"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#16

Post by Mallakastrioti » Sat Oct 03, 2009 11:36 am

Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#17

Post by Zeus10 » Sat Oct 03, 2009 2:08 pm

....the verb “mas” (measure), which is pronounced so often indiscriminate as “mat”, especially when used for lexical forms of the past, participle/infinitive, names or surnames.
Po pate mundesi zevendesoje surnames me adjectives. Eshte nje gabim qe nuk e di pse e kam bere.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#18

Post by Mallakastrioti » Sat Oct 03, 2009 3:28 pm

Zeus10 wrote:
....the verb “mas” (measure), which is pronounced so often indiscriminate as “mat”, especially when used for lexical forms of the past, participle/infinitive, names or surnames.
Po pate mundesi zevendesoje surnames me adjectives. Eshte nje gabim qe nuk e di pse e kam bere.
Bera korrigjimin mbi video,sepse vetem ne kete menyre te lejon...
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#19

Post by alfeko sukaraku » Sat Oct 03, 2009 7:12 pm

Mallakastrioti wrote:

Mallakastrioti...shume te bukura keto qe themi edhe shkruajm,por vjen nje momente ne te cilin kerkohen fakte edhe dokumente.

Ku???Kur???C fare???Cilet???

Mendoj se jutubi qe keni ndertuar eshte nje "ide teorike" edhe vetem teorike e cila lehterrezohet ne se nuk kemi fakte origjinale.

Cilat jane faktet origjinale qe perbejn besueshmerin ne shkence????

1) "mbetjet origjinale te fjalve te lashta".Cilat jane mbetjet origjinale te fjaleve te lashta edhe ku i gjejme ato???

Mbetjet origjinale te fjalve te lashta ,jane fjalet e dokumentuara ne lashtesi nepermijet papirve edhe kryesisht doshkrimeve edhe dorerishkrimeve te lashta.Aty dallojm fjalet e vjetra te cilat zevendesohen me fjalet e reja..psh po te vresh Lexicon e Hesychit te botuar nga Kurt Latte ,aty do vresh fjalen e vjeter edhe fjalen e re.Ateher kur fjala e vjeter eshte e njejte me gjuhen shqipe,verteton shqipen si gjuhe me te vjeter.Nuk po flas me hamendje por po bazohem ne punimet e Panajoti Kupitorit ketij arvaniti gjigande qe ishte edhe filologe nga me te njohurit e kohes.Po te njejten rruge ka ndjekur edhe Demetri Camarda..me sakte e ka hapur kete rruge filologu arbersh nga Siqilia,i cili e ka vertetuar shqipen si gjuhe te perendive.

2)" mbishkrimet e lashta".

Si arrini ta quani shqipen si gjuhe paraindoevropiane ne nje kohe qe nuk njihni mbishkrimet e lashta??Me c fakte?Ne nje kohe qe shume prej nesh ,ketu edhe kudo neper forume, i mbushin breket kur degjojn per vjetersin e shqipes edhe per punimet e Petro Zhejit-Xhuzepe Katapanos-Iakovo Thomopulos.

Ndaj ne se doni ta prekim temen e gjuhes ne zemer ,ateher na duhet ti marrim parasysh keto dy fakte,ndryshe merremi me pulen edhe vezen kote se koti.

respekte per punen tuaj te lavderuar,vecse me duhet te te kujtoj ,si bashkeantare i ketij forumi edhe si njeriu qe eshte mbrekulluar nga jutubet tuaja inteligjente edhe atdhedashese, se na duhen me shume fakte te pakundershtueshme sesa fjale torike.Kur botes i tregon se fjalet MARAZ MAF SIAL mbishkruhen qe nga shek 7 p e s ,ateher bota hap qitapet e veta edhe vren se keto fjale jane shqipe edhe si rrjedhoj shqipja eshte gjuha me e vjeter.

shih me poshte "MARAZ MAF SIAL"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#20

Post by Mallakastrioti » Sat Oct 03, 2009 7:37 pm

alfeko sukaraku wrote:
Mallakastrioti wrote:

Mallakastrioti...shume te bukura keto qe themi edhe shkruajm,por vjen nje momente ne te cilin kerkohen fakte edhe dokumente.

Ku???Kur???C fare???Cilet???

Mendoj se jutubi qe keni ndertuar eshte nje "ide teorike" edhe vetem teorike e cila lehterrezohet ne se nuk kemi fakte origjinale.

Cilat jane faktet origjinale qe perbejn besueshmerin ne shkence????

1) "mbetjet origjinale te fjalve te lashta".Cilat jane mbetjet origjinale te fjaleve te lashta edhe ku i gjejme ato???

