"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Sillni fotografi historike që dëshmojne anët e panjojtura të një ngjarje, personi, apo fenomeni historik, ose që ndihmojnë në favor të një teze historike.
Gazmend wrote: Atehere n'ate rast anterate aty ne foto me plisa, ja duhet me qene shqiptare te krishtene ose shqiptare te sllavizume.
E mbani mend kete pasazhin:
"Li Christiani de monti, sopra de quali e ilpi¹ (Turchi) non ponno imponere aggrauij, ne meno il loro tirannico dominioessercitari, et për cominciar p-ma dal Montedi Craina, dico, ch'egli s'ta sopra Antiuari e faspoliera al lago di Scutari, che...sia aspro ethorribile, contiene pero in se alcuni buoniVillaggi, che sono Fteano , Brisca, Morichio,Liania e Lestano e Slebani ; Craina del ritoseruiano, contiene non di meno molti, chesono del rito latino ; dallao quali luoghi puonno facilimente uscire il numo di cinque-cento huomini ualorosi ; ...la Zeta contigua aLestano, qual parte del Montenero del rito, elingua Illirica, e non esser annomerata fra lanatione Albanese. Ma fauellando delle quat-tro populationi de Piperi, Bratonisi, Bielopau-louicchi e Cuechi, liquali & il loro granualore nell nell armi danno segno di esser desangue Albanese e a tale dalli Albanesi sonotenuti ; nulla di meno essendo quasi tutti delrito seruiano, e di lingua Illirica, ponno pi presto dirsi Schiauoni, ch'Albanesi.
Shqiptaret e besimit sllavo-ortodoks, u treten ne masen e kombeve te reja, te quajtura sllavike. Per kete arsye, autori i librit me siper, e ka me kollaj ti klasifikoje njerezit e ketij grupi me gjak shqiptar, me mire si Schiavoni (skllave=slave), per shkak te besimit te tyre. Qe keta shqiptare, te kene luftuar perkrahe sllaveve, eshte mese normale, nuk kishte ardhur akoma koha, qe ata te luftonin per gjakun, fisin dhe gjuhen. Persa i perket gjuhes sllave, sic e kam thene dhe me pare, ajo eshte gjuha e Kishes sllave-ortodokse dhe jo e races, prandaj keta shqiptare i kane folur te dyja. Ndryshe nga shqiptaret muslimane, keta njerez para periudhes se Rilindjes kombetare, po ti pyesje per "etnicitetin" e tyre, me shume gjasa, do te te thoshin qe ishin sllave, kurse "muslimanet", e ruajten thelle ne ndergjegjen e tyre origjinen e tyre tevertete etnike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Zeus10 wrote:Shqiptaret e besimit sllavo-ortodoks, u treten ne masen e kombeve te reja, te quajtura sllavike. Per kete arsye, autori i librit me siper, e ka me kollaj ti klasifikoje njerezit e ketij grupi me gjak shqiptar, me mire si Schiavoni (skllave=slave), per shkak te besimit te tyre. Qe keta shqiptare, te kene luftuar perkrahe sllaveve, eshte mese normale, nuk kishte ardhur akoma koha, qe ata te luftonin per gjakun, fisin dhe gjuhen.
Jo, une jam kunder nje pergjithesimi te tille sepse shqiptare te besimit ortodoks qe i takojne kombit shqiptar kemi edhe sot. Poashtu une nuk jam dakord me termin 'besim sllavo-ortodox' sepse ka besim te krishter ortodox, katolike e protestant. Ai ''besimi sllavo-ortodox'' nuk eshte asgje tjeter vecse besim ortodox. Kete besim te krishtere ortodoks shqiptareve nuk ua dha kisha sllave por e kishin para dyndjeve sllave ne trojet ilire. Metutje, autori me larte, ju referohet vetem disa fiseve shqiptare ne Mal te Zi qe u asimiluan nga influenca sllave. Raste te tilla ka pasur edhe ne Maqedoni sepse ashtu sic thote edhe Schmitti, shqiptaret para dyndjeve sllave si dhe kalimit ne islam kryesisht ishin te besimit ortodoks. Por edhe si ortodoks qe ishin ata ben perpjekje mos tu dorezohen sllaveve shpesh duke i luftuar ata. Kronika e Muzakes eshte nje burim qe deshmon edhe per lufta te ortodokseve shqiptare kunder atyre sllave. Une mendoj se konvertimi masovik ne Islam i shqiptareve ortodoks u be edhe si pasoje e antagonizmave te vazhdueshem mes sllaveve ortodoks dhe shqiptareve ortodoks dhe te krishtere ne pergjithesi. Me kalimin ne Islam shqiptaret u moren anen sllaveve.
