Etimologjia e fjales.
-
faon perrovarri
- Honored Member

Re: Etimilogji e fjaleve...
-
land
- Poster Grande Member

Ne fakt nuk jam dakord me kete shpjegim etimologjik te pranveres, qe eshte i ngjashem me shpjegimet e etimologeve qe nuk dine shqip(te huaj), ata shtyhen bile deri tek sanskritishtja, pra veser vjen nga fjala sanskrite vas-antas.Mallakastrioti wrote:Prëndëver=Pranvere. Le ta ndajme ne rrokje e te shohim disi me mire çfare te dhenash apo informacione na jep kjo fjale.
Prëndë-ver.
Zoja Prende sipas Lambertz i pergjigjet Aferdites apo Venere (Venus). Kulti i Zojes Prende, Prenne, Shen Veneranda apo quajtur ndryshe Zojes se Bukurise, kremtohet edhe sot e gjithe diten nder shqiptare.
Por çfare te dhenash etimollogjike mund te nxjerrim nga kjo fjale apo emr HYjnie Pagane?
Kjo Hyjneshe pagane u identifikua nga Kisha Katolike me Shen Anen, Nenen e Virgjereshes Meri. Thuhet se Kulti i Shena Prendes u perkrah dhe nxit nga kisha ne Shqiperi, si nje strategji per te penguar perhapjen e islamizmit.
Por le te ndalemi disi ne shpjegimin e fjales.
Fillojme me Venere apo Afroditen. Hyjneshe e dashurise, e bukurise, ndjeshmerise si dhe i kopshteve me lule.
Te ndalemi tek kjo e fundit. Kopshteve me lule. Pra Hyjneshe e çeljeve te Luleve dhe kur perveçse ne Pranvere çelin lulet?
Vazhdojme me tej. Si hyjneshe ka qene personifikim i mengjezit, pra lindjes se dites.
Po te kerkojme te anlizojme gjithashtu edhe foljen "ver" ne te keshtuquajtur greqishte te lashte çuditerisht ndeshim ne nje fjale qe ekziston ende sot ne shqip. Fjala apo folja e lashte keshtuquajtur greqisht eshte -"VESR apo VESAR", ku çuditerisht ne shqip kemi diçka te tille per "VESEN" e Mengjezit. Por çeshte "VESA" e Mengjezit, perveçse lajmetarja e Lindjes se Dites?
Kjo fjale eshte aq e lashte dhe aq prane shqipes dhe ruhet ne keto forma e trajta deri me sot.
Prëndë=Premtja=Perendia
Ver=Vesa
Aty ku Lind Perendia çdo mengjez te Bukur!
Ne italisht kemi primavera te cilen e ndajne ne Primus-primo(i pari) dhe veser(vera), por cuditerisht vera(shqip) kemi estate(it)...pra veren e pare te etimologeve italiane dhe te tjere e morem vesh, po vera e dyte pse te jete estate?! Ku e harruan(shqipja nuk harron). Epo sepse primavera eshte huazuar direkt nga shqipja(pranvera) ku ka nje llogjike te plote, pranvera dhe vera, fjale te cilat mendoj jane te pandryshuara fare, shume te vjetra, pa evoluim.
Vera eshte vera, eshte vete rrenja, nuk ka pse ta lidhim me veser apo me vese mengjesi apo me vas-antas(sanskrite), vesa eshte gje tjeter.
Prenda=Aferdita, une kam dyshime, mendoj qe kane qene hyjni te ndryshme..aferdita si nje yll i pare i mengjesit eshte krejtesisht e shpjegueshme etimologjikisht me afer dites, me shqip se kaq s'ka ku te veje.
- Henry Noel Brailsford
-
faon perrovarri
- Honored Member