Mbetjet origjinale te fjalve te lashta ,jane fjalet e dokumentuara ne lashtesi nepermijet papirve edhe kryesisht doshkrimeve edhe dorerishkrimeve te lashta.Aty dallojm fjalet e vjetra te cilat zevendesohen me fjalet e reja..psh po te vresh Lexicon e Hesychit te botuar nga Kurt Latte ,aty do vresh fjalen e vjeter edhe fjalen e re.Ateher kur fjala e vjeter eshte e njejte me gjuhen shqipe,verteton shqipen si gjuhe me te vjeter.Nuk po flas me hamendje por po bazohem ne punimet e Panajoti Kupitorit ketij arvaniti gjigande qe ishte edhe filologe nga me te njohurit e kohes.Po te njejten rruge ka ndjekur edhe Demetri Camarda..me sakte e ka hapur kete rruge filologu arbersh nga Siqilia,i cili e ka vertetuar shqipen si gjuhe te perendive.

2)" mbishkrimet e lashta".

Si arrini ta quani shqipen si gjuhe paraindoevropiane ne nje kohe qe nuk njihni mbishkrimet e lashta??Me c fakte?Ne nje kohe qe shume prej nesh ,ketu edhe kudo neper forume, i mbushin breket kur degjojn per vjetersin e shqipes edhe per punimet e Petro Zhejit-Xhuzepe Katapanos-Iakovo Thomopulos.

Ndaj ne se doni ta prekim temen e gjuhes ne zemer ,ateher na duhet ti marrim parasysh keto dy fakte,ndryshe merremi me pulen edhe vezen kote se koti.

respekte per punen tuaj te lavderuar,vecse me duhet te te kujtoj ,si bashkeantare i ketij forumi edhe si njeriu qe eshte mbrekulluar nga jutubet tuaja inteligjente edhe atdhedashese, se na duhen me shume fakte te pakundershtueshme sesa fjale torike.Kur botes i tregon se fjalet MARAZ MAF SIAL mbishkruhen qe nga shek 7 p e s ,ateher bota hap qitapet e veta edhe vren se keto fjale jane shqipe edhe si rrjedhoj shqipja eshte gjuha me e vjeter.

shih me poshte "MARAZ MAF SIAL"
Pershendetje alfeko...po ke te drejte ne ato qe thua qe na duhen fakte-dhe per mendimin tim ne gjuhen shqipe gjen aq fakte me bollek sa do duheshin shume kohe qe studiuesit (serioz)te merreshin me to.
Ne kete video mendimi im eshte se Zeus10 ka bere me te vertet nje pune akademike...qe edhe nje studiues akademie do ti duhej disi nje pregatitje jo e paket qe tja kundershtonte...pasi Zeus10 eshte njohes i shkelqyer i gjuhes se vjeter greke,asaj te rese dhe mbi te gjitha i gjuhes sone te Shenjte.
Tani eshte koha te hedhim dale nga dale keto hapa(mendimi im ky)....te bashkojme forcat tona dhe mendjet e te vazhdojme me tej...me teper pjesemarrje dhe koordinim ne punen tone,edhe pse mund te jemi pak-pak rendesi ka...hajt pra puna e mbare te gjitheve.
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#21

Post by alfeko sukaraku » Sat Oct 03, 2009 7:53 pm

Mallakastrioti wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Mallakastrioti wrote:

Mallakastrioti...shume te bukura keto qe themi edhe shkruajm,por vjen nje momente ne te cilin kerkohen fakte edhe dokumente.

Ku???Kur???C fare???Cilet???

Mendoj se jutubi qe keni ndertuar eshte nje "ide teorike" edhe vetem teorike e cila lehterrezohet ne se nuk kemi fakte origjinale.

Cilat jane faktet origjinale qe perbejn besueshmerin ne shkence????

1) "mbetjet origjinale te fjalve te lashta".Cilat jane mbetjet origjinale te fjaleve te lashta edhe ku i gjejme ato???

Mbetjet origjinale te fjalve te lashta ,jane fjalet e dokumentuara ne lashtesi nepermijet papirve edhe kryesisht doshkrimeve edhe dorerishkrimeve te lashta.Aty dallojm fjalet e vjetra te cilat zevendesohen me fjalet e reja..psh po te vresh Lexicon e Hesychit te botuar nga Kurt Latte ,aty do vresh fjalen e vjeter edhe fjalen e re.Ateher kur fjala e vjeter eshte e njejte me gjuhen shqipe,verteton shqipen si gjuhe me te vjeter.Nuk po flas me hamendje por po bazohem ne punimet e Panajoti Kupitorit ketij arvaniti gjigande qe ishte edhe filologe nga me te njohurit e kohes.Po te njejten rruge ka ndjekur edhe Demetri Camarda..me sakte e ka hapur kete rruge filologu arbersh nga Siqilia,i cili e ka vertetuar shqipen si gjuhe te perendive.

2)" mbishkrimet e lashta".

Si arrini ta quani shqipen si gjuhe paraindoevropiane ne nje kohe qe nuk njihni mbishkrimet e lashta??Me c fakte?Ne nje kohe qe shume prej nesh ,ketu edhe kudo neper forume, i mbushin breket kur degjojn per vjetersin e shqipes edhe per punimet e Petro Zhejit-Xhuzepe Katapanos-Iakovo Thomopulos.