Zeus10 wrote:Persa i perket gjuhes sllave, sic e kam thene dhe me pare, ajo eshte gjuha e Kishes sllave-ortodokse dhe jo e races, prandaj keta shqiptare i kane folur te dyja.
Nuk jam dakord aspak edhe ketu. E para; gjuhet sllave jane perdorur dhe perdoren deri thelle ne stepat e Rusise e Siberise. Eshte thjesht e pamundur qe nje institucion fetar te asimiloj gjuhesisht tere ate popullate prej Ballkani e deri ne Mongoli. Prandaj gjuha i takon races sllave. Metutje, ''gjuha e kishes sllave -ortodokse'' nuk ka mundur te influencoj gjuhesisht popullatat sllave te ritit katolik te cilat nuk i ka pasur nen juridiksion te vete. E dyta, nese shqiptaret kane njohur edhe gjuhe sllave nuk i bente ata sllave, ashtu sic nuk i bente turq myslimanet qe njihnin gjuhe turke apo latin katoliket qe njihnin gjuhe latine.
Zeus10 wrote:Ndryshe nga shqiptaret muslimane, keta njerez para periudhes se Rilindjes kombetare, po ti pyesje per "etnicitetin" e tyre, me shume gjasa, do te te thoshin qe ishin sllave, kurse "muslimanet", e ruajten thelle ne ndergjegjen e tyre origjinen e tyre tevertete etnike.
Me vjen keq por as ketu nuk pajtohem, shqiptaret ortodoks, ishin te paret qe vune themelet e Rilindjes kombetare. Studjuesit dhe udhtaret e huaj, shume para rilindjes kombetare, deshmojne se te vetmit shqiptaret qofshin te besimit te krishtere (katolik, ortodoks, protestant) apo Islam, kur pyeteshin se cka ishin njihnin veten shqiptare dhe identifikoheshin si te tille. Dallimi i vetem qendron aty se shqiptaret e mbetur ortodoks ne mospajtim qe te konvertohen sikur shqiptaret e tjere kane qene me te kercenuar nga asimilimi sllav apo greke gjate periudhes osmane.
Zeus, kêtu pajtohem me mendimin e Gazmend-it,
nukj duhet ngatrrohet gjuha sllave me popullesit sllave..do ishte gabim i madh, sepse, shumë popuj sllave jane te ndryshem dhe prej shume racave te ndryshme por, vetem gjuha i bashkon ata dhe kjo nuk do thote se jane sllave te gjiothe keta popuj...psh; bullgarët nuk ishin sllavë dhe as qê flisnin gjuhën sllave, e huazuan gjuhen sllave nga serbet per nje periudh tri vjeçare kur serbet u strehuan tek bullgaret ..pra, bullgaret nuk jane sllavë edhe se sot flasin gjuhet sllave.. ata jane popull Pulgarê popull i stepeve..
Azem Galica luftoi kunder austro-hungarezve me 1916 te gryka e Kaçanikut, kjo dihet por, sa i perkete atij Kostes, nese eshte fjala per Kost Vojvoden, kjo duhet te ishte disa vite më vonë rreth 1921 kur cubat e Azemit u ndeshen me te Kost Vojvodes mê duket te Radisheva apo Runiku.. s'jam i sigurt por dihet se aty Kost Vojvoda i kerkon mejdan Azemit, në fakt, i thotê Azemit se,nese don mejdan, çite një trim nga ana e juaj, nese arrin te me rrxoje(fjala ishte te rroken nê mundje, cili prej tyre do e rrxoje me shpin per toke njeri tjetrin..
