"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#16

Post by rrëqebull » Sat Dec 29, 2012 5:34 pm

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#17

Post by rrëqebull » Sat Dec 29, 2012 7:42 pm

XHUBLETA
Veshja e Hyjneshës,
pjesë e trashëgimisë të banorëve të parë të Siujdhesës tonë!

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#18

Post by rrëqebull » Tue Jan 01, 2013 5:51 pm

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#19

Post by Arbëri » Thu Jan 03, 2013 10:04 pm

Shkruan
"Tatuazhe me elemente proshqiptare te Iliro-Trakeve edhe neper vendbanimet e Bosnjes"
Nga Muzeu i Zagrebit , Kroaci
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#20

Post by Arbëri » Thu Jan 03, 2013 10:11 pm

Arbëri wrote:Shkruan
"Tatuazhe me elemente proshqiptare te Iliro-Trakeve edhe neper vendbanimet e Bosnjes"
Nga Muzeu i Zagrebit , Kroaci
Image
Bosnian Catholic tattoos, ca. 1908 (Edith Durham)
Bosnian Catholic body tattooing, late 19th Century.
Durham, arguably one of the most important British writers on the culture of Albania, documented the existence of many tattooed Albanian Catholics, most of whom had migrated to the area from Bosnia to evade the Turks in the 15th century: “the bulk of these Catholic…tribes-folk, both men and women, are tattooed on the back of the hand, the forearm, or the breast with a cross; but never a plain cross. It has a crescent above and below it; or the arms terminate in small circles; or some in circles and some in crescents; or the cross is in the ‘sun-wheel’ form.” Durham stated that “most people said they did it because they were Catholics. One man remarked it was to ensure you Christian burial, if you died abroad.” When Durham asked what the meaning of the circle and crescent represented, she was told, “Dielli - the sun, and Hana - the moon. The cross was to show you were Christian.” A local priest offered, “They have a number of curious pagan beliefs which they will not tell me. I have found that they believe in two powers – Light and Darkness – which are in conflict – Good and Evil. These tattoos are in some way connected with it. So is the Serpent, which they sometimes tattoo and also draw on walls.”
Image
Article © 2010 Lars Krutak
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#21

Post by Zeus10 » Thu Jan 03, 2013 10:38 pm

Arbëri wrote:....... “Dielli - the sun, and Hana - the moon. .......
Diellin dhe Han-ën, i gjejme te adhuruara prej shqiptareve qe ne lashtesi.

Image

Ka shume mundesi qe Hana te therritej, DI-(H)ANA ose ne ""greqisht"" Diona ku rrokja nistore DI, eshte formalizimi ne gjuhe i konceptit te D(r)I-tës, perkatesisht:

Di-elli---->Δίας( ku ας eshte thjeshte nje prapashtese parazitive)
dhe
Di-(h)ona--->Διώνη

Koncepti i drites i sintetizuar ne rrokjen DI, ka dhene dhe kuptimin e peren-di-se, ose DI-asin, sepse gjithmone ka nje lidhje perceptive midis Di-asit(Zotave) dhe drites(dites, diturise).
http://arbenia.forumotion.com/t70-zeus-and-dione
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#22

Post by Mallakastrioti » Fri Jan 04, 2013 12:17 am

Pasqyre Etruske "Herkuli duke pire prej gjirit te Heres" (Sipas zyrtares)
Shohim tre figura femerore:

Image

Muji ne folklorin shqiptar apo "Eposi i Kreshnikeve" eshte pikerisht figura qendrore e Eposit i cili fuqine e vet e merr prej qumeshtit qe pi prej gjirit te Zanave

Image

...dhe Zanat e Malit ishin pikerisht ato qe paraqiten perhere ne numrin tre ne Eposin shqiptar.
Atributet e tyre jane : DHIA E EGER dhe PELLUMBI, dhe pikerisht ne keto atribute qendron fuqia e tyre.

