj se ku e kam. Sa mbaj mend, pasaxhi analizonte efektin e kishes katolike dhe asaj orthodokse te shqiparet ne Mal te Zi. Permendte raste speciike dhe perfondon se shqiptaret nen kontrollin e kishes se lindjes perfunduan ne asimilim. Si thash artikullin nuk e kam para e nuk mbaj mend detaje tjera.
Faleminderit gtcc1.

Asimilim te shqiptareve ka pasur gjate gjithe historise se njohur te shtyre nga rrethana te ndryshme politko-shoqerore te kohes, por te thuhet se kjo e ben valid argumentin se
Serbin e krijoi kisha, eshte jo vetem naive e aspak shkencore, por edhe antikombetare !
gtcc1 wrote:Shof sorkazem ne pytjen tende dhe nuk kuptoj pse. Lere kohen e vone, ku pershembull vetem 300 vjet te kaluara, fisi Kuqi, per shembull, flite shqip, e kaluare e hershme tregon se kisha Katolike kishte lidhje vetem me bregdetin prej Tivari e deri ne Shkoder. Por fiset shqiptare ne veri te kesaj vije? Apo unk ka pase shqiptare atje?
Jo, ka pas shqiptare atje. Por a i zhduki ata kisha apo paganet latine e sllave kjo eshte pyetje tjeter . Une mendoj te dytet. Kjo edhe tregon pse ata permenden pak apo fare ne historine mesjetare.

PS. Ne pyetjen time nuk kishte sarkazem !
Me vjen mire qe poston ketu edhe pse je i rralle ;)
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: Origjina e Serbeve

#109

Post by erix77 » Wed Oct 27, 2010 6:46 pm

Jo, ka pas shqiptare atje. Por a i zhduki ata kisha apo paganet latine e sllave kjo eshte pyetje tjeter . Une mendoj te dytet. Kjo edhe tregon pse ata permenden pak apo fare ne historine mesjetare.
sa do te dhunshem te kene qene ato tribu pagane sllave nuk do te arrinin kurre te assimilonin ne mase nje popullsi te tere sepse veprimet e tyre asimiluese do te ishin gjithmone kaotike ne varesi te shijeve te lidereve te tyre qe ndryshonin shume shpesh me ardhjen e nje kryetari te ri.
Por kisha perfaqesonte nje sistem kulturor dhe politik dhe forca asimiluese a nje sistemi te tille eshte e paperballueshme sepse ajo vepron pa nderprerje brez pas brezi deri sa tek ajo popullate te zhduket edhe shenja me e vogel e etnicitetit te tyre te meparshem.

Pra Socio veprimet kaotike te nje etnie nuk do ta asimilonin dot nje etni tjeter pa fuqine determinante te nje sistemi politiko-kulturor sic ishte kisha orthodokse.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#110

Post by Arbëri » Wed Oct 27, 2010 7:46 pm

Papa Klement kerkon nga Mbreti Dushan Nemanjic ti ktheje dy kishat Katolike ne Prizren të cilët ishin rrëmbyer nga familja mbretërore
dhe dhene kishes Serbe .
Pergaditi :Vojislav Nikolic .
Perkthyen nga latinishtja : Mile Bogeski , Ana Klikovac , Vesna Hrvatin .


Image
Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#111

Post by Socio » Wed Oct 27, 2010 7:50 pm

erix77 wrote:
Jo, ka pas shqiptare atje. Por a i zhduki ata kisha apo paganet latine e sllave kjo eshte pyetje tjeter . Une mendoj te dytet. Kjo edhe tregon pse ata permenden pak apo fare ne historine mesjetare.
sa do te dhunshem te kene qene ato tribu pagane sllave nuk do te arrinin kurre te assimilonin ne mase nje popullsi te tere sepse veprimet e tyre asimiluese do te ishin gjithmone kaotike ne varesi te shijeve te lidereve te tyre qe ndryshonin shume shpesh me ardhjen e nje kryetari te ri.
Por kisha perfaqesonte nje sistem kulturor dhe politik dhe forca asimiluese a nje sistemi te tille eshte e paperballueshme sepse ajo vepron pa nderprerje brez pas brezi deri sa tek ajo popullate te zhduket edhe shenja me e vogel e etnicitetit te tyre te meparshem.

