"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

A duhet te jemi kunder 100-Vjetorit te Pavaresise?

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

A duhet te jemi kunder 100-Vjetorit te Pavaresise?

PO
1
8%
JO
12
92%
Nuk e di
0
No votes

Total votes: 13

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Re: A duhet te jemi kunder 100-Vjetorit te Pavaresise?

Post by Zeus10 »

Eduart wrote:
Por krimi im qenka tek fakti se une jam nje hoxhe.
Jo, kjo nuk perben aspak krim, megjithese ne e dime shume mire, se bekimin e kujt merrte ushtari osman, perpara se te vinte dhe te shtronte nen zjarr dhe hekur trojet tona, se bekimin e kujt merrte sulltani, kur ndalonte gjuhen shqipe te shkruhej e flitej.
Tani le te diskutojme edhe anen fetare qe kaq shume njerezit me maska (Pseudoonime) i paskam bezdisur.
Une jam musliman me zgjedhje dhe jo me trashegimi. Jam musliman qe besoj (Ose mundohem te besoj sa me mire) Se Krijuesi im eshte Nje i Vetem dhe nuk adhuroj askend tjeter vec Tij.
Une jam Musliman duke pare qe ky mesazh Hyjnor (I cili nuk ka lidhje me kombet) eshte mesazhi me i perkryer dhe me autentik qe ka mbetur nga mesazhet hyjnore.
Kjo eshte zgjedhja juaj, per te cilen askush nuk mund t'ju ndikoje, nese ajo eshte zgjedhje e gabuar, e drejte apo pa influence, por une nuk mendoj se qenja juaj musliman, ju ben juve te vetmin besimtar dhe te vetmin adhurues te zotit. Qenja juaj musliman, eshte vecse nje menyre se si ta konceptosh Zotin, por absolutisht, nuk ju ben ju te vetmit, qe keni lidhjen e duhur shpirterore me te.
Per mua besimi eshte nje ndertese e cila eshte ngritur nga te gjithe Profetet ku secli ka vendosur nje gur mbi kete ndertese madheshtore. Mirpo gurin e fundit te kesaj ndertese te Besimit e vendosi Profeti i Fundit, Muhamedi (Paqja e Zotit qofte mbi te).
Ju, vazhdoni te beni propagande, por e mira do ishte ta benit me ata qe afrohen prane institucionit tuaj.
Jam musliman qe kam studiuar mrekullite e Kuranit dhe nuk pranoj asnje shpifje qe behet ndaj tij (ato i rrezoj poshte me fakte dhe jo me inat)
Askush nuk po merret me kuranin ketu, aq me teper te bej shpifje.
Jam musliman qe jap jeten time dhe e kam per nder qe ta mbroj besimin tim ashtu sikur e kam per nder ta mbroj edhe truallin dhe kombin tim.
Ndersa ne, kauze te drejte quajme vetem sakrificat per atdheun tone dhe nuk do te luftonim ne asnje moment per besimin tone, sepse sic ka provuar historia, gjenerata te tera njerezish te genjyer, kane sakrifikuar jeten, duke besuar se luftojne per zot, nderkohe, qe e verteta eshte se ata, kane luftuar per interesa klerikesh e sundimtaresh.
Tani se fundi do deshiroj prej te gjitheve qe duan te me debatojne le te shkruajne me emrat e tyre te vertete ose te prezantohen me keto emra (Nese teknikisht nuk e bejne dot). Sepse ndryshe nuk do ta konsideroja serioze asnje replike nga njerez pa emer te vertete.