Ndaj ne se doni ta prekim temen e gjuhes ne zemer ,ateher na duhet ti marrim parasysh keto dy fakte,ndryshe merremi me pulen edhe vezen kote se koti.

respekte per punen tuaj te lavderuar,vecse me duhet te te kujtoj ,si bashkeantare i ketij forumi edhe si njeriu qe eshte mbrekulluar nga jutubet tuaja inteligjente edhe atdhedashese, se na duhen me shume fakte te pakundershtueshme sesa fjale torike.Kur botes i tregon se fjalet MARAZ MAF SIAL mbishkruhen qe nga shek 7 p e s ,ateher bota hap qitapet e veta edhe vren se keto fjale jane shqipe edhe si rrjedhoj shqipja eshte gjuha me e vjeter.

shih me poshte "MARAZ MAF SIAL"
Pershendetje alfeko...po ke te drejte ne ato qe thua qe na duhen fakte-dhe per mendimin tim ne gjuhen shqipe gjen aq fakte me bollek sa do duheshin shume kohe qe studiuesit (serioz)te merreshin me to.
Ne kete video mendimi im eshte se Zeus10 ka bere me te vertet nje pune akademike...qe edhe nje studiues akademie do ti duhej disi nje pregatitje jo e paket qe tja kundershtonte...pasi Zeus10 eshte njohes i shkelqyer i gjuhes se vjeter greke,asaj te rese dhe mbi te gjitha i gjuhes sone te Shenjte.
Tani eshte koha te hedhim dale nga dale keto hapa(mendimi im ky)....te bashkojme forcat tona dhe mendjet e te vazhdojme me tej...me teper pjesemarrje dhe koordinim ne punen tone,edhe pse mund te jemi pak-pak rendesi ka...hajt pra puna e mbare te gjitheve.
nuk e ve ne dyshim aspak punen e zeusit.une e kam mbeshtetur qe nga dita e pare qe u shfaq ne forumet qe shkruaja.vetem se ka disa rregulla nga te cilat duhet te kalohet ,me pare se te nxjerrim nje perfundim.ato qe shkruan zeusi jane me se te njohura edhe me se te pranueshme per mua personalisht, se koicidon ta njohe edhe greqishten e vjeter edhe greqishten e re
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#22

Post by Mallakastrioti » Sat Oct 03, 2009 8:22 pm

O alfeko....ore une rregullat mendoj se i di per ate pune po mua te ziut me zuri goja lesh siç thote populli he viuni ne pune se bashku qe gjerat ti bejme te shihen dhe lexohen jo vetem brenda ketij forumi.Aty tek tema e Gjuhes shqipe qe ke publikuar edhe ti eshte bere lesh arapi ore....eshte thjesht nje bashkbisedim ...qe te publikosh nje video ne radhe te pare duhet nje rperfundim i njejte dhe pune nga gjithe forumistat ketu qe ato fakte qe jane sjelle te perkthehen ne anglisht dhe per kete duhen njerez qe te dine mire gjuhen angleze.
Pra dua te them qe fakte ka me bollek,por duhet koordinim per te arritur ne nje pune qe te kete nje kuptim qe tjetri kur ta lexoje apo shoh nje video(si ne kete rast qe kerkoj une)...se nuk mund te vendosim disa quote apo source ne shqip e disa te tjera ne qnglisht se do dali pa kuptim fare.Une po them te qartesojme temat....te arrijme nje konkluzion ku te gjithe te japin kontributin e tyre se loja e nje skuadre eshte gjithmone me rezultate.
Ne kete rast Zeus dhe Arta bashkpunuan me njeri-tjetrin dhe doli nje pune me te vertet per tu admiruar dhe ka njerez qe kerkojne dhe jane te interesuar te dine me teper(ne komentet e videove)....pra ky eshte qellimi yne besoj .
Image