Azemi e zgjodhi per ti dal perball Kostes, luftetarin e famshëm, Shaqir Smaka, i Rakinicës më duket. apo Abri....dhe kur dalin te dy mjedis te njê livadhit, aty rroken fyt per fyti dhe qellojne qe te dy te fortë, te dy grupet shikonin perleshjen nga shpati, mirêpo ky Kosta shihej se ishtej më i fort dhe nga frika se do ta rrxoje Kosta, e thrret Shaqir Smaka Azemin; "ô Azem, vrana te dyve" derisa kêta dy ishin ne perleshje, Azemi e drejton maumzerken dhe ia shkrep(me qellim se nejri prej tyre do te vritej, qe te mos kete vuajtje te metejshme e as kori... se, po te shtinte me shpin per toke Kosta Shaqir Smaken, do ishte turp i madh..mirpo nê kete lojê te rrezikshme, si ne lloteri...plumi e rroki Kosten e jo Shaqirin...ishte ky një rast i veshtirë dhe i papelqyeshëm për Azemin..
Dhe mirë e tha Gazmendi, Azemi i besonte në fillim serbëve por u detyrua te iki pasi qê u martua me Shoten, te dy dolen kaçak dhe luftoi pa nderpre 4 vite derisa u vra më 1924...
Persa i perket gjuhes sllave, sic e kam thene dhe me pare, ajo eshte gjuha e Kishes sllave-ortodokse dhe jo e races, prandaj keta shqiptare i kane folur te dyja. Ndryshe nga shqiptaret muslimane, keta njerez para periudhes se Rilindjes kombetare, po ti pyesje per "etnicitetin" e tyre, me shume gjasa, do te te thoshin qe ishin sllave, kurse "muslimanet", e ruajten thelle ne ndergjegjen e tyre origjinen e tyre tevertete etnike.
Vetem ky pohim i Zeusit i kenaq perfundimet e disa linguisteve te sotem europjane jo sllav dhe jo shqiptare.Pokorny ndikimin e ilirishtes tek gjuha e sllaveve e quajti substratum,nje nenshtrese qe gjendet tek sllavet,te tjere gjithmone perserisin qe shqiptaret dhe sllavet kane banuar afer njeri tjetrit ,perfundim qe s`me duket i drejte,E.Hamp doli me perfundimin se Albanoidi ka banuar deri ne Poloni dhe se gjuha shqipe eshte bosht i gjuheve ne Ballkan,gjithashtu shume autore te hershem thone qe Shen Geronimi e perktheu biblen edhe ne ilirisht dhe shtresa e dyte duhet te jete e Cyrillit dhe Methodit.Ndonje linguist me i guximshem se te tjeret qe duan ti lene gjerat ashtu sic jane ,thote qe sllavishtja eshte nje gjuhe shqipe e Baltizuar.Mendimi im eshte se paraardhesit tane banuan rreth detit pa u larguar shume sepse qene njerez detare dhe kontakti i hershem me sllavet nuk qendron.
Është tragjike kjo situat për ne se deri ku kemi ardhur; te njëjten gjë e bëjnë edhe shkiet, serbët, duke mashtruar opinionin e tyre, këto 20 vitet e fundit, njësoj si edhe ne, se gjoja serbët apo te paret e tyre Sarmatet sunduan Egjiptin 500 vite ?!
A nuk është kjo tragjike pêr shkencen ?
Arbgeriaonline, duhet te percaktohet ndryshe nga forumet tjera, siç i kemi tronditur foruime te tjera me ideologji te marra, njêsoj si te atyre shkive, duke e bër tërë planetin shqiptar !