Gjithsesi ju pershendes te gjitheve

Me respekt
Eduarti
mendoj se shpreha nje opinion te qendrueshem, kur ju shkrojta se nuk mund t'ju sigurojme nje debat, nen emrat tane te vertete, prandaj do ju lutesha mos te insistonit ne kete pike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Eduart
Regular Member
Regular Member

Post by Eduart »

znj Adriana!
Ju pershndes !

duke ju referuar cfare shkruani me lart:
1-Ne shume tema ne facebook komentoni qe: ''Per te gjithe ata qe mallokojn ardhjen e perandoris osmane ne shqiperi, duhet te dine qe edhe europa eshte nje pushtim per shqiperine dhe shqiptaret. Atehere une do desha te dinja:
a)- perse ju ( personalishte) jetoni ne europe?
b)- keni shkuar si emigrante, apo me detyre?

Pergjigjja ime eshte kjo:

Teksti me te kuqe nuk eshte shkrimi im. dhe as mendimi im. Sepse nuk mund te quhet pushtim kur ne jemi pjese e shtepise. Madje e quaj mohim qe akoma jemi jashte antaresimit ne te me te drejta te plota si cdo antar tjeter i familjes. (por kjo ka te beje edhe me paragjykime demode te salloneve europiane)

Pyetjes tuaj: Pse jetoj ne europe? i pergjigjem thjesht dhe shkurt. Europa eshte shtepia ime dhe jetoj ku te dua ne shtepine time.
Nese kam shkuar apo jo si emigrant, ju them se nuk kam shuar aktualisht si emigrant (me pare po, per faj te atyre politikave te poshtra kunder nesh shqiptareve) Por aktualisht jam si Hoxhe, edukator i diaspores tone atje. U mesoj atyre te mos harrojne origjinen e tyre paresore (Nga Zoti) dhe origjinen e tyre te jetes se kesaj bote (Shqiptarine, kombin tone dhe kulturen tone)
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Eduart wrote:Z. Zeus !

Per shume nga keto replika tuajat ju respektoj ne mendimin tuaj. Fundja te degjosh ose jo propagande fetare kjo eshte zgjedhja e secilit pre nesh. Mirpo nese nuk keni deshire ta trajtoni problemin fetarisht, atehere as nuk duhet ta gjykoni personin tim fetarisht. Sepse atehere pergjigja ime do te ishte po fetarisht.
Ne mund te diskutojme per gjithshka, per sa kohe qe nuk fillojme e lutemi ne arabisht.
Ceshtjen e Megalomanise shqiptare, ne nuk e kemi provuar asnjehere ne histori se jemi megalomane. Perkundrazi te kunderten po. Une ne artikullin tim pata perdorur referenca. nese ju keni kundershtime per te, atehre kthehuni ne ato referenca. Nuk eshte faji im per referencat ato jane aty dhe secili nga ju mund te beje nje studim te vecante. Qellimi i artikullit tim ishte te hapte debatin. Debatet gjithmone jane te shendeteshme.
Po, mendoj se ka shume megallomani ne artikullin tuaj. Do te lutesha te me jepje referencat, psh per lidhjet e shqiptareve me pelasget dhe iliret qe i ke permendur dendur
Ju thoni se ne na ndan nje oqean i tere per ceshtjen shqiptare. Nuk mendoj keshtu.

Ceshtja e Pavarsise te 1912 eshte dicka qe ata burra shteti e kane pare si levizje me mend dhe e kane bere. Mirpo edhe ky tjetri eshte fakt. Menjehere sapo e shpallm pavarsine ne 1912 nuk kaluan as nje vit kur Europa na copetoi dhe tokat tona a dha hasmit tone.

Sepse e trajtoi token tone si prone turke/muslimane dhe prandaj u leshua pameshirshem per ta shqyer ate.
Ndoshta kjo ka qene arsyeja pse shume politikane shqiptare te fundit t shekullit te 19 dhe fillimit te shek 20 e shikonin si rrezik ndarjen nga Perandoria. Madje ne Lidhjen e Prizrenit nuk eshte kerkuar as Pavaresia e Plote por autonomia. A mos mendoni se keta burra te lidhjes kane qene me pak te vetedijshem sesa ne te koheve te sotme?
Pikerisht, por ata burra te zgjuar, duhet ta kishin kerkuar pavaresine, ne te njejten kohe me pavaresine e shteteve te reja qe u krijuan(Greqi, Serbi) dhe jo atehere, kur perandoria po shkermoqej dhe ata po humbnin privilegjet e tyre.
Nese ishte apo jo pushtim kjo eshte nje teme tjeter qe do e diskutojme ne vazhdim si teme me vete (e bej kete thjsht per arsye qe te mos na perzihen gjerat)

