"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Etimilogji e fjaleve...

#376

Post by Orakulli » Thu Nov 04, 2010 11:57 pm

Vdekja eshte ne nje menyre tjeter nji ndarje.Edhe sot thuhet n'gjuhen Shqipe ne vend te foljes "vdes, me dek, des", " u nda nga jeta", ose "u da nga jeta".
Nese do ta percaktonim jeten pas vdekjese nje vazhdim tjeter te jetes ajo do te merrte me shume kuptim, mirepo nuk dime sot sesi te paret tane e kuptonin jeten pas vdekjes.Dime vetem per nje kulture te perbashket "greke-romake" te pa lidhur me te.
"daj" ka lidhje edhe me banoret matane detit te kohes pikepyetje "2000 vjet me pare" te quajtur 'daun'.
Njesia tjeter Tomori ka pothuaj t'njëtin kuptim me "vdes', pamvaresisht se eshte kodik tjeter.Tomori eshte mali i "vdekjes".
Lumi "Thyamis" ku thyhen dy troje me banore me origjine te njejte.Thyerja dihet qe perben edhe nje ndarje te nje dickaje.Po e thyeve nje dicka e ke ndare ate.Te dyja jane bile me precize: jane ndarje saktesisht ne mes, ose ne dy gjysma te barabarta.
Ndersa Çamet eshte transformim fonetik i "tzam" lidhet me kuptimin e mevonshë "lundertar". Kjo vinte nga emri i mjeteve qe perdoreshin per lundrim dhe qe quheshin "Çamer,Çemer, Çimer'
Kjo popullsi ka lidhje me nje popullsi shume te vjeter, ndoshta me te vjetren njerezore
Gjuha greke e vjeter nuk eshte gjuhe " e vertete".Nuk eshte folur ndonjihere dhe eshte produkt artficial ne kishat, gjate 10 shekujve moderne te fundit, ku gjithcka njihej tashme.Ajo nderton vetem me ane te kodikeve sinonime te gjuhes Shqipe, rotullimit te tyre ne objekte dhe koncepte te tjere,bashkimin e ri te tyre, kthimin persembrapthi dhe dyfishimin parazitar te te njetit kocept.
Per shembull "bios" vjen nga folja "bi" e popullsise Çamet."Zberthimi: "bi eshte".Kupton "cfare eshte e bere.Ky eshte nje fakt gjuhesore, nuk eshte nje preference e imja personale.Dhe te tila gjuha e tzamerise ka me dhjetra.Nuk mund te themi dot huazime sepse jane bazat e nje gjuhe.Per shembull mund te huazihet njesia 'shpate", gje qe prape se besoj sepse shqipja kete njesi e perdor edhe per objekte te tjera qe nuk ka lidhje me 'shpaten", si "shpati i nje mali"(Nuk besoj qe nje "shpat" mali,ose karpat mund te jete percaktuar gjuhesisht pas shkrirjes se metaleve), por nuk mund te huazohet folja 'bi-bëj".Keshtu qe kjo folje eshte vetem ne gjuhen Shqipe."Cfare eshte e bere" eshte "bios".
Si vertetohet ndryshe?
En arche epoieo o theos ton..
BP_GRK(i)
1 εν αρχή εποίησεν ο θεός τον ουρανόν και την
ἐν
en
en
A primary preposition denoting (fixed) position (in place, time or state), and (by implication) instrumentality (medially or constructively), that is, a relation of rest (intermediate between G1519 and G1537); “in” , at, (up-) on, by, etc.
KJV Usage: about, after, against, + almost, X altogether, among, X as, at, before, between, (here-) by (+ all means), for (. . . sake of), + give self wholly to, (here-) in (-to, -wardly), X mightily, (because) of, (up-) on, [open-] ly, X outwardly, one, X quickly, X shortly, [speedi-] ly, X that, X there (-in, -on), through (-out), (un-) to(-ward), under, when, where (-with), while, with (-in). Often used in compounds, with substantially the same import; rarely with verbs of motion, and then not to indicate direction, except (elliptically) by a separate (and different) prep.
ἀρχή
archē
ar-khay'
From G756; (properly abstract) a commencement, or (concrete) chief (in various applications of order, time, place or rank)
KJV Usage: beginning, corner, (at the, the) first (estate), magistrate, power, principality, principle, rule.
ποιέω
poieō
poy-eh'-o
Apparently a prolonged form of an obsolete primary; to make or do (in a very wide application, more or less direct)


ho
ho, hay,
The masculine, feminine (second) and neuter (third) forms, in all their inflections; the definite article; the (sometimes to be supplied, at others omitted, in English idiom)
KJV Usage: the, this, that, one, he, she, it, etc.
θεός
theos
theh'-os
Of uncertain affinity; a deity, especially (with G3588) the supreme Divinity; figuratively a magistrate; by Hebraism very
KJV Usage: X exceeding, God, god [-ly, -ward].

