"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#16

Post by Mallakastrioti » Thu Jan 15, 2015 11:25 pm

TRASHEGIMIA JONE NE RREZIK!

Image

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#17

Post by TeuAL » Fri Jul 03, 2015 2:57 am

Çitadela e familjes Topia ne Durres ne nje veper arti nga Gabriele Carelli (Napoli 1820-London 1900)
=================================================================================
Ngjitur me murin rrethues madheshtor te Durresit, ndertuar nga Perandori Ilir Anastas-Durresaku, ndodhet çitadela e familjes Topia. Ne shek. XIX, ky monument ishte simbol i Durresit dhe ky fakt shihet edhe ne akuarelin e piktorit Gabriele Carelli(ngjitur). Edward Lear ka zgjedhur te njejtin monument te Durresit per akuarelet e tij.

Ngjitja e pare eshte nga: Gabriele Carelli (Napoli 1820-London 1900),
--------- 1 ---------
Durazzo_Albania:
http://www.mutualart.com/Artist/Gabriel ... A/Artworks
http://www.mutualart.com/Artwork/Durazz ... 1159290F36

--------- 2 ----------
Ngjitja tjeter eshte nje foto e viteve 199x e Durresit. Tek kjo foto kam shenuar me shigjeta 2 kullat qe ne shohim ende nga Çitadela_Topia.

Mendoni qe mund te restaurohet ky monument ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#18

Post by Zeus10 » Fri Jul 03, 2015 4:28 pm

Nuk mendoj se dikush do marre mundimin ta restauroje ate keshtjelle dhe per kete me bind menyra si eshte zaptuar amfiteatri prane tij, qe permban vlera akoma me te medha arkeologjike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#19

Post by TeuAL » Sat Jul 04, 2015 1:19 am

1. "Muri rrethues mbrojtes" i Durresit i ndertuar nga Perandori Ilir Anastas-Durresaku
dhe "Citadela-Topia" mbeshtetur ne kete rrethim mbrojtes
dhe
2. "Kisha per mbrojtjen e Arenes se Amfiteatrit" e ndertuar nga Perandori Ilir Justinian me portrete ne mozaik te Protomartireve
- - - - -
Monumente madheshtore qe deshmojne "Shpirtin LIRIDASHES" dhe "HUMANIZMIN" e paraardhesve tane, jane gjithashtu porosi e "Dy Perandoreve Ilire" per bashkekombesit e tyre qe ta percojne kete mesazh tek brezat e ardheshem. ADN-ja jone cfaqet fuqishem si rrallekund ne keto dy monumente.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi nga Perandoret Ilire Anastas dhe Justinian ne Durres.

#20

Post by TeuAL » Tue Jul 28, 2015 1:00 am

Trashegimi nga Perandoret Ilire Anastas dhe Justinian ne Durres.
------------------------------------------------------------------------------

. . . vijon

Ngjitur jane dy vepra arti qe ilustrojne keto dy monumente te trashegimise :

01. Edward_Lear, 1848 - ' Fortifikime antike ne Durres '

02. Pjese nga mozaiku mural i kishes se ndertuar buze arenes per te mbrojtur kujtimin e martireve te arenes se amfiteatrit te Durresit.

shenim: ngjitjet jane nga www
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mozaiket antike ne Durres

#21

Post by TeuAL » Tue Aug 04, 2015 12:12 am

Mozaiket antike ne Durres

Ngjitur jane dy mozaike. I pari eshte zbuluar ne njeren nga vilat e perandorit Hadrian prane Romes. Tjetri eshte zbuluar ne rrenojat e nje ndertese antike ne Durres. Mua me duket se ka ngjashmeri ndermjet tyre.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Pamje nga Durresi i shek. I-II m.K.

#22

Post by TeuAL » Wed Dec 02, 2015 6:18 pm

Ne Rome, ne kolonen e perandorit Trajan(98-117 m.K.), eshte shenuar vizita e tij ne Durres. Shihen 3 pamje te Durresit antik. Ngjitjet jane nga libri:
-------------------------------------
NAME(S):Coarelli, Filippo, 1936-
TITLE(S): La Colonna Traiana / Filippo Coarelli ; presentazione
di Paul Zanker ; appendici di Bruno Brizzi, Cinzia
Conti, Roberto Meneghini
PUBLISHER: Roma : Colombo : Istituto archeologico germanico, 1999.
DESCRIPTION: viii, 273 p. : ill. (some col.) ; 30 cm.
-------------------------------------

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Pamje nga Durresi i shek. I-II m.K.