Mirëpo shkenca është lami ne vete, dhe te jeni te bindur se rrenat e serbëve vetm se çka e rrisin nacionalizem tek ky popull i cili është vetem se me origjin tatare dhe se e huazuan edhe kêta gjuhën balto-vellahe, se lidhje gjenetike nuk kanë me popujt e vjetër, si e tregon edhge emri i tyre, që vjenë nga vllahishtja apo pellazgishtja, "sirib"= "syribi" njerzit qê kishin syt si peshku, sy peshku. sirbi, serbi...
Për çfarë arsyeje JU e tentoni ta nxjerrni edhe popullin shqiptar nga bineret e tij qe i ka te veçant ?
Ne jemi autokton,
Ne jemi te races dinarike adriatike,
Ne jemi me gjene si dhe me rrënjë jo pellazgê as velllashkë as grekë por para tyre..
Akademia jonë neve na e ka bër me dije se; ne jemi poull i lashtë nga parahistoria, nuk na duhet se ç'farë emri te na japin, ç'rëndesi ka kjo kur jemi vendas ?
Mirëpo ne gjoja se më te zgjhuar se Akademia jonë, dalim me hipoteza tjera; jemi pellazgê dhe se nga ne tere Europa mori qytetrimin ?
Ju lutemi, si guxojmi te angazhohemi para kësaj qeshtje madhore pa pergjegjësi ?
Historia e popullit shqiptar është e shkruar dhe e njohur, dhe nese ne nepr forume kemi marrur guximin ta permbysim teorin te cilen me dekada studiuesit tane e kane perfunduar, dhe nese ne i neçmojmi studimet e tyre vetem me arsyetimin se gjoja ne sot neper forume kemi arritur t'ua marrim ne dorê Akademikve tanë anen e tyre duke perfituar nga zhvillimi i informatikes e internetit, zhvillim ky qe i gjeti te pa pergatitur sespe qeverit tona, ne vende se te rimbkemnin Akademine tonë, ata e shkatrruan, ne vend se te hapeshin kurse për pershtatjen e këtyre profesorve tanë nê boten e internetit, ne ua mbyllem dyert atyre dhe i varrosem per së gjalli...dhe tani secili individ si bardusi e besirat tjerë, revandikojnê qytetrime shqiptare nga para historia, duke e mashtruar opinionin shqiptar, njezsoj siç e bëjnë sot edhe serbet e sllovenet e bugaret, te cilët vlerat e qytetrimit vellahë ose pellashko-bellashke ua shesin popullit te tyre me publikime libra te mbrapshta, shihet pra se si edhe popullin shqiptar e futem deri tek keto ulizionhe te mbrapshta: pellazomanjakomane !
Noramale kjo se Akademiket i varrosem, sot keta prtofesoret tane nuk janë ne gjendje te hapin nje adres elektronike por duhet te shoqrohe nga ndonje studente .. e shihni se ne çfare gjendje kemi ardhur sot ?
Botohen libra pelalzgomanjake dhe shiten si hallva ne çdo çoshe me propagandat e mrapshta qe do ti pagujmi shtrenjtë në te ardhmen.. ngase askush nuk mbanê pergjegjsi, forumet i kemi shendrrua ne platforma iluzionesh, duke mashtruar popullin tonê se gjoja ne ishim kerthiza e botes e me te qytetruarit e botes, kush do i paguaj keto dame, bardusi, besiri, Arefi, d'Angjeli ?
ne vedn qe ti themi lexuesit tone se, Akademia duhet te rrespektohet, njashtu si e ka vendosur, ne jemi ilirë, jemi keta qe jemi, mos u mirrni me iluzione te mbrapshta por te qytetrohemi edhe ne si mbare familja europiane, sepse jemi vonuar, mos llogarisni ne pellazgomanin sepse ajo ideologji do na qoje me krye ne muri por ti percvjelim manget ete punojmi për njê ardhmeri mê te mirë si te gjitha kombet e qytetruara te europes se populli i yni e meriton këtË vendë, jo duke pervetsuar te bemat e vellaheve e te tjerê popujve por, ngase jemi vendas, jemi edhe ne familje e kesaj europes, të mbledhim mend e ti bashkohemi trungut te familjes europiane sepse, sot, me çka shohim, jemi shume mbrapa duke iu falemenderuar ketyre propagandave e iluzionistve te perhapjeve ideologjike te reja se e gjithe europa mori qytetrimin nga ne, genjeshtra te turpshme ndaj rinise sone, ndaj popullit tone te mjere ete pafajshem, duhet te na vije trup !