"Ne tri Dhi te egra qendron fuqia e Zanave dhe keto Dhi kane qime dhe brire te Arte dhe nga nje pellumb ne bark..."- (M. Tirta, Shtres. Mit. ne Ep. Shqip)

Gjithashtu mos te harrojme se ne gjetjet arkeologjike te ndryshme nder Ilire, paraqiten perhere Nimfat apo Zanat (numri tre) sikurse bariu Pan apo Silvani siç u pagezua prej Romakeve:

Image

...por te nje rendesie te veçante jane edhe monedhat gjetur ne Apolloni te Ilirise ku pikerisht rishfaqen keto Nimfa apo Zana perhere ne numrin tre
duke vallezuar perreth nje zjarri:

Image
Illyria, Apollonia AR Drachm. Mid 1st century BC. Bionos & Agonippos, magistrates. Laureate head of Apollo left; BIWNOS / Three nymphs, hand in hand, dancing around a fire;
...

Ne mos gaboj edhe vet Diau (Zeus) kur ish i mitur u rrit me qumeshtin e Dhise Amalti:

Image

...dhe ne se do shkojme nder zonat e thella malore apo rurale e te pyesim grate e vjetra apo plakat :
"Ne kohe te para, kur nje nene te re qe sapo kishte lindur, ne se i mungonte qumeshti amenor, si ushqente prodhin e vet?-pergjigja do jete perhere teje e thjeshte: " Qumeshti i Dhise perdoret ne keto raste,se vetem Dhia zgjedh ushqimin e vet dhe qumeshtin e ka te paster"
Shqiptaret e lashte e dinin kete gje, pra qe vet Diau u ushqye prej qumeshtit te Zanes (Dhise se eger)dhe keto Zana apo Nimfa kur shiheshin nder malet e tyre, ngjanin si qenie me fuqi Hyjnore!
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#23

Post by rrëqebull » Fri Jan 04, 2013 12:33 am

Mallakastrioti wrote:Pasqyre Etruske "Herkuli duke pire prej gjirit te Heres" (Sipas zyrtares)
Shohim tre figura femerore:

Image

Muji ne folklorin shqiptar apo "Eposi i Kreshnikeve" eshte pikerisht figura qendrore e Eposit i cili fuqine e vet e merr prej qumeshtit qe pi prej gjirit te Zanave

Image

...dhe Zanat e Malit ishin pikerisht ato qe paraqiten perhere ne numrin tre ne Eposin shqiptar.
Atributet e tyre jane : DHIA E EGER dhe PELLUMBI, dhe pikerisht ne keto atribute qendron fuqia e tyre.

"Ne tri Dhi te egra qendron fuqia e Zanave dhe keto Dhi kane qime dhe brire te Arte dhe nga nje pellumb ne bark..."- (M. Tirta, Shtres. Mit. ne Ep. Shqip)

Gjithashtu mos te harrojme se ne gjetjet arkeologjike te ndryshme nder Ilire, paraqiten perhere Nimfat apo Zanat (numri tre) sikurse bariu Pan apo Silvani siç u pagezua prej Romakeve:

Image

...por te nje rendesie te veçante jane edhe monedhat gjetur ne Apolloni te Ilirise ku pikerisht rishfaqen keto Nimfa apo Zana perhere ne numrin tre
duke vallezuar perreth nje zjarri:

Image
Illyria, Apollonia AR Drachm. Mid 1st century BC. Bionos & Agonippos, magistrates. Laureate head of Apollo left; BIWNOS / Three nymphs, hand in hand, dancing around a fire;
...