Gjithsesi Mendoj se nuk ka asnje oqean qe na ndan, nese ne bashke punojme per ceshtjen kombetare.
Ne duhet te mesojme relativitetin e fjales. Nese ishte sundim apo pushtim, varet nga kendveshtrimi, por une te garantoj qe gjithe periudha pas rilindjes kombetare, ka qene jo vetem pushtim, por dhe terror.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Mendoj qe i po e sulmoni pa arsye Eduartin !
Deri sa e keni pranuar si anetar ne kete forum , natyrisht qe ai e perfaqeson fen e vet dhe eshte nje Imam ne nje Xhami sa e pash ne video , nuk di se cfare duhet shkruajtur nje Imam ndryshe nga ai ?
Sepaku ndryshe nga ata te Janatullosit i ka shkrimet sa i perket anes kombetare dhe keto sulme qe po beni vetem pse ka perkatesi fetare Islame mua si S.Moderator aspak nuk me pelqejne .
Me shume une kam postuar te temat e Krishtereve se sa vet te Krishteret, ndersa tema qe i perkas une dhe Në Kosovë 1.8 milion banorë, nga këta, 96 përqind janë myslimanë jane ne shumtet e rasteve provokuse edhe pse vet ne i luftojme disa persona qe skane te bejne me shqiperine dhe shqiptaret , ate LIVE e jo virtualisht.
Kur flet nje At Nikolle Marku,me shume e perkrahin neve shqiptaret Musliman se sa te tjeret , flasin vet komentet :
http://www.telegrafi.com/lajme/at-nikol ... -7349.html
http://www.botasot.info/def.php?category=6&id=162503
Nuk lejoj te sulmohemi sa here qe hapi internetin ne baza fetare .
Kete nuk e prisja nga ky forum .
Kerkoj miqesisht dhe automotakisht te largohem nga stafi i forumit dhe te vazhdoj punen time ashtu siq ma kane lene stergjyshit e mij ,ketu ,ne ket forum, dhe qe kurre nuk e kane lene pushken pa e shkrepur, qe Turk a Shka ,i kemi 44 vorreza ne familje ! .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Mos u ngut Arberi, pasi nuk eshte ky thelbi i debatit dhe nuk eshte ashtu siç mendon.
Image
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Mallakastrioti wrote:Mos u ngut Arberi, pasi nuk eshte ky thelbi i debatit dhe nuk eshte ashtu siç mendon.
Une do te vazhdoj te respektoj Mallakastrioti , jo si shok virtual qe ste barazoj me asnjerin por edhe me shume .
Deshiroj qe te me plotesohet deshira ime dhe te vazhdoj punen ne kete forum .
bardus
Star Member
Star Member

Post by bardus »

JAM KUNDER 100 VJETORIT TË PAVARSISË
Z.Eduart,pershendetje,personalisht mua me mbetet qejfi kur degjoj kohet e fundit thirrje kunder 100 vjetorit te pavaresise dhe dashur padashur, artikulli yt klasifikohet si i tille qe ne krye te heres.Sidoqe keni renditur personazhet e degjuar te dale nga raca jone e qe ne lashtesi une mendoj se BABAI i ketij kombi eshte ISMAIL QEMALI, qe ngriti flamurin kuq e zi ne Vlore me 28 Nentor 1912 dhe tere ata burra te tjere myslymane , katolike dhe ortodokse qe firmosen Deklaraten e Pavaresise nga Turqia, qe mbajti 500 vjet nen zgjedhe truallin e Arberit dhe u katandisem, ashtu sic e pershkruan Sami Frasheri ne postimin tim te meparshem .