Pra Socio veprimet kaotike te nje etnie nuk do ta asimilonin dot nje etni tjeter pa fuqine determinante te nje sistemi politiko-kulturor sic ishte kisha orthodokse.

'Veprim kaotik' !!


Jo, jo, Erix, edhe paganet Latine e edhe paganet Sllave kane pasur sistem politiko-kulturor ne ato troje gjate te cilave eshte asimiluar popullata vendase, brez pas brezi.
Sistemet politiko-shoqerore nuk ka filluar me krishterizmin. Sllavet kishin mbreteri dhe kjo e karakterizon nje sistem politiko-shoqeror.
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#112

Post by Socio » Wed Oct 27, 2010 7:59 pm

erix77 wrote:
Socio wrote:
erix77 wrote:.
Toponomia sllave ne Shqiperi qe ka origjine Bullgare nuk do te thote se serbet ishin Bullgare ose dhe se nuk kishte Serb fare !!!

Kjo do te thote vetem se keto troje rane te parat ne kontakt me Bullgare dhe qendruan gjate nen sundimin e tyre duke ndryshuar toponomine ne proces.

Serbi as ne Kosove nuk kishte futur koken, deri pas shek 12, le me me poshte (lexo:Ducillier)
Problemi ketu socio eshte se keto toponime ne masen me te madhe jane krijuar shume me pare se shek 12 ndoshta ne shekujt 6-7 dhe nuk jane vendosur nga ndonje shtet apo mbreteri Bullgare por nga popullsite e para sllave qe u vendosen ne keto territore,pra emrat ketyre vendeve ja u dhane fshataret sllave qe u vendosen te paret aty.

E cka eshte ky problemi ketu ?! A the edhe vete se toponomia eshte Bullgare dhe kjo gjoja flet kunder te qenurit e Serbeve. E pe se toponomia nuk ka lidhje ketu. Cka po peshtjell tani ?!!
asnje peshtjellim prej ketyre sllaveve te shek 6-7 qe flasin Bullgarisht jane krijuar dhe vete Serbet.

Erix, sllavet e shek. 6 dhe 7 nuk kane folur Bullgarisht. Bullgarishtja e kesaj kohe ka qene gjuhe proto-turke. Ndersa Serbet kane folur Sllavisht edhe gjate kesaj kohe, dhe kjo verehet edhe ne emrat e prijesve te tyre, si; Voisllav (ushtar sllav), RodoSllav, (i lindur sllav)
Ketu jane pru mjaft vepra. Hapi syte dhe studjoj me vemendje. Eshte per te miren tende. Dhe mos u influenco nga ideja e askujt.
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#113

Post by Arbëri » Wed Oct 27, 2010 10:06 pm

Libri "Historia e popullit Serb " botuar ne Beograd ne vitin 1994

Libri është shkruar nga tre serb , doktora shkence te historise: Radovan Samarxhiq, L. Popoviq dhe Rajko Veselinoviç Thomas.
Keta janë shkencëtarët të cilët kanë kaluar dekada në kërkim te arkivave të ndryshme në të gjithë Evropën.
Orthodoxizmi u ringjall me ardhjen te Turqise ne keto troje , shkaku qe urrejtja e madhe ndaj Papes (KIshes Katolike) Turqit
e forcuan Fen Orthodoxe qe te mos bashkohen krishteret ,sepse sipas Kuranit e ndaluar ishte te ipet me dhune feja Islame tjereve , dhe nuk do kishe sot Serb Orthodox po te mos ishin Osmanet ..
Gjdo Turk enderonte ta shpetonte Romen .
-Vet Petar Petrovic Njegosh rrjedh nga nje familje Katolike ..