=======================
Zeus10 wrote:
"Persa i perket gjuhes sllave, sic e kam thene dhe me pare, ajo eshte gjuha e Kishes sllave-ortodokse dhe jo e races, prandaj keta shqiptare i kane folur te dyja. Ndryshe nga shqiptaret muslimane, keta njerez para periudhes se Rilindjes kombetare.."
..dhe tjetri shkon e thitê definicioni i duhur; ju lutemi, te keni pergjegjsi pak ndaj lexuesit, çka do te mesoje nga keto qe ju perhapni ? =mbrapshtina !
Ju lutemi, kam edhe një revandikim:
Ta lejojmi popullin shqiptar te zhvillohet e te emancipohet në kushtet e duhura ngadale sepse ky procesus nuk arrihet menjëhere, dihet fort mirë se karakteristikate races sonë dinarike nê gjene janê te veçanta qe nuk kanë lidhje fare me ato te popujve te ardhur aziatike, ne kemi zgjuarsi te jashtezakonshme por jo mençuri, zgjuarsija është diçka tjetër, veti e lindjes kurse mençuria ështË veti e fituar nga pervojat e perditshme te njeriut, ku raca jonë dinarike ka dhan provat e saja prej kohesh si popull i veçant, guximtar dhe vetem ne momentin e duher kur i kanoset rreziku ai ka ditur te organizohet dhe nga këto veti kemi ruajtur veçoriut toan nga lashtesija si populli me i vjeter i europes, por jo se ne ishim te qytetruar=te mençur, sepse ne ende nuk jemi ne gjendje qe ate zgjuarsi qe posedojmi ne mbrendesi te shpirtit tonê ta ndajmi me te tjeret ne te miren e shqoqërisë sonë por, me gjelozi e ruajmi kete virtyt te komandantve si thesarin me te shtrenjte, kemi frike se na e vjedh tjetri.. por, besoj se ne keto 200 vitet qe do vijne popûlli yni do arije te barazohet edhe me qytetrim dije e kultur si kombet tjera europinane, mbetet te punojmi se bashku e jo te ndahemi, ti lemi perrallat e iluzionet se nuk shkohet ne dasem me rroba te huaja !
PS; ne jeten time, deri ne moshen 25 vjeçare as qe kam degjuar per ekzistencen vellahe, sa per sçarim; vetem se e verteta duhet te triumfoje, nuk kam nevoj qe ue t'ua shkruaj historine e vellaheve, ata e dijne më mirË se unê nga e kane prejardhjen, e dije fort mire se vendi i tyre u pushtua nga popujt tataro mongol qe ishin ne brigjet e kaspikut, turkmenistani e kazakstani=vendio i dhive, normal se sot ky popull edhe te deshiroje te revandikoje nje vend te trye kjo eshte e pamundur sepse atje tani jetojne popullesi tjera, por, kurrsesi nuk duhet t'ua mohojmi vellaheve rolin qe luajten tek popujt tjere ne qytetrim, blegtori, agrikultur, astroniomi, falgjeber, inanca, iamgjinojeni njehere, se ne perandorin austro hungareze drejtor i bankes ishte vellahë ?