e-i
n=p
p=b
I par ke bo je o theos ton
Pra sipas Shqipes ne kete variant del "i pari i beri Zoti tonë" dhe del i bere nga vetvetja sepse perdoret folja "kam".
Shikoni foljen "me bo,be,bi".Shikon rikodifikim e N-P,P-B.Shikoni ndarjen e "par" ne "ep+ar".Shikoni bashkimin e qellimshem "arche", por ne kete menyre te shkon tek caku i nje kodi tjeter qe eshte "ardhe".Pra qe del sipas versionit te dyte "Hin ardhe i bere o Zot ton(ë)".
Shikoni perkthimin e thirores "o".Ne shqipe edhe sot theritet me "o". O zot i madh lart ne qiell.
Krahasojeni me kuptmin tjeter ne latinisht;
"in principio creavit Deus caelum et terram".
Shikoni ku rivendoset perseri "p"-ja.Shikoni ku rivendose "ka' ne per te formuar njesine "caelum".( ne fakt qielli eshte ai qe ka diellin, mban diellin-ka el)
καί
kai
kahee
Apparently a primary particle, having a copulative and sometimes also a cumulative force; and, also, even, so, then, too, etc.; often used in connection (or composition) with other particles or small words
KJV Usage: and, also, both, but, even, for, if, indeed, likewise, moreover, or, so, that, then, therefore, when, yea, yet.

Shikoni ta ndajme me presje:
In principio creavit Deus, caelum et terram..
Ne fillim krye vi Zoti, qielli dhe toka..
Ne fillim krijohet Zoti, qielli dhe toka.Kjo sipas latinishtes vulgare.Pra krijohen njekohesisht ne nje paralelizem.
Hungarishtja eshte intresante me :
Kezdetben teremté Isten az eget és a földet

Ku dallohet plotpruria " ke Zë të bën" si njesia 'filluese'.Pra ,kur "zë te bësh" nji dicka qe cdo shqiptor e kupton qe eshte "fillimi". Shume interesante duket si formim!!!!Shume i zgjuar ka qne prifti hungarez.Gjuha hungareze cilesohet si gjuhe pa at e am,moter e vëlla.Vëlla, jo "Vllah".


Perputhja e shume njesive te greqishtes se vjeter me shume koncepte te gjuhes shqipe, e cila eshte e vetmja gjuhe qe i shpjegon ato llogjikisht ne kuptimin e tyre te zhveshur nga tymi idiotesk i injoranteve me Universitet, tregon qe "greket" jane nje mainipulim i madh historik.Nese ata mund te kene ekzistuar, gje qe une e besoj vetem si nje kulture e mbledhur, jane te lidhur vetem me nje popullsi, por qe eshte cilesuar qellimisht si "jogreke", ose 'barabare', ose "ilire" per t'shmangur te verteten.
Image

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#377

Post by Arban Blandi » Fri Nov 05, 2010 8:53 am

[col][quote2="Ishtvan Schutz në Seminarin XX Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare,"]---------
Ju kemi mbledhur vetëm një grusht dëshmish nga fusha e shkencave të ndryshme për t'i bindur hulumtuesit në vendet e ndryshme të cilët kanë ndër mend që të farkëtojnë ndonjë hipotezë të re mbi prejardhjen dhe lindjen e shqipes që asnjë përpjekje e tyre nuk do të shpëtohet nga dështimi i pashmangshëm në qoftë se para formulimit dhe botimit të saj ata nuk do të vënë re këta qirinj dhe në dritën e tyre të vërtetën e padiskutueshme: shqipja është një gjuhë e lashtë në Ballkan, një nga çuditë e pakuptueshme të botës. Si, në ç'mënyrë, me çfarë mjetesh u ka bërë ballë me sukses ajo ndikimit asgjësues të greqishtes (të helenizmit), të latinishtes (të romanizimit) dhe të sllavishtes së vjetër? Shpjegimi dhe shkoqitja e kësaj enigme, me gjithë që kërkon shumë durim mundime, na premton patjetër përfundime më të vlefshme, përfundime që janë njëkohësisht ndihmesa të reja për të rindërtuar rrugën e humbur në mjegullat e kohëve parahistorike, rrugën e përshkruar nga shqiptarët që nga djepi i tyre deri në paraqitjen e tyre në dritën verbuese të skenës së historisë. Përfitoj nga rasti i volitshëm për t'ju ftuar të gjithë që të vazhdojmë bashkë shkoqitjen e kësaj enigme fantastike.[/quote2]|[/col]
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Etimilogji e fjaleve...