Fjala perende dhe pranvere nuk kane absolutisht asnje lidhje logjike te perceptimeve mbi te cilat jane themeluar konceptet qe permbajne keto fjale.
Thelbin e etimo. te fjales pranvere e kemi ezauruar tek fjala ''vere'' e sjelle nga Zeusi.
-
land
- Poster Grande Member

sa i perket kalendarit, ai eshte me origjine pagane, i modifikuar me vone(i bere i krishtere) dhe ka qene me 10 muaj.
nel De die natali di Censorino (20, 30) si legge: «I quali ritenevano che i mesi siano stati dieci, come un tempo succedeva presso gli Albani, da cui ebbero origine i Romani. Quei dieci mesi (degli Albani) avevano in tutto 304 giorni, così distribuiti: marzo 31, aprile 30, maggio 31, giugno 30, quintìle 31, sestìle e settembre 30, ottobre 31, novembre e dicembre 30».
Ps.Kalendari dhe ditet e javes jane teme me vete dhe une kam shume materiale per kete.
- Henry Noel Brailsford
-
faon perrovarri
- Honored Member

- Mendi
- Regular Member

ne kete vjegez http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=42&t=2400land wrote:Nuk e kam lexuar ne fakt c'eshte shkruar per fjalen "vere" ne kete forum, as tani nuk e di ku eshte diskutuar(nese do me jepje linkun mire do beje). Si i konceptoj une gjerat, shpjegimet e thata etimologjike nuk jane shume frytdhenese, nderfuten shume gjera ne origjinen e fjaleve, mitologjia, historia etj...ne rastin e fjales "vere" bile dhe kalendari dhe origjina e kalendarit, gjithashtu shikoj nje lidhje te ngushte dhe me fjalen "vere"(pije), nga sa duket kane origjinen fjalet vino,wine etj ne gjuhet e perendimit.
sa i perket kalendarit, ai eshte me origjine pagane, i modifikuar me vone(i bere i krishtere) dhe ka qene me 10 muaj.
nel De die natali di Censorino (20, 30) si legge: «I quali ritenevano che i mesi siano stati dieci, come un tempo succedeva presso gli Albani, da cui ebbero origine i Romani. Quei dieci mesi (degli Albani) avevano in tutto 304 giorni, così distribuiti: marzo 31, aprile 30, maggio 31, giugno 30, quintìle 31, sestìle e settembre 30, ottobre 31, novembre e dicembre 30».
Ps.Kalendari dhe ditet e javes jane teme me vete dhe une kam shume materiale per kete.
-
land
- Poster Grande Member

Kurse une do spekulloja(nese do quhej spekullim) qe fjala prind mund te kete lidhje me prij(udheheq), ashtu si nje prijes prin ndjekesit e vet, po ashtu dhe nje prind prin femijet e tij, ky eshte roli i tij.faon perrovarri wrote:Une ketu do te shtoja dhe fjalen 'prindi' qe do te thote me ndez,me cel,me shembelle ,me ndricuar per te plotesuar tablon e paraqitur ne menyre ideale dhe qe nuk le vend per dyshime mbi argumentimin logjik te mesiperm.
ne latinisht kemi parentem, e lidhin me fjalen parere=partorire, lind(shqip), por nuk eshte e besueshme sepse prindi mashkull nuk lind, eshte mema ajo qe lind femijet. nga latinishtja e kane huazuar fjalen anglezet, parents, por ne italisht parenti ka krejtesisht kuptim tjeter, do te thote te aferm(kusherinjte), per prind ata perdorin genitori.
besoj qe fjala prind eshte shume e vjeter.
- Henry Noel Brailsford
-
faon perrovarri
- Honored Member

Ky eshte nje ''spekullim'' frut dhenes.land wrote:Kurse une do spekulloja(nese do quhej spekullim) qe fjala prind mund te kete lidhje me prij(udheheq), ashtu si nje prijes prin ndjekesit e vet, po ashtu dhe nje prind prin femijet e tij, ky eshte roli i tij ,besoj qe fjala prind eshte shume e vjeter.
Pse?Cili eshte 'emerusi' i perbashket si dhe hallka lidhese e prindi, prij, prijes,prende,prind?
'prindi' ~~ndezi zjarrin,'prij~~ai qe heq udhen naten me zjarr,'prende~~hyinesha e agimit,ndricimit,.............tek fjala prind kemi kalimin e emertimeve ne hapsire,dhe konkretisht perfetyroni psh nje turre me dru i veme 'fijen e shkrepses'dhe kemi 'lindjen' e zjarrit ,paksa dicka te tille e 'pa' aktin seksual qe burri i ve flaken gruas dhe kemi lindjen e femijes .Pra kemi nje paralelizem ne sferen e mendimit ne tre nivele ,me zjarin ,shkrepetimat dhe aktit seksual.
- Zeus10
- Grand Fighter Member