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#23

Post by Orakulli » Mon Oct 05, 2009 11:26 am

Zues!
Continue in this way helping each other and working together.
Bashkebisedimi eshte nje nga rruget ku testohen tezat gjuhesore sebashku.Cdo ide do nje perfaqesim ose perplasje ne publik dhe ndonjehere edhe kundershtim te bazuar e me argumente,te cilat jane ndonjehere aq shume te domosdoshme ose kendveshtrime te ndryshme per te ballafaquar,korigjuar cdo interpretim te mundshem te gabuar dhe subjektiv.
Ne,ndonjehere kemi qene gabim ose mund te jemi ndonjehere gabim.Asnji njeri nuk eshte perfekt ne rrugen e tij te menduarit.Futja ne nje cope te perbashket pergjithesuese te copezave fakte te vecanta permbledh nje rruge te ndryshueshme ku rritet vazhdimisht shkalla e njohjes dhe behet dalangadale forcimi i llogjikes personale si dhe forcimi i ndikimit te gjithesejcilit mbi te tjeret.Puna e gjuhes shqipe i ngjan pak nje hetimi,ku duhet te behet nje kerkim i gjetjes se vertetes dhe ballafaqimit me genjeshtren zyrtare.Gjithmone armiku yne ka qene dikush qe ka pasur fuqine ne dore dhe e ka shfrytezuar kete fuqi per te spekulluar mbi te verteten mbi gjuhen dhe historine e nje populli.Fuqine dihet pak a shume kush e ka pasur ne 2000 vjwtwt e fundit.Peranadore individuale,pape,mbreter,sulltane e prape mbreter dhe pape.Keta qe kane pasur fuqine,kane pasur e dore gjtihcka,ndermjete tyre edhe njerezit qe shkruanin.Cdo gje qe shkruhej,shkruhej ashtu si e donin ata,cfare donin ata dhe asnjehere cfare donte dhe si ishte e verteta ose cfare donin mijera e miliona njerez qe ndodhenin nen peshen e rende te pushtetit te tyre.Krishit filloi te shkruaj per shumicen,por ta e sulmuan dhe me e vone i ndryshuan librat e tij duke i vene nen funksion te qellimit te tyre sundues.Nga kjo periudhe e erret,e njeanshme dhe sunduese te vetem nje personi dhe familjeve te tyre na vjen historia e shkruar e Europes.Ne kete histori nuk ka vend per popujt e Europes.Aty Gjermanet,Shqiptaret,Suedezet,Norvegjezet,Danezet,Anglezet,Francezet etj jane barbare.Nuk kane histori te shkruar e te pashkruar.Jane keta pikerisht qe perbejne trashigmtaret e vertete racore te pellazgeve.Jane keta pikerisht qe kane shpikur,permisuar e zhvilluar alfabetin shume kohe me perpara se Sumere,kinezet dhe egjyptianet.Pikerisht atyre u mohet kjo histori.Pikerisht atyre synohet ende sot mpirja psikologjike e genit racor me ane te presionit te vjeter te ish sunduesve,te cilet edhe pse nuk jane sot,kane lene librat e shkruar te periudhave te tyre me kete helm frenues psikologjik.
Bindja ime eshte qe njerezit nga pikepamja e zgjuarsise natyrore,sasise dhe pervetesimit te vertete te dijeve,shfrytezimit te ketyre dy drejtimeve ne menyre te drejte qendrojne ne shkalle te ndryshme.
Nuk duhet te harrojme qe edhe nje njeri qe mendojme se eshte ne shkallen e ulet ka dicka pozitive qe i duhet kushtuar vemendje.Nuk duhet te percmojme,paragjykojme dhe perjashtojem mendimet e te tjereve,perjashtuar ato raste kur ato jane qellimimisht keqadashese ose burojne nga nje budadallek i pamase.
Ndonjere ne kete budadallek te pamase,une fus edhe shkencetare me ze ne kete fushe ne Europe.Une nuk pyes dhe nuk marre parasysh asnje teze ose verson zyrtar shkencor mbi nje drejtim te caktuar,ne cdo rast kur une mbi te kam pikepyetje.Kjo sepse gjuha shqipe permban ne strukturat e saj filozofi te paster.Prandaj ajo ka prodhuar dhe termin e famshem filozofi,qe vjen nga njesia e saj *pys.Filozofia eshte koncepti i kesaj gjuhe ku bashkohen cuditerisht nje term i gegenishtes *pys dhe nje term i toskerisht is>isht(koha e tashme e vetes se trete te foljes jam ne tzamerisht.Filozofia eshte pyetja.Peyetje eshte.Pys isht.
Kur kuptojme kete,vijne nga pas saj shume e shume te tjera,dhe kemi mudesi ti hyme me themel gjuhesise Europiane,si nga ana e kendveshtrimit krahasues ashtu edhe nga ana e kendveshtrimit kodik.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#24

Post by Zeus10 » Mon Oct 05, 2009 1:49 pm

Nuk dua ti heq asnje presje komentit tend, vetem doja te shtoja diçka, dhe ai eshte fakti se ne rrugen tone per tek e verteta duhet qe te shfrytezojme burimet tona intelektuale, pra, nuk duhet te presim te marrim konfirmimin "zyrtar" prej intelktualeve te huaj. Sikur te ndodhte kjo do ishte akoma me mire, por kjo ka pak gjasa te ndodhe, per dy arsye:

1. Intelektualet dhe shkollaret e huaj megjithe arritjet e pamohueshme, me qellim apo pa qellim, perdorin metoda empirike ne disiplinat e historise dhe linguistikes, bile themelet e ketyre shkencave jane te rreme.

2. Prej fqinjeve tane behet nje propagande e shfrenuar, qe e kaperxen dukshem, mundesite tona per te shprehur pkepamjet tona me teori alternative dhe diskutim te drejte. Por kjo eshte nje shenje e mire qe tregon se ne jemi me te drejten.