Shfrytezoj rastin t`ju pyes, me intereson te di cili eshte qendrimi juaj ne lidhje me ngjarjet e fundit ne Maqedoni,ndryshimi i demostratave nga kombetare ne fetare(te pakten ne pamje te jashtme)?

Cfare do tu thoshit atyre personave ne krye te demostratave me maska dhe flamuj jo kombetare?
Adriana
Universe Member
Universe Member

Post by Adriana »

Teksti me te kuqe nuk eshte shkrimi im.

Ijuaji eshte ne temen : ''Prezenca e parë e osmanëve në trojet tona shënohet në vitin 1385 në një ngjarje “të harruar” historike të cilën rrallë ose fare e gjejmë në botimet të kësaj natyre për këtë periudhë''

Te keshilloj tua kerkosh turqeve keto dokumenta meqe i ke vellezer ( se jeni muslimane ), gjithashtu kerko dhe listat e masakrave qe kane bere ne shqiperi, mbase gjen dhe emrat e stergjysherve te tu.

Por aktualisht jam si Hoxhe, edukator i diaspores tone atje. U mesoj atyre te mos harrojne origjinen e tyre paresore (Nga Zoti) dhe origjinen e tyre te jetes se kesaj bote (Shqiptarine, kombin tone dhe kulturen tone.

Si e beni kete detyre ''edukatori'' duke u thene te urrejne figuren tone te madhe Gjergj Kastriot Skenderbeun, sepse ka vrare vellezerit tuaj turq?
Duke e krahasuar Heroin tone Kombetare me nje diktatore te komunizmit E.Hoxhen?

Po pak turp nga vetja nuk keni te beni nje krahasim te tille?
( mos valle edhe per kete do thuash qe nuk e ke thene, kerkon prova? )
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Arbëri wrote:Mendoj qe i po e sulmoni pa arsye Eduartin !

Kerkoj miqesisht dhe automotakisht te largohem nga stafi i forumit dhe te vazhdoj punen time ashtu siq ma kane lene stergjyshit e mij ,ne ket forum, dhe qe kurre nuk e kane lene pushken pa e shkrepur, qe Turk a Shka ,i kemi 44 vorreza ne familje ! .
Arberi, Mallakastrioti ka te drejte, po nxitohesh. Ne nuk biem dakrt me Eduartin vetem ne nje pike: " Si mund te jesh kunder 100 vjetorit te pavaresise se vendit tend? ".
Qenja e tij musliman nuk ka te beje me kritikat tona.
Mos dysho ne drejtesine tone Arberi dhe mos harro qe ti je nje nga drejtuesit e ketij forumi.
Eduart
Regular Member
Regular Member

Post by Eduart »

Z. Zeus !
Ju falenderoj qe me jepni shansin e diskutimit per gjithcka (sigurisht ju premtoj qe nuk do flas arabisht) sepse fundja nuk do te kuptohej. dhe une i perkas asaj fryme hoxhallaresh qe Islamin dua ta kuptoj ne shqip. sepse e ka kete tolerance Islami. (Me falni per propaganden fetare )

Referencat i keni pikerisht ne artikull i nderuar mik.

Ceshtja e trajtimit si prone turke ishte ajo qe as une dhe as ju dhe askush nuk duhet ta toleroje per token tone. Ne jemi shqiptare dhe toka jone eshte Ilire.