#23

Post by TeuAL » Wed Dec 02, 2015 6:24 pm

. . . vijon

Ketu duket edhe " Fari Antik i Durresit " (Plate 96).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Fari Antik i Durresit

#24

Post by TeuAL » Wed Dec 02, 2015 6:32 pm

"Fari Antik i Durresit" ne nje harte detare te perandorit Trajan. Ngjitja eshte nga libri:
---------------------------------------
Author: Heyden, A. A. M. van der.
Title: Atlas of the classical world / edited by A.A.M. van der Heyden and H.H. Scullard. --
Published London : Nelson, 1963[c1959 ]
------------------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dy pyetje - Pamje nga Durresi i shek. I-II m.K.

#25

Post by TeuAL » Sat Dec 12, 2015 8:53 am

TeuAL wrote:Ne Rome, ne kolonen e perandorit Trajan(98-117 m.K.), eshte shenuar vizita e tij ne Durres. Shihen . . . pamje te Durresit antik. Ngjitjet jane nga libri:
-------------------------------------
NAME(S):Coarelli, Filippo
TITLE(S): La Colonna Traiana
. . .
------------------------------------

Jane dy pyetje qe me linden pasi pashe pamjet qe kam postuar me lart:

1.
Ne liber tregohen tre panele me pamje nga Durresi ne "Kolonen e Trajanit" ne Rome. Dihet qe pamjet ne kolonen e Trajanit kane vizatuar me besnikeri vendet, personazhet dhe ngjarjet. A mendoni se mund te behet nje kopje e ketyre paneleve? Nqse po, a mund te vendosen keto kopje ne Muzeun e Durresit ose ne ndonje kolone monumentale aty prane?

2.
Harta detare e Trajanit, qe tregon pranine e "Farit te Durresit", a mund te vendoset ne muzeun arkeologjik te qytetit? Para disa vjetesh me duket jane zbuluar rrenoja nga bazamenti i farit.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 574
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#26

Post by TeuAL » Wed Dec 30, 2015 2:12 pm

Nje far antik ne Dover-UK, me te dhena te njejta me farin e Durresit, qe ka arritur deri ne ditet tona.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#27

Post by Mallakastrioti » Thu Jan 12, 2017 8:27 pm

The monk who left the Holy Mountain to destroy a statue of Neptune in the Ministry of Education with a sledgehammer! (1976)

An unprecedented incident of religious fanaticism made headlines in April 1976.

The protagonist was a monk from Mount Athos, who went to Athens in order to destroy the statue of Poseidon that stood at the entrance of the Ministry of Education.
It all started from an article by the Metropolitan of Florina, Augoustinos Kantiotes, “concerning the genitals of the pagan God and the shame of Athens,” which enraged the monk. In the article, Kantiotis mentioned—among other things—the plaster copy of the Poseidon statue that adorned the entrance to the Ministry of Education. The monk was furious and decided to act. He got a car and traveled from Athos to Athens to eliminate what he believed was the Ministry’s shame.

He invaded the building early in the morning and started hitting the statue with a large sledgehammer. The Ministry officials tried to stop him, but did not manage.

The monk was furiously beating Poseidon shouting: “Down with the idols.”

The monk broke the statue’s hands and feet. Police officers arrived at the Ministry and arrested him before he could shatter the head. “It was a corruptive idol; disgusting and shameful. Those who set it up in the Ministry of Religious Affairs are not Christians,” the monk said to justify his action. Reporters gathered and submitted questions at the police station where he was led.

“What bothered you most about the Poseidon statue? Perhaps his nakedness? -That too. Why do they have the idol in the ministry? Do they want to restore paganism, as did Julian the Apostate? No, they will not succeed in that.”