Megjithate ne duhet te vazhdojme te shkruajme( sepse dhe nena nuk i jep gji femijes qe nuk qan), zeri yne dhe argumentet tona do bejne te mundur qe ne te konsiderohemi. Heshtja jone ne shekuj, megjithese fisnike, pothuajse na coi drejt asimilimit, tani eshte koha te artikulohemi.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#25

Post by alfeko sukaraku » Mon Oct 05, 2009 2:49 pm

Mallakastrioti wrote: .Aty tek tema e Gjuhes shqipe qe ke publikuar edhe ti eshte bere lesh arapi ore....eshte thjesht nje bashkbisedim .. .
Qe te mirkuptohemi ,se po keqkuptohemi kote me duket mua, une nuk po ju kritikoj,por po ju tregoj nje rruge te qarte e te drejte ,sepse merrem me ceshtjen plote 15 vjete.

me qe tek tema e gjuhes shqipe eshte bere lesh arapi,ateher une theme ta tjerrim edhe ta bejm golf se po vjene edhe dimiri -hahaha-

Ne se duam ta njohim edhe ta reklamojm te verteten per gjuhen shqipe ,edhe tema me mbishkrime eshte nje teme me lesh arapi,ateher po ju sjelle nje link nga "babai i filologjis shqiptare" Demetrio Camarda.

Njohes i shqipes meme
njohes i greqishte se lashte
njohes i greqishtes se re
njohes i latinishtes
njohes i italishtes
me studime univesitare ne itali per gjuhesi.

http://books.google.com/books?id=OfEGAA ... tlepage=el

keto jane rruget qe duhen shkelur per te vertetuar PIE...ndryeshe flasim kote per kasap e lesh arap -hahaha-
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#26

Post by Orakulli » Mon Oct 05, 2009 3:40 pm

Jo,aspak alfeko.Asnjeri ketu dhe ne pergjithesi nuk ka te drejte te ushtroje presion se cfare ke shkruar dhe se cfare duhet te shkruash.Bota deri tani ka vuajtur dhe vuan nga ky lloj detyrimi.Mjafton vetem qellimi i mire i perbashket qe ne te pranojme njeri tjetrin keshtu te ndryshem sic jemi,sic na ka prodhuar natyra.
Te mendojme per nje cast sikur natyra te ishte vetem nje llojeshe.Do te ishte *mosjete,sic zakonisht kemi pare planetet e tjere te sistemit diellor.Aty ku lind,zhvillohet e permiresohet jeta ka ndryshueshmeri.
Nese dikush futet per te shkruajtur gjera qe jane qellimisht ne kundershtim me kahun e mendimeve te te tjereve ne kete forum,me qellimin e keq te mohimit,ofendimit dhe sharjes,kuptohet nuk do te ishte llogjike pjesmarja ne kete forum.Ai mund te shkoje diku tjeter e te vjelle edukaten e tij te shkaterruar dhe negative.
Boll kemi pasur dhe kemi opinione negative reth historise dhe gjuhese sone,si nga ana zyrtare shkencore ashtu edhe nga ana e krijimit te mentaliteteve percmuese,lakmiqatare e perzenese nga ana jozyrtare ballkanike e me gjere.
Ato i dime dhe per me keq jane aq shume,sa jemi duke u mbytur prej tyre.
Ne duhet te pranojme njeri ne tjetrin me ndryshueshmerine qe kemi.E perseris,sepse eshte baza e formimit te medimit te vertete demokratik te demokracise se vertete.Cdo lloj "kundershtimi ne dukje,por qe shkel regullat e pergjithshme te llogjikes si dhe regullat morale qe bashkon nje forum,jane njesoj si shkelesit e ligjeve,vrases e kriminele e te tjere,por ne kete rast nga ana psikologjike ne boten virtuale.Ne fakt,nuk eshte ndonje ndryshim i madh.
Kundershto me argument *pse nuk eshte ashtu,ose si eshte mednimi yt konkret per ate teme dhe jo te flasim ne pergjithesi,pa qene e lidhur aspak me subjektin ne diskutim.
jane te gjithe te mirepritur me dy kushte te sintetizuara:
1.Te pranojne tjetrin me mendim te ndryshem duke shfaqur respekt.
2.Te mbeshtesim dhe te nxisim te tjeret me mendim pothuaj te njete me tonin.
Jane njesoj si regullat brenda nje vellazerie te mire.
Nuk jam vetem une i mire dhe gjithe te tjeret jane te keqinj.Jam une i mire kur rethom nga njerez qe jane te mire.Nuk duhet te respektoj veten vetvetn thelbesisht dhe te tjeret ti respektoj vetem ne anen e jashtem,formalisht,ndersa nga brenda ate kemi ne te vertete nje mendim negativ.po keshtu edhe per zgjuarsine,arsimimin e te tjera.
Shqiptaret e kane te bazuar qendrimin e tyre,gjenetikisht,ne dinjitet.Ti respektojme regullat e te pareve tane.Tde respektojme dinjitetin e tjetrit.Une kam dinjitet nese jetoj ne nje grup me njerez qe dine cfare dinjiteti dhe e zbatojne ate.
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#27