Unê qe i thëm veti humanist, kam vetem se admirim ndaj ketij populli dhe e rrespektoj pa kurrfare lidhje me ta vetem se e theme ne emer te sê vertetes, pa kurrafre inetresi, mirepo meshpresen se, nje dite, nese ne populli shqiptar do te kemi konsiderat dhe rrespekt ndaj tyre, kam bindjen se ata do na ndihmojne edhe neve qê te zhvillohemi, duhet pranuiar se kemi nevoj per shtrirje dore, edhe se e di se problemi i tyre eshte iu ngatrruar, jetojen mes sa e sa popujve tjere, si e thash, mençuria e tyre rezulton ndryshe nga e jona; pse te ngatrrohe me problemet ne mes te rumunve, sllaveve,grekesve e shiptareve, telashe keto qe ata iu ikin me mençuri dhe duhet ti pranojmi ashtu si janë, por, kanê mundesin ta ndihmojnê edhe popullin mik shqiptar me et cilet u vellazeruan prej ketu e 5000 vite, besoj se ne emrër te kësaj miqësije aqë te vjetër qe na lidhin mes dy popujve, do gjejmi pika marrveshje sê pari në planin humanitar dhe ndergjegjsimit e vetdijes, besimit dhe bashkpunimit mes dy popujve që qe pa e rrezikuar njëri tjetrin te punohet drejte ardhmerisë;
Ironia çendron këtu se, ky person asnjehere nuk kishte degjuar me pare per vellahet...
kreksi wrote: si e tregon edhge emri i tyre, që vjenë nga vllahishtja apo pellazgishtja, "sirib"= "syribi" njerzit qê kishin syt si peshku, sy peshku. sirbi, serbi...
Jo Kreks, nuk mendoj se konkluzioni yt eshte i sakte, fjala sërb, flet vete, ajo do te thote sërv(serb)-servant-sherbëtor-skllav-sllav. Se cfare sherbetoresh ishin, une nuk e di, por e di qe nuk ishin sherbyesit e Zotit, sepse kane vrare shume bij te Tij.
Për çfarë arsyeje JU e tentoni ta nxjerrni edhe popullin shqiptar nga bineret e tij qe i ka te veçant ?
Ne jemi autokton,
Po, jemi dhe kjo nuk ka asnje dyshim. Bile jo vetem autoktone, por mbi te gjitha, me histori etnike ne keto troje, qe ne te kaluaren fillonin ne More dhe mbaronin pertej Danubit.
Ne jemi te races dinarike adriatike,
Ne jemi me gjene si dhe me rrënjë jo pellazgê as velllashkë as grekë por para tyre..
Te them te drejten, hipoteza ime eshte, qe ne jemi perzjerje e dy racave, te albaneve ose popujve te bardhe te Evropes PERENDIMORE, qe erdhen ketu me ""pushtuesit ROMAKE"", me vendasit akoma me te hershem, qe disa i quajne pellazge, por une kam deshire ti quaj epirote.
Mars wrote:Cfare mendoni?
A kane keta bizantine plisa me shall, apo vetem po duket ashtu
Eshte veshtire ta thuash, por duke pasur parasysh qe shqiptaret per nje kohe te gjate ishin pjese e kesaj perandorie dhe kjo e fundit ishte sundimtarja e shume racave, atehere nuk do te ishte cudi qe ky te ishte nje plis. Me shume mundesi ka qe te jete pjese e krijimit artistik, sipas fantazise se artistit qe ka bere pikturen.
Zeus10 wrote:... fjala sërb, flet vete, ajo do te thote sërv(serb)-servant-sherbëtor-skllav-sllav.
Jo, une nuk pajtohem as ketu. Fjala 'Serb' nuk ka mundesi te flas vete. Asaj mund ti jepen vetem interpretime. Ndersa une interpretimin me larte, te bazuar ne pohim te nje shkrimtari mesjetar te njohur per gabime te ndryshe etimologjike, e konsideroj krejtesisht te pa sakte.
Historianet modern pohojne se fjala 'Serb' nuk ka te beje fare me 'Serv apo 'Sherbetor' por eshte nje etnonim e autonim qe ishte dokumentuar si emer fisi i cili banonte afer liqenit Kaspik qysh ne fillim te epokes se re, si nga Pliny ashtu edhe Ptolemy, qe te dy historiane dhe gjeografe te njohur qe jetuan ne kohera te ndryshme, por megjithate dhe jo koincidentalisht vendosen Serbet pothuajse ne te njetin lokacion gjeografik.
