"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#1

Post by Zeus10 » Sat Sep 17, 2011 8:54 pm

Shkeputur nga libri i nje autoreje shqiptare, po sjelle disa foto te veshjeve shqiptare, me simbole te mocme, qe provojne trashegimine tone te sterlashte:

Image
Image

Te ben sidomos pershtypje svastika, qe eshte nje nga simbolet e krijimit dhe ka te beje me besimet shume te lashta, shume me perpara feve te tanishme.

Shenim: do i lutesha moderatoreve, qe nese kemi ndonje teme me svastiken, ta bashkengjisin kete postim atje.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#2

Post by rrëqebull » Tue Nov 13, 2012 12:17 am

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#3

Post by rrëqebull » Tue Nov 13, 2012 12:18 am

Simbolet 8 000 vjeçare të kulturës neolitike ballkanase në veshjet popullore Shqiptare
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#4

Post by rrëqebull » Tue Nov 13, 2012 12:21 am

Kulti i kalit për shumë studimtar ka një bazë të gjerë shtrirjeje në popuj dhe vende të ndryshme, por Fetusi, në shekullin e II para e.s. , shkruante se perëndia e Neptunit më parë ndër fiset ilire quhej hippius, që do të të thotë “me kalërue, me hip”.
Kështu shprehet dhe studimtari austriak, Karl Traimer:<<Vetë emri 'hipus', që quhet kali, lidhet me foljen “hip”, domethën të kalërosh.>>
[marrë nga http://fejashqiptare.org/]

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#5

Post by rrëqebull » Tue Nov 13, 2012 12:22 am

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#6

Post by Arbëri » Tue Nov 13, 2012 12:26 am

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#7

Post by rrëqebull » Tue Nov 13, 2012 12:29 am

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#8

Post by rrëqebull » Wed Nov 14, 2012 8:37 pm

Një rëndësi të veçantë kanë këto gjetje mbresëlënse që i përkasin fisit ilir të Daunëve.
Ato na paraqesin me një trajtëlexueshmëri të përkryer, dhuntinë artbërëse të parardhësve tanë, që ende sot pasqyrohet dhe ruhet plotësisht tek simbole
t, vizatregimet, arturinat dhe veshjet tona kombëtare.
Plotpërmbajtja vizatreguese e këtyre kryeveprave ilire në gur të 2800 vjetve më parë, është e krahasueshme, madje e njëjtë, me atë të simbolikës së paranikve të grave shqiptare dhe të Xhubletës, siç tregojnë për shëmbull, svastikat, ylli gjashtcepsh dhe zogjtë sqep-më-sqep.
LASHTËSIA VAZHDON!

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#9

Post by rrëqebull » Fri Nov 16, 2012 11:13 pm

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#10

Post by rrëqebull » Sat Dec 22, 2012 10:46 pm

Image

Image

Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#11

Post by bardus » Sun Dec 23, 2012 10:31 am

Rreqebull,ajo qe me habit tek postimi nr,8 eshte pamja e kesaj dickaje te paspjegueshme ,cfaredo qe eshte me duket interesante.

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#12

Post by rrëqebull » Sun Dec 23, 2012 12:38 pm

bardus wrote:Rreqebull,ajo qe me habit tek postimi nr,8 eshte pamja e kesaj dickaje te paspjegueshme ,cfaredo qe eshte me duket interesante.

Image


Mendoj se mund të jenë shtiza/biza për të punar leshin..
Bukuria e këtyre gurgdhendjeve ilire është se në ato ne mund të shikojmë që gratë ilire përdornin, jo vetëm të njëjtat shkrola tona, por edhe një veshje që ka gjasa të jetë Xhubletë! Pra padyshim ato dinin të punonin me shtiza.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#13

Post by rrëqebull » Sun Dec 23, 2012 4:01 pm

rrëqebull wrote:Image
Porsi këto, në qilimet traditore të Drenicës
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#14

Post by rrëqebull » Fri Dec 28, 2012 8:19 pm

Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#15

Post by Mallakastrioti » Fri Dec 28, 2012 9:37 pm

Rastesisht hasa ne kete foto interesante. Personalisht nuk di ne se kjo koke njeriu me qeleshe (tipike Labe) eshte gjetur ne varret e Elimeve apo Jelimeve (varre te cilat kane ekzistuar jo vetem ne Vranisht por edhe Terbaç).

Une kuptoj perse anashkalohet aspekti studimor lidhur Elimeve (Hyllejve), pra nje kerkim profesional lidhur ketij fisi te rendesishem se lashtesise (apo disa fisve, pasi nuk mendoj se ishte vetem nje fis), por nuk dua te mendoj se injorimi do vazhdoje gjate prej institucioneve zyrtare perkatese (ne kohen e diktatures komuniste ne Terbaç te Vlores u shkaterruan ato qe quheshin "varre te Jelimeve" prej "arkeologeve" te regjimit, dhe nje Zot e di perse!!!!!---Perse duhet te kete frike gati gjithe Bota prej Jelimeve?

Image
Image

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”