Post by alfeko sukaraku » Mon Oct 05, 2009 5:35 pm

Orakulli wrote:Jo,aspak alfeko.Asnjeri ketu dhe ne pergjithesi nuk ka te drejte te ushtroje presion se cfare ke shkruar dhe se cfare duhet te shkruash.Bota deri tani ka vuajtur dhe vuan nga ky lloj detyrimi.Mjafton vetem qellimi i mire i perbashket qe ne te pranojme njeri tjetrin keshtu te ndryshem sic jemi,sic na ka prodhuar natyra.
Te mendojme per nje cast sikur natyra te ishte vetem nje llojeshe.Do te ishte *mosjete,sic zakonisht kemi pare planetet e tjere te sistemit diellor.Aty ku lind,zhvillohet e permiresohet jeta ka ndryshueshmeri.
Nese dikush futet per te shkruajtur gjera qe jane qellimisht ne kundershtim me kahun e mendimeve te te tjereve ne kete forum,me qellimin e keq te mohimit,ofendimit dhe sharjes,kuptohet nuk do te ishte llogjike pjesmarja ne kete forum.Ai mund te shkoje diku tjeter e te vjelle edukaten e tij te shkaterruar dhe negative.
Boll kemi pasur dhe kemi opinione negative reth historise dhe gjuhese sone,si nga ana zyrtare shkencore ashtu edhe nga ana e krijimit te mentaliteteve percmuese,lakmiqatare e perzenese nga ana jozyrtare ballkanike e me gjere.
Ato i dime dhe per me keq jane aq shume,sa jemi duke u mbytur prej tyre.
Ne duhet te pranojme njeri ne tjetrin me ndryshueshmerine qe kemi.E perseris,sepse eshte baza e formimit te medimit te vertete demokratik te demokracise se vertete.Cdo lloj "kundershtimi ne dukje,por qe shkel regullat e pergjithshme te llogjikes si dhe regullat morale qe bashkon nje forum,jane njesoj si shkelesit e ligjeve,vrases e kriminele e te tjere,por ne kete rast nga ana psikologjike ne boten virtuale.Ne fakt,nuk eshte ndonje ndryshim i madh.
Kundershto me argument *pse nuk eshte ashtu,ose si eshte mednimi yt konkret per ate teme dhe jo te flasim ne pergjithesi,pa qene e lidhur aspak me subjektin ne diskutim.
jane te gjithe te mirepritur me dy kushte te sintetizuara:
1.Te pranojne tjetrin me mendim te ndryshem duke shfaqur respekt.
2.Te mbeshtesim dhe te nxisim te tjeret me mendim pothuaj te njete me tonin.
Jane njesoj si regullat brenda nje vellazerie te mire.
Nuk jam vetem une i mire dhe gjithe te tjeret jane te keqinj.Jam une i mire kur rethom nga njerez qe jane te mire.Nuk duhet te respektoj veten vetvetn thelbesisht dhe te tjeret ti respektoj vetem ne anen e jashtem,formalisht,ndersa nga brenda ate kemi ne te vertete nje mendim negativ.po keshtu edhe per zgjuarsine,arsimimin e te tjera.
Shqiptaret e kane te bazuar qendrimin e tyre,gjenetikisht,ne dinjitet.Ti respektojme regullat e te pareve tane.Tde respektojme dinjitetin e tjetrit.Une kam dinjitet nese jetoj ne nje grup me njerez qe dine cfare dinjiteti dhe e zbatojne ate.

orakulli

nuk e kuptoj perse nuk do qe te kapesh thelbin edhe ti pershtatesh temes.Ketu po shkruajm per nje teze te njohur boterishte ,teze e cila e lidhe shqipen me gjuhen e perendive...apo jo?
Zeusi eshte ne rruge forte te drejte me ate qe mbeshtet.Une e njohe forte mire greqishten e vjeter edhe jame forte mire ne gjendje te dalloj se c fare thote Zeusi....edhe nuk kame asnje kundershtim me c ka mbeshtet ai.

Por jane disa rregulla te cilat duhen respektuar ne temat perkase,jo c do kush munde shkruaj c te doje , ne se do bashkebisedonim per nje ceshtje.Kjo eshte "bashkebiseda".

Ateher me qe e ngritet edhe e ringritet serishte dorashken,une po ju pyes:

Si do ti themi botes se shqipja eshte gjuha me e vjeter se gjuhet"tralalalallal evropiane"??Me cilat dokumente??
A e dini ju se gjuhet evropiane kane per rrenje ne shumicen e tyre fjale shqipe?