#378

Post by Orakulli » Fri Nov 05, 2010 9:50 am

Ku eshte e vendosur Greqia? Image
Image

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#379

Post by Arban Blandi » Fri Nov 05, 2010 10:09 am

Kuriozitet: Pseudo-rotacizmi l – r në gjuhën japoneze

http://www.maesyrhaul.com/blog/files/webadmin_n.korea.japan.map.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Jesuit_with_Japanese_nobleman_circa_1600.jpg/220px-Jesuit_with_Japanese_nobleman_circa_1600.jpghttp://kimbofo.typepad.com/.a/6a00d83451bcff69e201348360333e970c-120wi

jap. baburu - angl. buble
jap. daburu - angl. double
jap. garasu - angl. glass
jap. gerende - ger. gelaende
jap. pikkeru - ger. pickel
jap. retsu ingurishu! - let’s english!
jap. sarari - angl. salary
jap. toraburu - angl. trouble
jap. zairu - ger. seil
Last edited by Arban Blandi on Fri Nov 05, 2010 11:52 am, edited 2 times in total.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#380

Post by Arban Blandi » Fri Nov 05, 2010 10:19 am

[col]Etimologji: ballkanizoj

http://ec1.images-amazon.com/images/P/1604863021.01._SX220_SCLZZZZZZZ_.jpghttp://www.hermes-press.com/balkanize.jpg

Shihni në fjalorë se ç’don të thotë anglishtja balkanize për të kuptuar sesi kulisat antishqiptare nuk kanë për të mbaruar kurrë.

Balkanize
1920, in reference to the Baltic states; said to have been coined by Eng. editor James Louis Garvin (1868-1947), but Toynbee credited it to "German Socialists." Either way, the reference is to the political situation in the Balkans c. 1878-1913, when the European section of the Ottoman Empire split up into small, warring nations.

Online Etymology Dictionary, © 2001 Douglas Harper|[/col]
Last edited by Arban Blandi on Fri Nov 05, 2010 11:47 am, edited 2 times in total.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#381

Post by Arban Blandi » Fri Nov 05, 2010 10:39 am

Etimologji: gr. κρήδεμνον

http://politano-national-geographic.blogautore.espresso.repubblica.it/files/2010/07/ulisse_tiberiofehmiu1.jpghttp://www.centrocinofiliagliamicidellorma.net/Immagini/B-sirens-draper-767285.jpg
Bekim Fehmiu dhe Ὀδυσσεύς

[col]Kridhem vetv. 1. Zhytem në ujë; futem brenda në ujë, etj.; hidhem në një vend me shumë ujë sa mbulohem i tëri; fundosem diku sa nuk dukem; kund. shkridhem. Kridhem në ujë. Kridhem në det (në lumë, në liqen).

Kur Odisesë i mbytet anija, Lefkothea i jep Odisesë një cohë, që në greqisht i thonë κρήδεμνον, që evropianët e lexojnë kredemnon, me të cilën ai mbështillet duke shpëtuar e dalë në breg.|[/col]
[col]Etimologji: gr. λευκό [lefko]

Greqishtja λευκό, qe don te thote 'i bardhe' ka te njejten rrenje me ger. leuchten, ndriçoj. Krahaso shprehjen tone 'i bardhe si drita'. Emri Lefkothea don te thote ' Perendite e Bardha'. Shihni dhe mbiemrin ger. leuchtende, qe ben / leshon drite (p.sh. leuchtende Sepia / Berg / Idee etj.).|[/col]
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#382

Post by Arban Blandi » Fri Nov 05, 2010 11:13 am

Etimological Scribble: gr.χέρι, χειρίζομαι

Image

[col]Koncepti dorë dhe drejtoj. Në shqip dorë dhe drejtoj qëndrojnë si greqishtet χέρι (qeri) dorë dhe χειρίζομαι drejtoj. 'gr. χέρι "dorë", shq. qiri. Fjalë të prejardhura si një përrua nga χέρι: διαχειρίζομαι, διαχείριση, διαχειριστής, διαχειρίστρια, χειρίζομαι, χειροκρότημα, χειροκίνητος, χειροπόδαρα, etj.|[/col]
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#383

Post by Phoenix » Fri Nov 12, 2010 3:19 pm

Tashmë u bë kohë që çdo fjale të re, t'i shoh dhe shpjegimin në fjalorët etimologjikë. Këtë radhë po bëj një lidhje, të një fjale italisht me një fjalë shqip.

