"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Stefan bizanti dhe rendesia e tij

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#61

Post by Mallakastrioti » Sat Sep 04, 2010 12:30 pm

Trojan wrote:Me fal ke te drejte... Ai qe mori Midhine(Medea) eshte Πιθων qe sic duket quhej dhe Philo Illyrios!!!!!!!!
Jo vetem kaq,por ngaqe kam gati tre dite qe po kerkoj te merrem me kete pasazh te autorit,ky emer "enigmatik" pra si derivant dhe ku gjendet si toponim jo vetem qe me ka nxjerre midis Paoneve ne Maqedoni,si dhe Dasareteve,por edhe me tej deri ne Peleponez ku gjendet "Pilos".

Po te kerkosh rreth Peleponezit,"studiuesit" e wiki. dhe me gjere kerkojne ta lidhin me mitologjine,pra Pelopet si derivant.Por le tu japim nje variant disi me racional.Ne se eshte e vertet qe Doret e lashte zbriten nga malet e Epirit,Thesalise dhe Maqedonise,doemos qe mbarten emertimet e vendeve nga emigruan dhe ky eshte nje fakt qe vlen jo vetem per popullatat ne Ballkan,por gjithe andej.

Kerko te lidhesh bashke keto dy emertime:

Πύλος -πaόννησος----e kam frike mos na del "Pilo i Paoneve"---="Pilo-paones" (Ke sot ne Peleponez nje zone quajtur PYLOS)

Mjafton te besh "google" per Pilos Greece dhe historite qesharake qe deftejne greket per Peleponezin.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#62

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 05, 2010 8:53 am

Scymnus of Chios.

(Po e vendos ketu si autor,pasi nuk dua te hap nje teme me vete per te.)

Scymnus of Chios (fl. c. 185 BC) was a Greek geographer. He was said to have been the author of a periegesis in prose.

An anonymous verse periegesis first published at Augsburg in 1600, originally ascribed to Marcianus of Heraclea, was long thought to be the lost work of Scymnus, but this was shown not to be the case by Augustus Meineke (edition, 1846), and the author is now usually known as Pseudo-Scymnus.

Nuk ka shume te dhena rreth tij dhe gati gati injorohet,megjithate po sjell per momentin dy pjese te shkeputura nga ky liber:

"Scymni Chii periegesis [really by an unknown author] et Dionysii descriptio ...
Di Scymnus (of Chios.),Dionysius (son of Calliphon.) "

Image

...si dhe:

Image


Do te lutesha Trojan ose Zeus ne se kini mundesi per nje perkthim te sakte ketyre dy pjeseve.Flm.
Image

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#63

Post by Phoenix » Sun Feb 27, 2011 9:32 am

[quoteemStephani Byzantii Ethnikōn quae supersunt - Stephanos (ho Byzantios), Anton Westermann -]http://books.google.com/ebooks/reader?i ... put=reader[/quoteem]
Në Google ka disa botime ku mund ta lexoni. Në disa prej tyre kërkohet me pasë një llogari në Google me e lexuar botimin.

Po ju sjell disa pjesë të vogla që i shkëputa nga ky libër. Janë të lutur anëtarët e Forumit që e njohin greqishten e vjetër, nëse kanë kohë, të përkthejnë pjesët që iu duken të vlershme. :)

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#64

Post by Zeus10 » Sat Apr 23, 2011 12:53 am

Zeus10 wrote:

The Albanians were never mentioned in Byzantine, (not even of the works by Constantine VII Porphyrogenitus), Arab, Armenian or any other texts before the 12th cent.


Une nuk mendoj, keshtu, nese S.Byzantini i perket vertet shekullit te 6-te pas Krishtit, ja ku i ka permendur ai Arbonet, apo Arbonitet(pa folur per Polibin):

Image

shume perpara Ana Komnenes:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#65

Post by ALBPelasgian » Sat Apr 23, 2011 10:56 am

Mallakastrioti wrote: Kerko te lidhesh bashke keto dy emertime:

Πύλος -πaόννησος----e kam frike mos na del "Pilo i Paoneve"---="Pilo-paones" (Ke sot ne Peleponez nje zone quajtur PYLOS)

Mjafton te besh "google" per Pilos Greece dhe historite qesharake qe deftejne greket per Peleponezin.
Kam grumbulluar lende te mjaftueshme sa per te diktuar njefare pranie te kryehershme te peoneve ne Apia (emertim tamam ilir per ate qe me vone u be, Peleoponez). Nje rrefenje e kumtuar nga Pausania, e lidh terthorazi Peonin (eponimin e peoneve) me Peleoponezin:
Paeon. A son of Endymion, and brother of Epeius, Aetolus, and Eurycyde; from whom the district of Paeonia, on the Axius in Macedonia, was believed to have derived its name. (Paus. 5.1. %sect; 2, &c.)
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#66