The monk was not penitent. Rather, he said to himself: “Oh I did not have the honor to also break its head with the hammer.” The monk even threatened to return to Athens at night with two cases of dynamite and turn Poseidon to ash. According to his plan, he would break the glass and enter the Ministry with the wicks ready for firing. In an emergency, as stated, he would be killed together, like Samuel in Kougki.

The case was brought to justice. People who supported the monk had gathered in court. When the accused asked the chairman what he had to say about the matter, he replied calmly: “I accept. I broke the statue because it was the shame of the city and caused the indignation of Christians.” When they asked him if he sought exemption from the charges, he categorically said no. The court sentenced the monk to prison for eight months, but he appealed and was released.

Image

https://scottnevinssuicide.wordpress.co ... mmer-1976/
Image

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#28

Post by Adriana » Tue Feb 28, 2017 8:38 pm

Betoni i hedhur mbi zbulimet arkeologjike prane Torres VenecianeNë shkelje të vendimit të Gjykatës Administrative, Bashkia Durrës (kryebashkiaku Vangjush Dako.) ka vijuar me punimet në sheshin Veliera, duke betonizuar zonën ku u gjendën themelet e një ndërtese mijëra vjeçare.


Më 17 shkurt, Gjykata Administrative vendosi pezullimin e punimeve në pjesën e sipërme të sheshit, pikërisht në vendin ku u gjetën themelet e ndërtesës e mjete të vjetr lufte. Por fotot e publikuara nga qytetarët sot tregojnë se punimet jo vetëm që nuk janë ndalur, por është hedhur beton mbi gjetjet arkeologjike.Image

Vazhdojne punimet ne sheshin Veliera ne kundershtim te vendimit te Gjykates Administrative

Image

Tashmë hapësira rreth Torrës Veneciane është e betonizuar totalisht, duke shkatërruar në mënyrë të pakthyeshme trashëgiminë kulturore të qytetit të Durrësit.Burimi: Amfora.al /exit.al


Çfarë po kërkojnë të mbulojnë në Durrës?

Nga: Artan Rama 22-02-2017


Zbulimet surprizë pranë kullës veneciane në Durrës që imponuan ndalimin e pjesshëm të punimeve përpara sheshit në hyrje të portit të qytetit, nuk po i përgjigjen ende shqetësimit të qytetarëve.

Autoritetet nuk kanë bërë asnjë interpretim në lidhje me funksionin apo datimin e gjetjeve. Dhe mesa duket, nuk e kanë ndërmend, as në një të ardhme të afërt.

Ndonëse kanë kaluar dy javë, qysh prej zbulimit të rrënojave, disa pyetje kryesore kanë mbetur pa përgjigje: çfarë janë këto rrënoja? Si do të mbrohen nga punimet e zbatimit të projektit të Velës? A do të ndryshojë projekti dhe cili është propozimi i investitorit (Bashkia e Durrësit) në mënyrë që gjetjet e reja të jenë të vizitueshme e zgjidhja përfundimtare të marrë pëlqimin e publikut?

Në bazë të Ligjit Për Trashëgimisë Kulturore, autoritetet përgjegjëse, (Agjencia e Shpëtimit Arkeologjik, një njësi e specializuar për ndërhyrje emergjente, pranë Ministrisë së Kulturës, në bashkëpunim me DRKK-në e Durrësit), duhej që të kishte marrë një vendim brenda dhjetë ditëve nga ndalimi i punimeve. Por deri tani nuk ka asnjë njoftim dhe në faqen online të Ministrisë së Kulturës nuk është hedhur asnjë deklaratë. Natyrisht fotot dhe aktivitetet e Zonjës Kumbaro nuk mungojnë!

Ndërkohë, të tjera të dhëna po ngrenë dyshime të reja!

Megjithëse Gjykata Administrative e Durrësit shpalli ndalimin e punimeve “në pjesën e sipërme të rrugës në sheshin përpara hyrjes së portit…”, kompania zbatuese në terren vazhdon të punojë, duke shtuar armatura dhe pilota të tjera betoni. Administratorët e firmës pretendojnë se punimet këqyren prej arkeologëve dhe pilotat e reja po vendosen jashtë zonës arkeologjike. Por ata nuk dinë të shpjegojnë, se përse disa prej këtyre pilotave u gjendën pikërisht, një mëngjes, brenda zonës A duke dëmtuar disa struktura rrënojash.