Image
Image
Što je preostajalo hrišćanima - katolicima u slučajevima kad bi im svještenstvo bilo poubijano i crkve razrušene? Pa naravno, ostajalo im je jedino da pređu kod pravoslavnih popova! Turci po Kuranu nijesu smjeli da prevode nikoga u islam na silu.

Na bezbrojnim mjestima na Balkanu taj se proces odigrao, recimo prvi pravoslavni manastir u Bosni napravljen je u 16. vijeku, za vrijeme čvrste turske vladavine.
Jedna od najzanimljivijih stvari, Turci su imali Z A K O N o zabrani gradnje novih crkava i manstira, Z A K O N mislim iz 16. vijeka, ali taj zakon je važio samo za katoličke bogomolje, jer su se vjekovima kasnije pravoslavne crkve i manastiri veselo gradile!

U Pivi recimo postoji pravoslavno prezime Šimun, jasno je da se radi o popravoslavčenim katolicima. Preci same dinastije Petrović Njegoš, bili su katolici iz Drobnjaka, do doseljavanja na Njeguše. Kuči su do prije par stotina godina bili katolici, u Bjelopavlićima je bilo dosta katolika do prije 300 - 400 godina .... Svi su oni u pravoslavlje prešli u vrijeme Turaka.
Dakle, za razliku od svetosavskih mitova, mitića i bajkica, Turci su proganjali katolike, a ne pravoslavce, kako se Svetosavci žale i kukumaču.
Mnogi današnji veliki Srbi i super ponosni pravoslavci uopšte ne bi bili pravoslavci da nije bilo Turaka!
Last edited by Arbëri on Wed Oct 27, 2010 11:13 pm, edited 1 time in total.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#114

Post by Arbëri » Wed Oct 27, 2010 10:16 pm

History of the Balkans, Vol. 1: Eighteenth and Nineteenth Centuries (The Joint Committee on Eastern Europe Publication Series, No. 12) nga Barbare Jelavich

Këtu, Barbara thotë se Patriarku ortodoks në letrën e tij derguar Papes nga viti 1385 , shkruan qe kisha Orthodoxe
gezon plot liri gjate sundimit te Sulltanit .

Image


http://www.fas.harvard.edu/~aaass/prize ... prize.html
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#115

Post by Arbëri » Thu Oct 28, 2010 2:48 pm

Arbëri wrote:Papa Klement kerkon nga Mbreti Dushan Nemanjic ti ktheje dy kishat Katolike ne Prizren të cilët ishin rrëmbyer nga familja mbretërore
dhe dhene kishes Serbe .
Pergaditi :Vojislav Nikolic .
Perkthyen nga latinishtja : Mile Bogeski , Ana Klikovac , Vesna Hrvatin .


Image
Image
Image
Ky postim larte perputhem me kete poshte :

Marin Bizzi ne viziten e tij te vitit 1610 ne Prizren tha se , "KANE NGELUR VETEM DY KISHA KATOLIKE NGA GJITHSEJT 80 QE ISHIN"

1610
Marino Bizzi:
Report of a Visit to Parts of Turkey, Bar, Albania and Serbia

When the time arrived, we set off on our journey to the city of Prizren, which we entered at two o'clock in the morning, this city being without walls as are almost all of these towns. The priest walked through the town with some trepidation because some janissaries had recently killed one another in his house. They had gone there for a meal. The Turks claimed that the priest ought to be punished, because the murderers got away.
This city contains 8,600 quite large houses, almost all of which have courtyards like rural homes in Italy. It is larger than all other towns except Skopje which is 40 miles away. Prizren is irrigated by fountains and other sources of flowing water, which turn the water mills and enrichen and enliven the city.
Upon our arrival, we were told that some monks of the schismatic metropolitan had been waiting near the doorway of the priest's house where I was staying until one in the morning to meet me. The next morning I learned that they had only wanted to meet me. I heard nothing more of them during the three days I spent in Prizren, but on one of the mornings, the said schismatic metropolitan sent his janissary to force the priest to give him money, as usual.
In this city, a bell rings from atop one of the many minarets which belong to the mosques. It keeps time by means of a clock built for the Turks by some Frenchmen, something quite unusual in Turkey. There are hardly more than 30 Latin homes. There is a church bearing the name of Our Lady of the Assumption, which within a short period was set on fire three times by the Turks and looted twice, in particular on the occasion of the murder among the janissaries. It has a good portico in front of it and a very large cemetery surrounded by walls. It has a chalice and paten and a small image with a silver cross, which is placed upon the altar when mass is celebrated. It had two silk chasubles with two nice tablecloths and a golden fore altar for the choir. There was no shrine, no baptistry and no holy oils. We therefore gave them some of ours. There are many schismatics in the city. They much exceed the number of the Latins, who have at their disposal only two churches out of the 80 they once had.
http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1610.html
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#116