Ne mos gaboj edhe vet Diau (Zeus) kur ish i mitur u rrit me qumeshtin e Dhise Amalti:

Image

...dhe ne se do shkojme nder zonat e thella malore apo rurale e te pyesim grate e vjetra apo plakat :
"Ne kohe te para, kur nje nene te re qe sapo kishte lindur, ne se i mungonte qumeshti amenor, si ushqente prodhin e vet?-pergjigja do jete perhere teje e thjeshte: " Qumeshti i Dhise perdoret ne keto raste,se vetem Dhia zgjedh ushqimin e vet dhe qumeshtin e ka te paster"
Shqiptaret e lashte e dinin kete gje, pra qe vet Diau u ushqye prej qumeshtit te Zanes (Dhise se eger)dhe keto Zana apo Nimfa kur shiheshin nder malet e tyre, ngjanin si qenie me fuqi Hyjnore!
Shum punim i mirë.Më ka mrekulluar kjo dritëshkronja e Marubit kur e kam parë për herë të parë. Mendoj se përputhet shkëlqyshëm me ato që thua ti dhe me ato që shkruan Mark Tirta:
Treshin si simbol ndër llirë e gjejmë dhe në jo pak objekte me natyrë fetare: Diana ilire, hyjni e natyrës së këtij vendi, vërehet në tre figura që zakonisht është quajtur Diana llire e dy nimfa, po që ndoshta më mirë do të ishte të quheshin Tri Diana llire, ashtu si i gjejmë ndër Shqiptarë: Tri Zana bashkë, një më të madhe e dy më të vogla.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#24

Post by Mallakastrioti » Fri Jan 04, 2013 1:03 am

Te falenderoj Rreqebull!
Eshte me se e vertet se numri tre nder Zana sikurse Nimfa ndeshet ne te dyja raste, pra Mitologjine shqiptare sikurse artefaktet Ilire, por ka interes te veçante se edhe ne Dodone te lashte ndeshim numrin tre. Pra tre priftereshat e Dodones te cilat ndoshta ishin forma me arkaike e ketyre Zanave (Te Thenat?) e ne mos gaboj edhe ne rastin e Dodones shfaqet figura e pellumbit, sikurse ne rastin e Zanave qe nje nder atributet e tyre kishin kete shpend.
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#25

Post by rrëqebull » Fri Jan 04, 2013 1:10 am

Mallakastrioti wrote:Te falenderoj Rreqebull!
Eshte me se e vertet se numri tre nder Zana sikurse Nimfa ndeshet ne te dyja raste, pra Mitologjine shqiptare sikurse artefaktet Ilire, por ka interes te veçante se edhe ne Dodone te lashte ndeshim numrin tre. Pra tre priftereshat e Dodones te cilat ndoshta ishin forma me arkaike e ketyre Zanave (Te Thenat?) e ne mos gaboj edhe ne rastin e Dodones shfaqet figura e pellumbit, sikurse ne rastin e Zanave qe nje nder atributet e tyre kishin kete shpend.
Asgjë.


Me vërte lidhen shumë gjëra, që si gjithmonë rrjedhin nga mjedisi shqiptar i lashtë, dhe po aty janë ruajtur.

Në ldihje me pëllumbat, këo ditë më rastisi të gjeja një lidhje të mundhsme midis fisit të Labeatësve me
LLABATAN m. zool., krahin.
Guhak. Rri si llabatan.
GUHAK m.
1. zool. Lloj pëllumbi i egër e shtegtar, me trup të mbuluar me pendë ngjyrë hiri në të kaltër dhe me krahë të larmë.

pst, sapo ta vodhën punimin dhe e kanë hedhur në fb (:P)

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#26

Post by Mallakastrioti » Fri Jan 04, 2013 1:17 am

Sikurse "Leleget" shtegetar. Pra mund te jete e mundur qe edhe Labeatet te kishin marre apo dhene emrin ketij shpendi.

(Nuk ka rendesi, le ta vjedhi autori shkrimin dhe ta publikoje ne FB, tek e fundit do i dalin lakrat sheshit qe shkrimi eshte i "tjeterkujt" :)
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#27

Post by rrëqebull » Fri Jan 04, 2013 1:32 am

Mallakastrioti wrote:Sikurse "Leleget" shtegetar. Pra mund te jete e mundur qe edhe Labeatet te kishin marre apo dhene emrin ketij shpendi.