Ketu eshte nje harte e e Ptolemit , gjeografit grek te vjeter, ku shenjohen 'serbet'
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 6:17 pm, edited 5 times in total.
Eshte veshtire ta thuash, por duke pasur parasysh qe shqiptaret per nje kohe te gjate ishin pjese e kesaj perandorie dhe kjo e fundit ishte sundimtarja e shume racave, atehere nuk do te ishte cudi qe ky te ishte nje plis. Me shume mundesi ka qe te jete pjese e krijimit artistik, sipas fantazise se artistit qe ka bere pikturen.
Po, une ketu pajtohem. Sigurisht piktura me larte buron nga imagjinata e artistit.
Luftetar bizantin=shumica e luftëtarve bizantin ((si mercenar) në shekullin e XIII-të ishin me prejardhje nga popullesi te ndryshme, pa i harruar Komanët te cilët i shfryzonte bizanti si barazim ndaj te krishterve tjerê nga perendimi që rrezikonin perandorin bizantine.. komanët kishin pushtuar viset e Rumanisë e Besarabisë..permes detit te zi bizanti i sillte në Konstantinopojë..
Mirepo plisi ne kohen ilire njihej por pa kete mahramen, mbante nje rryp lekure per rreth...kjo periudh ishte shumë engatrrueme..aqë sa edhe gjuhê te ndryshme u perzien, nevoja e detyronte bizantin te veproje kështu
... Plisni e kemi edhe ne ksihat serbe, e ke me siper nê bardh&zi..
Shqiptar
Nese e vreni, edhe patriardhi nen kapelen e tij te madhe mbante plisin.. por nuk mund te themi me siguri se edhe keta ishin shqiptar ? .;nga pamja duken por ...duhet kerkohet edhe me tej pasi i kemi hyre kesaj valles le te dali ku te dali...
Me rendesi ka që, nê shekullin e XIII pushtimi i Shqiperisë nga anzhuinet ngriti bazat e shtetit shqiptar por edhe në te njejten kohë, veprimet e bizantit ndaj kesaj fuqies franke shkaktoj pushtimet osmane..dhe ne ne mes dy palve e pesum me se shumti..
Luftetar bizantin=shumica e luftëtarve bizantin ((si mercenar) në shekullin e XIII-të ishin me prejardhje nga popullesi te ndryshme, pa i harruar Komanët te cilët i shfryzonte bizanti si barazim ndaj te krishterve tjerê nga perendimi që rrezikonin perandorin bizantine.. komanët kishin pushtuar viset e Rumanisë e Besarabisë..permes detit te zi bizanti i sillte në Konstantinopojë..
Mirepo plisi ne kohen ilire njihej por pa kete mahramen, mbante nje rryp lekure per rreth...kjo periudh ishte shumë engatrrueme..aqë sa edhe gjuhê te ndryshme u perzien, nevoja e detyronte bizantin te veproje kështu
... Plisni e kemi edhe në kishat serbe, e ke më sipër në bardh&zi..
kreksi wrote:Është tragjike kjo situat për ne se deri ku kemi ardhur; te njëjten gjë e bëjnë edhe shkiet, serbët, duke mashtruar opinionin e tyre,
Arbgeriaonline, duhet te percaktohet ndryshe nga forumet tjera, siç i kemi tronditur foruime te tjera me ideologji te marra, njêsoj si te atyre shkive, duke e bër tërë planetin shqiptar !
... mos u mirrni me iluzione te mbrapshta por te qytetrohemi edhe ne si mbare familja europiane, sepse jemi vonuar, mos llogarisni ne pellazgomanin sepse ajo ideologji do na qoje me krye ne muri por ti percvjelim manget ete punojmi për njê ardhmeri mê te mirë si te gjitha kombet e qytetruara te europes se populli i yni e meriton këtË , sot, me çka shohim, jemi shume mbrapa duke iu falemenderuar ketyre propagandave e iluzionistve te perhapjeve ideologjike te reja se e gjithe europa mori qytetrimin nga ne, genjeshtra te turpshme ndaj rinise sone, ndaj popullit tone te mjere ete pafajshem, duhet te na vije trup
Te falenderoj per keto fjale, shok. Fatkeqesisht, deme shume te medha i jane bere rinise sone.