Post by Zeus10 » Sat Apr 23, 2011 1:03 pm

Greek Πέλοψ, from pelios: dark; and ops: face, eye
Edhe sikur te pranojme kete shpjegim, ata qe e kane dhene duhet te na shpjegojne, se perse foljet dhe fjalet shqipe:

pe(pa, shikoj)
pis(e zeze, erresire)
nez(ndez, dal ne drite)

e shpjegojne kaq mire kete emer.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#67

Post by erix77 » Sat Apr 23, 2011 4:40 pm

Comiscortes from Albania=Kembshkurti nga Shqiperia
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#68

Post by Zeus10 » Sat Apr 23, 2011 4:46 pm

Solla keto vargje te Eskilit nga Suppliant ne lidhje me emrin e vjeter te tij:
[col]γηγενοῦς γάρ εἰμ᾽ ἐγὼ Παλαίχθονος
ἶνις Πελασγός, τῆσδε γῆς ἀρχηγέτης.
ἐμοῦ δ᾽ ἄνακτος εὐλόγως ἐπώνυμον
γένος Πελασγῶν τήνδε καρποῦται χθόνα.
καὶ πᾶσαν αἶαν, ἧς δι᾽ ἁγνὸς ἔρχεται
Στρυμών, τὸ πρὸς δύνοντος ἡλίου, κρατῶ.
ὁρίζομαι δὲ τήν τε Περραίβων χθόνα,
Πίνδου τε τἀπέκεινα, Παιόνων πέλας,
ὄρη τε Δωδωναῖα. συντέμνει δ᾽ ὅρος
ὑγρᾶς θαλάσσης: τῶνδε τἀπὶ τάδε κρατῶ.
αὐτῆς δὲ χώρας Ἀπίας πέδον τόδε
πάλαι κέκληται φωτὸς ἰατροῦ χάριν.
Ἆπις γὰρ ἐλθὼν ἐκ πέρας Ναυπακτίας
ἰατρόμαντις παῖς Ἀπόλλωνος χθόνα
τήνδ᾽ ἐκκαθαίρει κνωδάλων βροτοφθόρων,
τὰ δὴ παλαιῶν αἱμάτων μιάσμασιν
χρανθεῖσ᾽ ἀνῆκε γαῖα μηνιταῖ᾽ ἄχη
δρακονθόμιλον δυσμενῆ ξυνοικίαν.
τούτων ἄκη τομαῖα καὶ λυτήρια
πράξας ἀμέμπτως Ἆπις Ἀργείᾳ χθονὶ
μνήμην ποτ᾽ ἀντίμισθον ηὕρετ᾽ ἐν λιταῖς.|For I am Pelasgus, offspring of Palaechthon, whom the earth brought forth, and lord of this land; and after me, their king, is rightly named the race of the Pelasgi, who harvest the land. Of all the region through which the pure Strymon flows, on the side toward the setting sun, I am the lord. There lies within the limits of my rule the land of the Perrhaebi, the parts beyond Pindus close to the Paeonians, and the mountain ridge of Dodona; the edge of the watery sea borders my kingdom. I rule up to these boundaries.
The ground where we stand is Apian land itself, and has borne that name since antiquity in honor of a healer. For Apis, seer and healer, the son of Apollo, came from Naupactus on the farther shore and purified this land of monsters deadly to man, which Earth, defiled by the pollution of bloody deeds of old, caused to spring up—plagues charged with wrath, an ominous colony of swarming serpents. Of these plagues Apis worked the cure by sorcery and spells to the content of the Argive land, and for reward thereafter earned for himself remembrance in prayers.[/col]


Pra emri i ri i Peloponezit, i cili ka ne permbajtjen e tij Πέλοψ(dhe qe perkthehet erresire, padukshmeri) duket se ka te njejtin kuptim me Ἀ-πία-ς(i pa pa), dmth i erret, i pa pare, padukshem. Ne kete ekuacion shqipja e shpjegon shume mire emrin e vjeter.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#69

Post by Zeus10 » Sat Apr 23, 2011 5:01 pm

Pra nese Pelops do te thote vertete fytyre-zi(fytyreerret) dhe Pelopet sipas mitologjise jane banoret para-pellazgas te Morese, atehere ata kane qene jo race e bardhe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#70