Post by Zeus10 » Thu Oct 28, 2010 3:37 pm

They much exceed the number of the Latins, who have at their disposal only two churches out of the 80 they once had.
Kjo perben nje prove shume te rendesishme, per ate qe ekspertet e kane thene me kohe, qe kishat ortodokse ne Kosove, nuk ishin ndertuar nga serbet ne krye te heres, por ato jane nje tjetersim dhe grabitje e Kishes Latine. Kjo i ben nul pretendimet serbe, se gjasme Kosova eshte djepi i tyre, meqenese atje eshte vendndodhja e kishave te tyre. Eshte e qarte se ato jane vetem grabitje fizike te kultures se kohes.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Liri
Junior Member
Junior Member
Posts: 2
Joined: Thu Oct 28, 2010 5:28 pm
Gender: Female

Re: Origjina e Serbeve

#117

Post by Liri » Thu Oct 28, 2010 5:33 pm

Arkitektura e kishave serbe ne Kosove tregon qe ato fillimisht kane qene kisha katolike.

Liri
Junior Member
Junior Member
Posts: 2
Joined: Thu Oct 28, 2010 5:28 pm
Gender: Female

Re: Origjina e Serbeve

#118

Post by Liri » Thu Oct 28, 2010 5:39 pm

Me poshte eshte vegeza per me pa historikun e ksaj kishe.

http://www.shqipmedia.com/2010/10/si-u- ... %E2%80%8F/

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#119

Post by Arbëri » Thu Oct 28, 2010 8:19 pm

(Viti)1614
Mariano Bolizza:
Report and Description of the Sanjak of Shkodra


Nje udhetim 4 ditesh i Mariano Brindizza ne vitin 1614 qe u nis nga Kotori per ne Peje , aty pa qe Patrijarhet te ritit Greko-Serbe jane te mbrojtur nga forcat speciale Turke .
In Pec, which is a four days' journey from Kotor, is situated the seat of the patriarch of the monks of Greek Serbian rite, where Patriarch John resides in great pomp, guarded and protected by Turkish janissaries obtained from the Porte in Constantinople and paid and lodged by him in his splendid palace.....
http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1614.html
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#120

Post by Arbëri » Fri Oct 29, 2010 9:44 pm

Se me ardhjen e Osmaneve ne keto troje u perhap Orthodoxizmi dhe u zhduk ne shumice Katolicizmi deshmon edhe nje Arqipeshk SHQIPTARE (Bizzius, Bizzi) Marin (1570- 1624)ne vitin 1570- 1624 nga nje dokument i rralle , sot ne keto vende qe ceken poshte jetojne vetem Orthodoxe qe nuk quhen akoma Shqiptare por Serb ose Malazez :

Vie nga Shqiperia nga nje familje e pasur Shqiptare , lindur ne ujdhesen RAB (sot KROACI) , pamje nga RAB ketu : http://www.rab.hr/?stranica=48 .. ne vitin 1611 kthehet ne Rome ku edhe vdes ..