- Mallakastrioti
- Galactic Member

teksti i plote si me poshte:

-
land
- Poster Grande Member

Dodonen ne fillim e kontrollonin Thesprotet ilire dhe vetem me pas Molloset.C'do te thote kjo? qe Thesprotet dikur kane qene me ne veri, po ashtu dhe Molloset, te cilet kur kane marre orakullin e Dodones kane zene teritoret e Thesproteve, kemi te bejme me spostimet e teritoreve te fiseve. Spostimi i fiseve eshte ne kahun Veri-Jug. Pra dodona nuk mund te jete atje ku ne shohim neper harta ku jane vendosur Thesprotet dhe Molloset, por me ne veri. Dodona ne shqiperi ka shume te ngjare te jete, identifikimi i vendit te sakte eshte shume i veshtire, pothuaj i pamundur.
mendoj qe Dodona=Diona
Dodona atje ku e vendosin greket sot eshte totalisht nje bullshit, nuk ka asnje artefakt ku te permendet emri Dodone, te leme menjane lisin qesharak qe e kane mbjelle vone fare.
- Henry Noel Brailsford
-
land
- Poster Grande Member

- Henry Noel Brailsford
- Zeus10
- Grand Fighter Member

Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων
Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου, ἀμφὶ δὲ Σελλοὶ
Nese do e transkiptojme, do te kishim: MEDHEON(ω eshte tingull midis o dhe u). Kjo fjale mund te jete gjithshka vecse jo interpretimi qe i jep shkolla anglo-saksone e filologjise. Per mendimin tim ka tre mundesi, per shpjegimin e saj:
1. Ajo duhet ndare ME DION(ku Dion-a eshte ose pararendesja e Zeusit, ose Zeusi vete)
2. Medheun(qe mund te interpretohet, më dheun(token)
3. Mëdheunj=mëdhenj ( duke pasur parasysh qe ν ka shpeshhere vleren fonetike te nj)
- Arbëri
- Universe Member

FLM.
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
- Zeus10
- Grand Fighter Member

Ky eshte shpjegimi qe i jep propaganda greke, emrit te gruas te mbretit Ilir Glaukut. Nese ky shpjegim i sakte atehere ai perputhet 100% me ate qe perdorin shqiptaret sot e kesaj dite:18. BEROE (Bερώη) f Ancient Greek
Daughter of king Arrybas and wife of the Illyrian king Glaukos. She brought up Pyrrhos when he was a child. Her name derives from the greek verb “φέρω” (=bring ie in north-west greek dialect f becomes b)
bring (irrv brought)---- bie (fprr prura, prurë, bjerë)BIE II kal.
1. Mbart diçka nga vendi ku është dhe e sjell afër, sjell; e zhvendos, e sjell dikush nga larg në vendin ku jam unë; kund. shpie, çoj. E bie dollapin nga kati i dytë në të parin. E bie nga Shkodra në Tiranë. E bie tryezën afër dritares. I pruri me karrocë (me makinë, në krahë). I prunë eshtrat e rilindësit të shquar në atdhe. E prunë ujin (dritën elektrike) në fshat. Më bjer një kazmë (një lopatë, një darë)! I pruri një karrige.
Më bjer një pjatë (një lugë)! Më bjer një gotë ujë! Bjerma ta shoh!
2. Marr e sjell diçka me vete, sjell diçka për një njeri; vet. veta III sjell, çon diku, nxjerr. I pruri një letër (një telegram). I pruri një dhuratë. Pruri një lutje (një kërkesë, një ankesë). Bjere edhe djalin kur të vish! Bie me vete. Lumi pruri kërcunj. E pruri rryma. E prunë me zor.
Shiheni pak me vemendje:
Bερ-ώη=bjerë(bie)
qe ne pjesore bene pikerisht fjalen ""greke"" me nje metateze:
φέρ-ω=pher~prur-ë(bjerë)