"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Greece the land where the myths replace history(Macedonia)

Në këtë nën-frorum do të hidhen të gjithë ato artikuj apo shkrime që marrin në analizë historine kulturën dhe gjuhën tonë. Në të nuk do të mungojnë dhe shkrime të tjera lidhur me aspekte te tjera të jetës dhe botës qe na rrethon.

Moderator: Hymniarber

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#16

Post by ALBPelasgian » Thu Mar 31, 2011 4:56 pm

Zeus per keto faqe s'kam ndonje verejtje te vecante pervec nje pyetjeje me qellim te qartesimit jo vetem per mua por edhe per te tjeret:
"Trifling causes occasionally unite and disunite the Aetolians, Acarnanians, and Macedonians, men speaking the same language. With foreigners, with barbarians, all Greeks have, and ever will have, eternal war: because they are enemies by nature, which is always the same, and not from causes which change with the times."
Livi a eshte duke shigjetuar me qenien 'barbare' maqedonet, etolet e akarnanet kundruall Grekeve apo thjesht po shigjeton me stigmen 'barbar' romaket?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#17

Post by Zeus10 » Thu Mar 31, 2011 5:17 pm

Sipas konteksit, me shume mundesi ka qe ai quan barbare romaket, por ka nje problem tjeter te madh, sepse ne me shume se nje rast vete Roma quhej qytet grek nga te huajt(do e sjell ne faqet ne vazhdim), qe paraqet jo vetem nje kontradikte, por dhe nje prove mese te sigurt qe etiketa 'grek' nuk eshte etnike dhe gjaku, ne thelbin e saj.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#18

Post by Zeus10 » Fri Apr 01, 2011 10:50 pm

Image
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#19

Post by Zeus10 » Fri Apr 01, 2011 11:11 pm

Image
Image
Image
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#20

Post by Zeus10 » Sat Apr 02, 2011 10:49 pm

Image
Image
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#21

Post by Zeus10 » Sat Apr 02, 2011 11:09 pm

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#22

Post by ALBPelasgian » Mon Apr 04, 2011 2:02 pm

Shkelqyeshem Zeus! S'ka asnje verejtje pervec nje sugjerimi:

Librat e cituar i keni vendosur ne artikull t'skanuar, gjegjesisht te nenvizuar pjeset me te rendesishme. A nuk do te ishte mire qe ne kuader t'shtjellimit ta citoni drejtperdrejte rreshtin ne fjale (kurse ne kllapa ta shenoni referencen: vepren + autorin + vitin dhe vendin e botimit)?!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Greece the land where the myths replace history(Macedoni

#23

Post by Zeus10 » Mon Apr 04, 2011 7:23 pm

Tani per tani Alb, une jam ne fazen e shkrimit te artikullit dhe natyrisht ne nje faze te mevonshme, do ti paraqis referencat ne menyre te pershtatshme. Meqe e bera publik, pas hezitimeve te medha, po vjel nderkohe mendimet tuaja per ta permiresuar ate.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Arberiaonline, artikuj dhe analiza”