I derguar te fregata Katolike ne qytetin Budva (pamje nga Budva sot Mali i Zi http://www.budva.com/ ) ku vellezerit e mdhenj nga Roma e derguan per ti ndihmuar vellezerve te vogel sepse ata nuk kishin Prift neper Kisha, ne nje vend ku jane Kelmendet , Grude dhe Hote, Kastrate, Sobriole (Briole), te gjithe katolike dhe pastaj Bjelopavliće, Pipere, Bratonožiće ku flitet gjuha shqipe !
Per fat te keq qe ai nuk arriti me kohe pershkak bores te madhe por me vonese , jeta e tij ishte gjithnje ne rezik ..
Ceket edhe "FRA Grgura Albanesia." dhe "FRA Antuna NGA Šibeniku"

Image
Image
  Marin III Bici, (Bizzius, Bizzi) Marin (1570- 1624), barski nadbiskup od 1608. do 1624. godine. Potiče iz plemicke i bogate porodice, porijeklom iz Albanije. Rođen je u Rabu, gdje je do 1608.godine bio nadpop tamošnje stolne crkve, kada ga je papa Pavle V postavio za barskog nadbiskupa i administratora Budvanske biskupije. Preko Mahmut-paše, rodom iz Obrovca, dobio je sultanov ferman kojim mu je omogućen pristup Baru. U njegovo vrijeme mnogi Paštrovići su prešli u katoličanstvo. Nakon dobijanja fermana stanovao je u Baru u kući Asana Čelebije, ali mu je život bio stalno u opasnosti. Zbog nesređenih prilika u svojoj dijacezi, stolovao je u Budvi, gdje je boravio samo tri godine. Početkom 1610. krenuo u vizitaciju svoje crkvene oblasti koja se nalazila pod Turcima. Vratio se krajem godine u Budvu, da bi 1611. otputovao za Rab, a potom u Rim, gdje je ostao sve do smrti. Podnio opširan izvještaj o stanju Barske nadbiskupije, koji je kao značajan istorijski izvor više puta publikovan. U Crnoj Gori posljednji put pod naslovom: Marin Bici, Iskušenja na putu po Crnogorskom primorju, Albaniji i Srbiji 1610, Budva, 1985.
Međutim je zavladalo južno vrijeme i fregata koju sam očekivao iz Budve da me prihvati nije mogla na vrijeme da stigne. Mnogo mi je bilo žao usljed velikih snjegova što nijesam mogao obići Klimente, koji su gotovo svi katolici a govore albbanski i dalmatinski jezik.
Podijeljeni su u 10 sela, tj. Klimente, Grude i Hote, Kastrate, Sobriole (Briole), sve katolike i zatim Bjelopavliće, Pipere, Bratonožiće (Dalmatince) i Cuce od kojih su polovina šizmatici, a polovina latini.
Svi stanuju na brdima i štiteći se oštrim vrletima, nijesu se nikad pokoravali Turcima, kao ni Budvani, koji s njima graniče s istočne strane. Slušajući da nikada ne primaju sakramente jer nemaju sveštenika, pobrinuo sam se, ima već duže vremena, da mi se iz Rima pošalju naređenja starješina za dva redovnika Male Braće koje sam nagovorio da pođu vršiti vjersku službu, tj. fra Ljudevita Karlija (Carli), gvardijana samostana u Lješu, i fra Grgura Albanesia. Kako su mi stigla pisma bez pomentutih naređenja, oni se bez njih nijesu usudili otići, pa sam odlučio da pošaljem fra Antuna iz Šibenika, koji je tada boravio u Baru, da ih obiđe i podijeli im sakramente, a pokušao sam naći neku proviziju za sveštenike, koji budu morali doći tamo na službu, i poslao sam im jednu ispravu sadržaja, kao što niže naređeno.  
Dokumentin mundeni ta shkarkoni ketu : http://www.megaupload.com/?d=I4Q7VOE7
Linku ne gjuhen e tyre ketu : http://www.montenegrina.net/pages/pages ... iskupi.htm
Biografija e Bizzi Marin ketu : http://en.wikipedia.org/wiki/Marin_Bici
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”