(Nuk ka rendesi, le ta vjedhi autori shkrimin dhe ta publikoje ne FB, tek e fundit do i dalin lakrat sheshit qe shkrimi eshte i "tjeterkujt" :)
Natyrisht që emrat e kafshëve, jo vetëm të shpendëve, i hasim gjithandej nëpër fiset parake, ashtu si dhe në emrat e përveçëm shqiptar. Zogjt, sidomos ata të mjediseve ujore, janë simbole pjellorie femërore, ashtu si gjarpëri, mashkullore.

(do i dalin lakrat, se fundja nga Mallakastra është dhe ai që e hodhi në fb :P)

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#28

Post by rrëqebull » Mon Jan 21, 2013 4:46 pm

Simbolet pagane iliroshqiptare që pasi kaluan tek Perandoria Romake përmiet Perandorëve Ilirë, u bënë simbole të Bizantit. Nga ky, i Perandorisë Osmane(që zaptoi Bizantin) dhe, nga kjo, i flamurit të Turqisë, si trashëgimtare e Osmanëve.

Kurse ne, si i thonë Malësoret Edith Durhamit: Ne e kena pas gjithmonë.
«Nuset e martuara katolike të Malsisë së Madhe mbajnë një qëndismë gjysmëhëne argjendi ose floriri tek kësula e tyre. Ato betohen dhe qartësojnë që kjo nuk ka të bëjë asgjë me turqit:"Âsht traditë e jona. E kena pas gjithmonë"
Nuk kalon shumë kohë, pasi të jetosh me fisnikun verior, pa zbuluar që ai e zbaton fenë(musl. a krist.) veç si lustër të jashtëm më se sipërfaqësor. Ai ndjek më shumë bestytnitë e mistershme dhe besimet e ruajtura në brendësinë e tijë, dhe nuk pyet për hoxhë a prift kur mësimet e këtyre vozitin kundër botëkuptimit të tijë shqiptar në lidhje me mënyrën se-si-ecën-bota» Edith Durham, 1908
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#29

Post by rrëqebull » Sat Jan 26, 2013 8:23 pm

Vazhdimësia iliro-shqiptare e dëshmuar edhe nga krehja e flokëve të një princeshe ilire nga fisi i Lekës Mahëdhôn, e njëjtë me atë të princeshave të Maleve Shqiptare.

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

#30

Post by Arbëri » Mon Feb 18, 2013 4:32 pm

Mallakastrioti wrote:Rastesisht hasa ne kete foto interesante. Personalisht nuk di ne se kjo koke njeriu me qeleshe (tipike Labe) eshte gjetur ne varret e Elimeve apo Jelimeve (varre te cilat kane ekzistuar jo vetem ne Vranisht por edhe Terbaç).

Une kuptoj perse anashkalohet aspekti studimor lidhur Elimeve (Hyllejve), pra nje kerkim profesional lidhur ketij fisi te rendesishem se lashtesise (apo disa fisve, pasi nuk mendoj se ishte vetem nje fis), por nuk dua te mendoj se injorimi do vazhdoje gjate prej institucioneve zyrtare perkatese (ne kohen e diktatures komuniste ne Terbaç te Vlores u shkaterruan ato qe quheshin "varre te Jelimeve" prej "arkeologeve" te regjimit, dhe nje Zot e di perse!!!!!---Perse duhet te kete frike gati gjithe Bota prej Jelimeve?

Image
Aleksandri i madh , me Hene dhe Diell ne Plis
Nelson-Atkins Muzeu i Artit, Kansas City, Missouri, USA.

Image

Edhe nje lidhje tjeter me simbolet ne foto ne kete faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276

Ne nder kohe edhe nje foto te ngjashme e gjeta : http://www.flickr.com/photos/menesje/29 ... otostream/
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”