Image

Për mendimin tim, në këtë përkthim, mungon fjala shqipe "SHTY ose SHTI"!
Kështu që kjo fjalë përkufizon një veprim, kur dikush SHTYn dikë të bëjë një veprim apo në rastin më të keq një krim.
Image

Kështu që kjo rrënjë mund me e gjetur edhe tek fjalët:
"Istinto=ishtyr;
Stimolo- kjo duket se ka kuptimin "Shtym dhe luj"
Stigma = Shtygma

Le të shikojmë pak shpjegimin e fjalës "Istinto"
Image

Këtu na doli dhe fjala tjetër, që e përdorim edhe sot, SHTIZË! Anglezët me këtë po me këtë rrënjë quakan "gjembin".

Duke u bërë më shumë kureshtar rreth barazimit sti,sty = shti, shty bëra edhe një kërkim të vogël rreth fjalë "stile ose style"
Image
Image
Me sa di unë, që të qëndrojë lartë dhe drejtë një SHTYLLË , atë duhet fillimisht me e SHTIRË mirë në dhe!!!

p.s Shkronjën "S" si fillimfjale tek shty e shoh si formën që merr dikush kur përpiqet të shtyjë një trup të madh!

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#384

Post by Arban Blandi » Sat Nov 13, 2010 10:32 am

Etimologji - gr. hasu, shq. qasu
gr. hasu (χάσου), shq. qas (krhs. qasu! largohu!)
gr. hastukizo (χαστουκίζω) ‘qëlloj pëllëmbë’.
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#385

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 14, 2010 1:08 pm

Le te shohim ndertimin e fjales "ANADOLL" apo "ANATOLI", nga "greqishtja" e lashte dhe te kerkojme ta analizojme. Ne imazhin qe po sjell nga libiri i P. Buttman ai na e shpjego ne anglisht "RISING OF THE MOON" qe po ta perkthejm shqip ben:
LINDJA E HENES ose gegerisht "HANA LE" ose "HANA TUE LE", ose HANA DUEL, pra ku ...del Hena dhe kete e dime qe si hena apo dielli lindin gjithmone ne Lindje:)))
Edhe simboli i gjysmehenes me yllin eshte simbol i vjeter, qe me mbas u morr nga otomanet dhe u pervetesua si simbol nga ata.Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#386

Post by Zeus10 » Sun Nov 14, 2010 1:35 pm

Nje prurje e shkelqyer dhe shume bindese, kjo Mallakastrioti. Une e gjurmova me tej:

Image

Ajo shpreh pikerisht ate kuptim:
rising above the horizon, of any heavenly body
pra ngritja mbi horizont e nje trupi qiellor

Vete fjala ἀνατολή qe ne i themi anadoli, perkthehet: te dalësh mbi horizont.
Cfare eshte horizinti ne fakt?
Ai eshte nje vije ndarese, nje ane;
Pra ANA-DOLI, do te thote egzaktesisht te ngrihesh mbi horizont, ose ne menyre popullore: "te dalesh mbi anen".

Ja ku eshte 'nje trup qiellor' duke dale mbi 'anen':

Image

ja ku eshte ai, i 'dale plotesisht mbi anen':

Image

Ana eshte ai skaji midis tokes dhe qiellit, horizont.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Trojan
Honored Member
Honored Member
Posts: 382
Joined: Fri Jul 30, 2010 9:03 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#387

Post by Trojan » Sun Nov 14, 2010 4:13 pm

NUk e di Nqs mund te behet nje lidhje midis Molossis dhe Malsis
si mendoni..

Megjithese sipas Muzakajve .. Molosaki = Muzaki ...!!!!!!!

Prespar
Senior Member
Senior Member
Posts: 101
Joined: Thu Sep 09, 2010 6:35 pm
Gender: Male
Location: Chicago

Re: Etimilogji e fjaleve...

#388

Post by Prespar » Mon Nov 15, 2010 10:48 pm

μέντοι ???

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#389

Post by Mallakastrioti » Mon Nov 15, 2010 11:10 pm

μέντοι=ὅμως , (new greek)--= nevertheless (eng.)...---on the one hand . . . on the other hand

μέντοι=me qe, me qene/se= sikur se

mentoi =me- n- toi = rotacisem "T" > "Q"
=me-n -qoi

= me qe, me-n- qe, (Alb.)
Image

Prespar
Senior Member
Senior Member
Posts: 101
Joined: Thu Sep 09, 2010 6:35 pm
Gender: Male
Location: Chicago

Re: Etimilogji e fjaleve...

#390

Post by Prespar » Mon Nov 15, 2010 11:23 pm

interesting stuff ....I would like to learn this type of stuff but don't have the patience for it
so I just watch you young guys

Post Reply

Return to “Linguistikë”