Ne lidhje me rilindasit tane te Lidhjes se Prizrenit. Nuk mund ti gjykojme ata me parametrat tane. Por me parametrat dhe realitetin e tyre.
Te njejten gje do tju thoja edhe per te gjitha ata Shqiptare qe sherbyen ne Perandorine osmane si Ministra dhe Kryeministra apo edhe gjenerale. Mos harroni se edhe sot ushtria turke komanden e saj me te larte dhe shume grada te tjera i ka vetem prej shqiptreve (arnauteve)
a nuk mendoni se ishin keta arnaute Gjenerale qe ndikuan ne vendimet pozitive te turqise per te mbrojtur shqiperine ne 1997 nga pushtimi grek? apo ne fushaten e bombardimeve ne serbi ne 1999. Ju siguroj se ka qene edhe ndikimi i tyre i forte qe kjo te ndodhte.

Persa i perket pjeses se fundit te perandorise Osmane (Po e shmang termin pushtim apo clirim) ne Shqiperi edhe une jam dakord me ty se ka patur disa vendime qe jane marre ne dem te shqiptareve. Por para se ti gjykojme edhe keto vendime duhet te marrim parasysh rrethanat te te cilat jane dhene. Aehere Perandoria ishte e dobet dhe armiqte e saj sidomos Rusia (Filo serbe dhe Greke) por jo vetem ajo, e detyruan perandorine qe te merrte disa vendime qe ishin ne fakt ne dem te shume pjeseve te saj ne Ballkan. Ketu perfituan greket dhe serbet.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Zeus10 wrote:

Kerkoj miqesisht dhe automotakisht te largohem nga stafi i forumit dhe te vazhdoj punen time ashtu siq ma kane lene stergjyshit e mij ,ne ket forum, dhe qe kurre nuk e kane lene pushken pa e shkrepur, qe Turk a Shka ,i kemi 44 vorreza ne familje ! .
Arberi, Mallakastrioti ka te drejte, po nxitohesh. Ne nuk biem dakrt me Eduartin vetem ne nje pike: " Si mund te jesh kunder 100 vjetorit te pavaresise se vendit tend? ".
Mos dysho ne drejtesine tone Arberi dhe mos harro qe ti je nje nga drejtuesit e ketij forumi.
Ore vlla se jam lodhur une me keto sulme ndaj shqiptareve vetem pse kane perkatesi fetare Muslimane , po kshtu na dashti Amerika , pikerisht kete e tha edhe Bush edhe Madeleine Albright para se ta sulmonin Serbin.
Kur nje Hoxhe ka ndjenja kombetare une e mbroj ate , qe edhe prift , eshte njejte ..
Si protest , dua te me nxjerrni nga stafi dhe nese me lejoni e vazhdoj punen time njejte ne kete forum ?
Kaq kam une
.
Eduart
Regular Member
Regular Member

Post by Eduart »

Arbëri wrote:
Zeus10 wrote:

Ore vlla se jam lodhur une me keto sulme ndaj shqiptareve vetem pse kane perkatesi fetare Muslimane , po kshtu na dashti Amerika , pikerisht kete e tha edhe Bush edhe Madeleine Albright para se ta sulmonin Serbin.
Kur nje Hoxhe ka ndjenja kombetare une e mbroj ate , qe edhe prift , eshte njejte ..
Si protest , dua te me nxjerrni nga stafi dhe nese me lejoni e vazhdoj punen time njejte ne kete forum ?
Kaq kam une
.

Arberi, Ju pershendes!

Ju falenderoj per perkrahjen. por e shoh te padrejte nese do e lini forumin. Te pakten nuk dua te behem une shkaktari. Une e dija shume mire se do kisha te tilla kontestime. Por mendoj se ketij forumi nuk i mungon logjika e shendoshe qe te frenoje nxehtesine e ndjenjave.
Misioni jone per kauzen tone shqiptare duhet te vazhdoje. Pavarsisht cilit besim i perkasim. Mjafton qe te respektoje secili nga ne tjetrin ne besimin e vet.