Dëshmitë vizuale u publikuan prej aktivistëve në rrjetin social Facebook.

“Eshtë një situatë dëshpëruese dhe e pashpresë”, thotë avokatja, Zonja Mirela Jorgo. “Kryetari i Bashkisë po del mbi vendimin e gjykatës. Kështu, ata po vrasin historinë”.

Në pamje dukeshin makineri të rënda ndërtimi dhe punëtorë të kompanisë private të cilët punonin pranë Kullës.

“Nuk punohet në zonën që ka bllokuar gjykata, u përgjigj kryetari i bashkisë”, Vangjush Dako. “Madje në atë zonë nuk po punohet qysh prej datës 4 shkurt, pra shumë ditë përpara se gjykata të shpallte ndalimin e punimeve. Arkeologët janë të pranishëm gjithashtu”

“Askush nuk po gërmon pranë kullës veneciane”, thotë Edi Shehu, kryerkeologu përgjegjës në sit. Madje, në perimetrin përreth saj, në pjesën e gjurmës ku mendohet se kalon muri bizantin nuk e kemi lejuar hedhjen e betonit. Gjithçka është nën monitorim”.
Por konflikti është rënduar, kur sipas aktivistëve, gjykata ka modifikuar vendimin që ndalon punimet. Ata pretendojnë se çka është zbardhur më pas prej vendimit është e ndryshme nga ç’ka u është thënë në seancë, në datën 16 shkurt. Nëse rezulton e vërtetë, kjo zhvlerëson gjithçka, sepse ligjërisht, i ka ndaluar punimet në një zonë ku realisht ishin ndaluar prej kohësh, qysh kur gjetjet dolën në sipërfaqe.

Por kjo mjegullnajë dhe kjo paqartësi, e shtuar edhe për shkak të përplasjes publike mes aktivistëve dhe kryetarit të bashkisë, po duket se nuk është thjesht një mosmarrëveshje e pretenduar palësh.

Është e pashpjegueshme kurajo e kompanisë zbatuese për të vazhduar punimet kur vendimi i ardhshëm i Këshillit Kombëtar tët Arkeologjisë mund të rrëzojë gjithçka.

Sepse rezultatet e gërmimit priten të vlerësohen në Këshillin Shkencor të Ministrisë së Kulturës dhe më pas vendimmarrja, që përfshin dhe ndryshimet e mundshme, i takon Këshillit Kombëtar të Arkeologjisë.

-Por atëherë, përse nuk i ndërpret firma punimet, qoftë dhe për fare pak ditë, kur dihet se projekti parashikohet të përfundojë në vitin 2019?
-Përse duhet që arkeologët të punojnë nën presion? Përse vazhdon të heshtë ministrja Mirela Kumbaro Furrxhi?
-A do të ketë ndryshime në projekt?
-A do të zbulohen rrënojat?
-A do të zbulohet muri bizantin i Shekullit VI? A do të përfshihen qytetarët e Durrësit në vendimmarrje?
-Dhe në fund të fundit , a mos po e përdorin autoritetet, qëllimisht konfliktin më qytetarët e revoltuar, përmes vendimeve apo akteve të kota juridike, pa vlerë reale, për të fshehur aksionin e vërtetë në prapaskenë?
-A mos duan të krijojnë iluzionin e një procesi transparent për të mbuluar një shpërfillje të qëllimshme?
-Dhe në mbyllje. A mos vallë nuk duan të bëjnë asnjë ndryshim?!