Ateher si ti themi botes se shqipja eshte nena e gjuheve?Me c dokumente?A e dini ju se fjala "MARAZ" shkruhet keshtu ne shume gjuhe te ballkanit?Ateher perse duhet te jete fjale shqipe?Me c baza? Me c dokumente??

Ketu miku ime hyne "leshi i arapit"...I themi botes se ky mbishkrim eshte shkruajtur qe nga shek 7 p e s edhe fjalet e tija jane fjale shqipe,gje qe do te thote se shqipja VERTETOHET e shkruajtur qe nga shek 7 p e s.edhe ne shek e 7 p e s, nuk kemi dokumente te njohura gjuhesore per asnje gjuhe tjeter, vec kinezes te cilen nuk e njohe qe te flase me siguri.

nuk po marrim armet te dalim ne lufte jo,sepse me Zeusin na bashkojn ideale qe rralle kush munde ti kuptoj.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#28

Post by faon perrovarri » Mon Nov 02, 2009 8:21 am

Orakulli wrote:Zues!
Continue in this way helping each other and working together.
Bashkebisedimi eshte nje nga rruget ku testohen tezat gjuhesore sebashku.Cdo ide do nje perfaqesim ose perplasje ne publik dhe ndonjehere edhe kundershtim te bazuar e me argumente,te cilat jane ndonjehere aq shume te domosdoshme ose kendveshtrime te ndryshme per te ballafaquar,korigjuar cdo interpretim te mundshem te gabuar dhe subjektiv.
Ne,ndonjehere kemi qene gabim ose mund te jemi ndonjehere gabim.Asnji njeri nuk eshte perfekt ne rrugen e tij te menduarit.Futja ne nje cope te perbashket pergjithesuese te copezave fakte te vecanta permbledh nje rruge te ndryshueshme ku rritet vazhdimisht shkalla e njohjes dhe behet dalangadale forcimi i llogjikes personale si dhe forcimi i ndikimit te gjithesejcilit mbi te tjeret.Puna e gjuhes shqipe i ngjan pak nje hetimi,ku duhet te behet nje kerkim i gjetjes se vertetes dhe ballafaqimit me genjeshtren zyrtare.Gjithmone armiku yne ka qene dikush qe ka pasur fuqine ne dore dhe e ka shfrytezuar kete fuqi per te spekulluar mbi te verteten mbi gjuhen dhe historine e nje populli.Fuqine dihet pak a shume kush e ka pasur ne 2000 vjwtwt e fundit.Peranadore individuale,pape,mbreter,sulltane e prape mbreter dhe pape.Keta qe kane pasur fuqine,kane pasur e dore gjtihcka,ndermjete tyre edhe njerezit qe shkruanin.Cdo gje qe shkruhej,shkruhej ashtu si e donin ata,cfare donin ata dhe asnjehere cfare donte dhe si ishte e verteta ose cfare donin mijera e miliona njerez qe ndodhenin nen peshen e rende te pushtetit te tyre.Krishit filloi te shkruaj per shumicen,por ta e sulmuan dhe me e vone i ndryshuan librat e tij duke i vene nen funksion te qellimit te tyre sundues.Nga kjo periudhe e erret,e njeanshme dhe sunduese te vetem nje personi dhe familjeve te tyre na vjen historia e shkruar e Europes.Ne kete histori nuk ka vend per popujt e Europes.Aty Gjermanet,Shqiptaret,Suedezet,Norvegjezet,Danezet,Anglezet,Francezet etj jane barbare.Nuk kane histori te shkruar e te pashkruar.Jane keta pikerisht qe perbejne trashigmtaret e vertete racore te pellazgeve.Jane keta pikerisht qe kane shpikur,permisuar e zhvilluar alfabetin shume kohe me perpara se Sumere,kinezet dhe egjyptianet.Pikerisht atyre u mohet kjo histori.Pikerisht atyre synohet ende sot mpirja psikologjike e genit racor me ane te presionit te vjeter te ish sunduesve,te cilet edhe pse nuk jane sot,kane lene librat e shkruar te periudhave te tyre me kete helm frenues psikologjik.
Bindja ime eshte qe njerezit nga pikepamja e zgjuarsise natyrore,sasise dhe pervetesimit te vertete te dijeve,shfrytezimit te ketyre dy drejtimeve ne menyre te drejte qendrojne ne shkalle te ndryshme.
Nuk duhet te harrojme qe edhe nje njeri qe mendojme se eshte ne shkallen e ulet ka dicka pozitive qe i duhet kushtuar vemendje.Nuk duhet te percmojme,paragjykojme dhe perjashtojem mendimet e te tjereve,perjashtuar ato raste kur ato jane qellimimisht keqadashese ose burojne nga nje budadallek i pamase.
Ndonjere ne kete budadallek te pamase,une fus edhe shkencetare me ze ne kete fushe ne Europe.Une nuk pyes dhe nuk marre parasysh asnje teze ose verson zyrtar shkencor mbi nje drejtim te caktuar,ne cdo rast kur une mbi te kam pikepyetje.Kjo sepse gjuha shqipe permban ne strukturat e saj filozofi te paster.
Prandaj ajo ka prodhuar dhe termin e famshem filozofi,qe vjen nga njesia e saj *pys.Filozofia eshte koncepti i kesaj gjuhe ku bashkohen cuditerisht nje term i gegenishtes *pys dhe nje term i toskerisht is>isht(koha e tashme e vetes se trete te foljes jam ne tzamerisht.Filozofia eshte pyetja.Peyetje eshte.Pys isht.
Kur kuptojme kete,vijne nga pas saj shume e shume te tjera,dhe kemi mudesi ti hyme me themel gjuhesise Europiane,si nga ana e kendveshtrimit krahasues ashtu edhe nga ana e kendveshtrimit kodik.