Post by ALBPelasgian » Sat Apr 23, 2011 5:35 pm

Zeus10 wrote:Pra nese Pelops do te thote vertete fytyre-zi(fytyreerret) dhe Pelopet sipas mitologjise jane banoret para-pellazgas te Morese, atehere ata kane qene jo race e bardhe.
Megjithate, ka burime dhe rrefenja te tjera qe Peleopsin e nxjerrin pellazgo-dardan:
PELOPS (Pelops), a grandson of Zeus and son of Tantalus and Dione, the daughter of Atlas. (Hygin. Fab. 83; Eurip. Orest. init.) As he was thus a great-grandson of Cronos, he is called by Pindar Kronios (Ol. iii. 41), though it may also contain an allusion to Pluto, the mother of Tantalus, who was a daughter of Cronos. Some writers call the mother of Pelops Euryanassa or Clytia. (Schol. ad Eurip. Orest. 5, 11; Tzetz ad Lyc. 52; comp. Apostol. Centur. xviii. 7.) He was married to Hippodameia, by whom he became the father of Atreus (Letreus, Paus. vi. 22. § 5), Thyestes, Dias, Cynosurus, Corinthus, Hippalmus (Hippalcmus or Hippalcimus), Hippasus, Cleon, Argeius, Alcathus, Aelius, Pittheus, Troezen, Nicippe and Lysidice. (Apollod. ii. 4. § 5; Schol. ad Eurip. Orest. 5.) By Axioche or the nymph Danais he is said to have been the father of Chrysippus (Schol. ad Eurip. l.c. ; Plut. Parall. min. 33), and according to Pindar (i. 89) he had only six sons by Hippodanieia, whereas the Scholiast (ad Ol. i. 144) mentions Pleisthenes and Chrysippus as sons of Pelops by Hippodaineia. Further, while the common accounts mention only the two daughters above named, Plutarch (Thes. 3) speaks of many daughters of Pelops.
Kurse nje burim tjeter thote qe ai erdhi nga Dardania 'aziatike':

"The kingdom of Dardanian Pelops, lapped by two seas [i.e. the Peloponnesos]."

Seneca, Hercules Furens 1164 (trans. Miller) (Roman tragedy C1st A.D.) :
[N.B. "Dardanian" means Anatolian since Pelops emigrated to Greece from that region.]
http://www.theoi.com/Heros/Pelops.html
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#71

Post by Zeus10 » Sat Apr 23, 2011 5:58 pm

"The kingdom of Dardanian Pelops, lapped by two seas [i.e. the Peloponnesos]."
Ka vetem nje problem, qe pershkrimi nuk perputhet me gjeografine:

Image

kurse ketu, toka ndodhet midis "dy deteve":

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#72

Post by Zeus10 » Wed Nov 30, 2011 5:55 pm

Eshte po Stefan Bizantini, qe ne librin e tij, shkruan per nje koloni(qytet) te Arbaneve ne Pontus:
Ethnica, Epitome, f 110,rreshti 21, thote:
Αρβανιον πολις προς το Ποντω το εθνικον αρβανιος και το θηλυκων εν κοινω γενει Αρβανιος ακτη.


Ajo qe nuk dime eshte nese keta arbane, jane te njejtet me arberoret, apo te njejte me albanet e Kaukazise. ne nuk dime gjithashtu, nese Pontusi i permendur eshte thjesht nje koloni, apo nje vendbanim origjinal i tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#73

Post by ALBPelasgian » Wed Nov 30, 2011 8:39 pm

Zeus10 wrote:Eshte po Stefan Bizantini, qe ne librin e tij, shkruan per nje koloni(qytet) te Arbaneve ne Pontus:
Ethnica, Epitome, f 110,rreshti 21, thote:
Αρβανιον πολις προς το Ποντω το εθνικον αρβανιος και το θηλυκων εν κοινω γενει Αρβανιος ακτη.


Ajo qe nuk dime eshte nese keta arbane, jane te njejtet me arberoret, apo te njejte me albanet e Kaukazise. ne nuk dime gjithashtu, nese Pontusi i permendur eshte thjesht nje koloni, apo nje vendbanim origjinal i tyre.
Ajo cka bie rregullisht ne sy eshte se forma me gjasme rrenjese "Αρβ" gjendet me dendesisht ne ate qe autoret e mocem e cilesonin si 'Iliri e mirefillte) qe perfshin viset qe nga Liburnia jugore gjer tek taulantet, dmth Shqiperia e sotme qendrore.
Arbo was a Liburnian island Perseus edu "The Libyrnides are the islands of Arbo, Pago, Isola Longa, Coronata, &c., which border the coasts of ancient Liburnia, now Murlaka."
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#74

Post by Zeus10 » Tue Dec 20, 2011 2:13 am

Stefan Byzantini shkruan:

έστι και εν Κρήτη Άρβιον Όρος ένθα τιμάται Άρβιος Ζεύς

Eshte ne Krete Mali Arbion, atje ku adhurohet Zeusi Arb-io.

Pastaj ai vazhdon:

Άρβιος ούν και ο κατοικών το όρος

Arbios quhen gjithashtu banoret e malit.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#75

Post by Zeus10 » Tue Dec 20, 2011 2:40 am

Kur ai flet per nje vend ne Krete, te quajtur Albë, ai thekson qe banoret e tij quhen ALba-i-os:

Image

qe jane me te njejtin etnicitet si Tebanet, banoret e Tebes, qytetit te themeluar prej Kadmosit, babait te popujve Ilirike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”