Zeus10 wrote:... fjala sërb, flet vete, ajo do te thote sërv(serb)-servant-sherbëtor-skllav-sllav.
Jo, une nuk pajtohem as ketu. Fjala 'Serb' nuk ka mundesi te flas vete. Asaj mund ti jepen vetem interpretime. Ndersa une interpretimin me larte, te bazuar ne pohim te nje shkrimtari mesjetar te njohur per gabime te ndryshe etimologjike, e konsideroj krejtesisht te pa sakte.
Historianet modern pohojne se fjala 'Serb' nuk ka te beje fare me 'Serv apo 'Sherbetor' por eshte nje etnonim e autonim qe ishte dokumentuar si emer fisi i cili banonte afer liqenit Kaspik qysh ne fillim te epokes se re, si nga Pliny ashtu edhe Ptolemy, qe te dy historiane dhe gjeografe te njohur qe jetuan ne kohera te ndryshme, por megjithate dhe jo koincidentalisht vendosen Serbet pothuajse ne te njetin lokacion gjeografik.
Ketu eshte nje harte e e Ptolemit , gjeografit grek te vjeter, ku shenjohen 'serbet'
Gati gjithe historigrafia zyrtare dhe jo, bie dakort qe ne shekujt VI-VII mbas eres sone nis nje perudhe e cilat karakterizohet prej asaj qe quhet "tregetia e sklleverve" apo "rruga e sklleverve" prej lindjes drejt Europes qendrore dhe me gjere ne Perendim. Cilet ishin kerta skllever dhe perse sherbenin? Ishin thjesht fise apo popuj te neneshtruar prej fisesh apo popujsh te tjere te cilet i shisnin si skllever dhe sherbetor aty ku kerkesa ishte e madhe dhe kerkesa pa hezitim mund te themi qe ishte ne ate qe njihet si Perandori Bizantine( me qender Kostandinopojen) apo edhe ne ate qe njihet si Perandori e Perendimit (me qender Romen). Pra ne shumicen e rasteve kemi te bejme me popuj qe quheshin Variage dhe Norman te cilet me prejardhje ishin skandinave.Vet shteti rus u ndertua prej ketyre rracave me vone. Pra Pernedimi u mbush me keta popuj duke nisur qe prej sjhek. VI-VII dhe arriti kulmin ne kohen kur ndodh shizma e dy kishave (pikerisht se ne kohen e shizmes bie apo ulet niveli i kesaj tregetie e qenieve njerezore). Vet fakti qe te keshtuquajtur keta sherbetore apo sllave dynden me teper siper lumit Danub, pikerisht ne kufijte ekstrem te Perandorise Bizantine, eshte nje fakt i pakundershtueshem si lind kjo "rrace" e quajtur sllave apo skllave, pikerisht sepse ne nje tregeti (qeniesh njerezore ne kete rast) i keshtuquajtur "mall" pike se pari do e perqendroj ne ato qe quhen dogana para se ta eksportoj atje ku kerkohet. Sherbetoret kerkoheshin se tepermi ne kete periudhe qe flasim per te vetmin fakt pasi jemi ne nje periudhe e cila karakterizohet prej lufterave, perplasjeve, sikurse ngjarjesh gjeopolitike te rendesishme. Ne se Perendimi dhe Bizanti ishin te zene me luftera, dikush duhet te punonte tokat e tyre. Pra llogjika kerkon qe dikush duhet te merrej me punen e skllavit....Per kete kishte nje kerkese te madhe te qenieve njerezore quajtur "skllave" apo "Sllave" dhe pikerisht ketu lind kjo fjale. Siç theksova me siper ne fillesat e saj keta popuj ishin me origjine Normane dhe Variage dhe ky eshte fakt!