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#29

Post by HylliArbenor » Thu Dec 23, 2010 2:03 pm

Nuk ka asnje lidhje te drejtperdrejte midis ang.measure dhe shqipes mesoj, dhe ju jam i sigurt e dini shume mire..esht absuriditet nacionaliste te pohosh te kunderten.vete fjala "mesoj" ka shume gjase te jete nje semitizem qe rrjedh nga hebraishtja o arabishtja "meshuha" te mesosh si dhe fjala per Krishtin "Meshua" mesues. natyrisht esht vetem nje hipoteze, po esht me hipoteza qe nje njeri qe dashuron shkencen e te verteten duhet te flase, jo me fakte te kryera. erdha ne kte forum per te patur diskutime shkencore rreth gjuhes po 90% e hulumtimeve duket se ka si qellim veç "hyinizimin" e gjuhes shqipe. ky absurditet esht i papranushem dhe do vazhdoje te jete nje pengese e madhe per gjithe ata qe duan te kuptojne diçka nga gjuha jone e bukur.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#30

Post by Zeus10 » Fri Dec 24, 2010 12:12 am

HylliArbenor wrote:Nuk ka asnje lidhje te drejtperdrejte midis ang.measure dhe shqipes mesoj, dhe ju jam i sigurt e dini shume mire..esht absuriditet nacionaliste te pohosh te kunderten.vete fjala "mesoj" ka shume gjase te jete nje semitizem qe rrjedh nga hebraishtja o arabishtja "meshuha" te mesosh si dhe fjala per Krishtin "Meshua" mesues. natyrisht esht vetem nje hipoteze, po esht me hipoteza qe nje njeri qe dashuron shkencen e te verteten duhet te flase, jo me fakte te kryera. erdha ne kte forum per te patur diskutime shkencore rreth gjuhes po 90% e hulumtimeve duket se ka si qellim veç "hyinizimin" e gjuhes shqipe. ky absurditet esht i papranushem dhe do vazhdoje te jete nje pengese e madhe per gjithe ata qe duan te kuptojne diçka nga gjuha jone e bukur.
Praktika qe une do ta hedh poshte teorine tende dhe ju duhet te pranoni teorine time, pavaresisht se une nuk jap asnje argument, eshte nje praktike egoiste dhe natyrisht e gabuar. Pervec kesaj, kritikon tendencen tone per ate qe ti e quan "hyjnizim" te shqipes(ndoshta duke kritikuar shtysen nacionaliste) dhe nga ana tjeter e pranon dhe vete, qe gjuha jone eshte e bukur, a mos valle po tenton ta vesh bindjen dhe mendimin tone ne korniza ne permasat qe te interesojne ty?
Ne jemi te hapur per nje diskutim shkencor, per aq sa njohurite lejojne, por me kushtin, qe te mos pranohet si "shkencore", vetem teori si psh ajo e Ferdinand de Saussure, pa dhene argumenta joempirike gjate bisedes. Une te garantoj qe folja mas dhe ajo mës-oj, kane te njejten rrenje qe ndryshon vetem nga fluktuacioni i zanores, qe ndodh per arsyen se gjuha automatikisht krijon nje kuptim me te nderlikuar prej nje me te thjeshti dhe kete e ben duke shfrytezuar pikerisht fluiditetin e zanoreve. Sa per bindjen tende, qe fjala shqipe na qenka nje huazim nga fjala hebraike, une te garantoj, qe kjo nuk mund te ndodhe, sepse gjuha nuk ka "vrima" bosh per fjale te tilla, kaq te nevojshme si ajo mësoj, qe ti mbush nga leksiku i gjuheve te tjera. Edhe sikur ky fenomen te ndodhte, ajo nuk do te zevendesonte fjalen origjinale, por do te shfaqej krahas saj si nje sinonim dhe shqipja nuk ka nje sinonim per fjalen mesoj. Nderkohe, nese do te ruhej koherenca e tingujve gjate huazimit, rezultati ne shqip nuk do ishte mësoj por mëshoj, prej gjasme fjales buruese "meshuha", nje fjale kjo me nje kuptim teresisht te ndryshem prej asaj qe po studjojme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”