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#29

Post by Adriana » Sun Mar 05, 2017 4:10 pm

Akademiku dhe Ish-drejtori i Institutit të Monumenteve të Kulturës Apollon Bace tregon në “Stop” të gjitha shkeljet e projektit të shumëpërfolur “Veliera”, që po varros vlerat historike në Durrës., që sipas neneve është e ndaluar me ligj të ndërtohet në ZONEN A. Ja cfarë thonë nenet për këtë:Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#30

Post by Mallakastrioti » Sun Mar 05, 2017 9:37 pm

"Koleksionistet jane plaçkitesit e vertet"
---
Per ate qe ka lidhje me vjedhjen e paligjshme te antikitetit, vemendja u perqendrua mbi muzeumet dhe koleksionistet privat. Shume prej muzeve te botes, duke ndjekur shembullin e Muzeut te Filadelfia ne 1970, tani refuzojne te blejne apo te pranojne si dhurate objekte antike per te cilat nuk eshte e mundur te tregohet qe jane transportuar ne menyre te ligjshme prej vendit te tyre te origjines. Te tjeret, megjithate, si Metropolitan Museum of Art i New York ne te shkuaren nuk kane patur shume skrupuj: Karl Meyer ne librin e tij shqetesues "The plundered Past" (1974) citon drejtorin e atehershem te muzeut Thomas Hoving: "ne sigurisht nuk jemi me te paligjshem ne te gjitha gjerat qe kemi bere se sa ishte Napoleoni kur çoi gjithe thesaret ne Luver". Getty Museum, me pasurine e madhe te tij, ka nje pergjegjesi te madhe ne gjithe kete ku edhe sot politika e tij nuk eshte teresisht e qarte.
Muzeumet si Metropolitan Museum of Art, qe ne vitin 1990 ekspozoi koleksionin e Shelby White e Leon Levy, apo Paul Getty Museum, qe ne vitin 1994 ekspozoi (dhe me tej bleu) koleksionin e Barbara Fleischman dhe te Lawrence Fleischman - qe te dyja koleksione me nje perqindje te larte objektesh antike dhe me prejardhje te panjohur - duhet qe te te kene pergjegjesi per vazhdimin e ketij lloji koleksionizmi, ku nje pjese e parave te paguara shkon te shperbleje ata tregetare qe jane ende pjese e gjithe ketij aktiviteti shkaterrues, dhe qe ne se do i analizojme mund ti quajme çakeje (hajdut relikash/objektesh te antikitetit, shenimi im). Kohet e fundit eshte njohur pergjegjesia e atyre koleksionisteve qe, duke blere vepra te caktuara, ushqejne ne menyre indirekte proçesin e shkaterrimit. Ricardo Elia ka pohuar qe: "koleksionistet jane plaçkitesit e vertet".
---
"Herkuli i Weary"
Pjesa e poshtme, germuar ne vitin 1980, dhe sot ne Muzeun e Antalya, ndersa pjesa e siperme eshte e konservuar ne Musem of Fine Arts ne Boston. Pjesa e poshtme u gjet gjate germimeve ne Perge te Turqise ndersa pjesa e siperme u ble prej Leon Levy pak kohe me pas dhe mund te shihet ende sot ne Museum of Fine Arts ne Boston, ku Levy eshte aksioner. Muzeu dhe Levy refuzojne qe t'ia dorezojne kete objekt Turqise.
---
"Getty kouros"
Statuja greke e shek. Vi p.Kr. u ble prej Paul Getty Museum ne vitin 1993 me nje dokumentacion te dyshimte. Autenticiteti, me tej, ne kete moment eshte vene ne dyshim.
---
"Thesari lidias"
Vjedhur ne Turqi dhe blere privatisht prej Metropolitan Museum of Art, i New York, midis viteve 1966 dhe 1970 (por nuk iu ekspozua publikut deri ne vitin 1984), ky grup i rendesishem argjendarie te shek. VI p.Kr u rimor prej Republikes turke ne vitin 1990, mbasi nje aksion ligjor u paraqit ne Gjykaten e New York.
---
"Thesari i Salisbury"
Nje thesar sepatash, thikash dhe mjetesh te tjera qe formonin nje koleksion te gjere punimi te metalit ne Periudhen e bronxit u vodh naten prej hajdutesh te cilet ishin te pajisur me metal dedector prane Salisbury, ne jug-perendim te Anglise, ne vitin 1985. Nje pjese e madhe i materialit u rigjet ne nje operacion te policise qe ndoqi punen e dedektivit te British Museum, Ian Stead...."
(C. Renfrew, P. Bahn, Arkeologjia, teoria, metodat, praktikat., f. 564 II Ediz. ita., Zanichelli,2006)
Image

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”