Me respekt
Eduarti
Socio
Star Member
Star Member

Post by Socio »

Eduart wrote: ...Persa i perket pjeses se fundit te perandorise Osmane (Po e shmang termin pushtim apo clirim) ne Shqiperi edhe une jam dakord me ty se ka patur disa vendime qe jane marre ne dem te shqiptareve. Por para se ti gjykojme edhe keto vendime duhet te marrim parasysh rrethanat te te cilat jane dhene. Aehere Perandoria ishte e dobet dhe armiqte e saj sidomos Rusia (Filo serbe dhe Greke) por jo vetem ajo, e detyruan perandorine qe te merrte disa vendime qe ishin ne fakt ne dem te shume pjeseve te saj ne Ballkan. Ketu perfituan greket dhe serbet.
Kishte, poashtu, edhe rritje te shpejte e te madhe te nacionalizmave ne popuj anembane Evropes, duke perfshire ketu edhe nacionalizmin turk. Perandoria u dobesua nga mbrenda pastaj edhe nga jashte.

Faleminderit, Z. Thartori !
Last edited by Socio on Fri Aug 31, 2012 8:56 pm, edited 3 times in total.
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Eduart wrote:
Arbëri wrote:
Zeus10 wrote:

Kaq kam une
.

Arberi, Ju pershendes!

Ju falenderoj per perkrahjen. por e shoh te padrejte nese do e lini forumin. Te pakten nuk dua te behem une shkaktari. Une e dija shume mire se do kisha te tilla kontestime. Por mendoj se ketij forumi nuk i mungon logjika e shendoshe qe te frenoje nxehtesine e ndjenjave.
Misioni jone per kauzen tone shqiptare duhet te vazhdoje. Pavarsisht cilit besim i perkasim. Mjafton qe te respektoje secili nga ne tjetrin ne besimin e vet.

Me respekt
Eduarti
Une tipa si ty qe kane qeshtjen kombetare parasysh do i perkrahi tere jeten time , dhe ti si Hoxhe me ben mua qejfin e jo si disa qe i kemi ne Shkup ,qe me shume turkut i japin simpati se sa shqiptarit ..
Keta djemte me larte , jane njejte pjesa e jetes time dhe pamvarsisht kundershtimeve ne kete teme , te garantoj me shpirt qe jane nga shqiptaret e rralle ne keto trojet tona .
.. dhe nuk je shkaktar ti , eshte e drejta ime , si protest , dhe do te realizohet e njejta nga adminat .
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Socio wrote:
Eduart wrote: ...Persa i perket pjeses se fundit te perandorise Osmane (Po e shmang termin pushtim apo clirim) ne Shqiperi edhe une jam dakord me ty se ka patur disa vendime qe jane marre ne dem te shqiptareve. Por para se ti gjykojme edhe keto vendime duhet te marrim parasysh rrethanat te te cilat jane dhene. Aehere Perandoria ishte e dobet dhe armiqte e saj sidomos Rusia (Filo serbe dhe Greke) por jo vetem ajo, e detyruan perandorine qe te merrte disa vendime qe ishin ne fakt ne dem te shume pjeseve te saj ne Ballkan. Ketu perfituan greket dhe serbet.
Kishte, poashtu, edhe rritje te shpejte e te madhe te nacionalizmave ne popuj anembane Evropes, duke perfshire ketu edhe nacionalizmin turk. Perandoria u dobesua nga mbrenda dhe jashte.

Faleminderit, Z. Thartori !
Personalisht do shtoja qe fale Perandorise Osmane shqiptaret jo vetem ishin nje nder popujt me te zhvilluar ne gjithe aspektet si kulture, arsim, dituri, shkolla, vetedije kombetare, si dhe rruget apo infrastrukturat shqiptare ishin per tu patur zili, ishin per tu patur zili gjithashtu universitetet shqiptare gjate dhe mbas kesaj Perandorie, universitete te cilat konkuronin Athinen dhe Beogradin, per te mos cekur industrine e mbi te gjitha ekonomine , por shkuan edhe me larg fale Perandorise ruajten kulturen osmane apo me mire te themi neo-osmane ne disa individe, kulture e cila po rishfaqet sot si nje gangrene!
Image
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”